Moţiunea "Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate" a fost respinsă de majoritatea Partidului Comunist din Parlament.
Moţiunea, înaintată de 15 deputaţi din opoziţie, cerea Guvernului un şir de măsuri pentru a asigura libertatea presei şi prevenirea cazurilor de agresiune a jurnaliştilor. Semnatarii, printre care deputaţi din PSL, PD, PNL, PSDM şi parlamentari independenţi, au mai solicitat deetatizarea "de facto" a presei şi stoparea imixtiunilor partidului de guvernământ în mass-media.
Reprezentantul Guvernului în Parlament, dar şi membrii fracţiunii comuniste, au invocat că moţiunea nu a întrunit toate normele legale la prezentarea acesteia, precum şi faptul că acuzaţiile în privinţa libertăţii presei sunt bazate doar pe "cazuri izolate".
"Este o acţiune politică, care nu prezintă interes nici pentru mass-media", a constatat deputatul comunist Victor Stepaniuc, în contextul în care în sală au rămas circa zece jurnalişti. Moţiunea a fost inclusă ultima pe agenda deputaţilor, iar anterior a fost anunţată o pauză de peste o oră, timp
în care mai mulţi ziarişti au plecat în redacţii.
Avizul comisiei parlamentare de profil, care este condusă de către Victor Stepaniuc, constata printre altele că "jurnaliştii se bucură de condiţii dintre cele mai favorabile în activitatea lor". Un alt deputat comunist, Vladimir Dragomir, a remarcat că din cei 15 autori ai moţiunii, au fost prezenţi în sală doar opt. "Ce fel de botez, când lipsesc jumătate cumătri?", s-a întrebat acesta.
Liderul PSL, Oleg Serebrian, unul dintre autorii documentului
, a arătat că legea presei nu este aplicată în R.Moldova, jurnaliştii sunt hărţuiţi, ameninţaţi, deetatizarea ziarelor Moldova Suverană şi Nezavisimaia Moldova decurge cu grave abateri.
"Acolo unde lipseşte critica şi autocritica, este stagnare. Moldova a pierdut deja 5-6 cazuri la CEDO în domeniul presei şi nu este cazul să ignorăm moţiunea", a afirmat parlamentarul AMN, Leonid Bujor.
La rândul său, deputatul PD, Vladimir Filat, a reproşat Guvernului şi fracţiunii comuniste că a atras atenţia doar la "forma problemei nu şi la fondul ei". "Nu este suficient să avem gaz, apă şi canalizare. Trebuie să fim liber, iar libertatea presei este o precondiţie pentru aceasta", a mai spus Filat.
După mai mult de oră de dezbateri, moţiunea a fost susţinută de toate partidele de opoziţie, însă, numărul voturilor nu a fost suficient pentru ca ea să fie aprobată.