luni, 23 februarie 2009

La Balti, au fost comemorate victimele deportarilor si represiunilor politice din vara anului 1949

Mai bine de o suta de cetateni din Balti au participat, vineri, la o actiune de comemorare a victimelor deportarilor si represiunilor politice din 1949. Evenimentul s-a desfasurat in fata Garii „Balti-Slobozia” din localitate, unde acum cativa ani, a fost inaltat un monument in memoria miilor de deportati, care nu au mai revenit in Moldova din lagarele staliniste, informeaza Agentia DECA-press.
Organizatorul actiunii a fost Asociatia Balti a Fostilor Rrepresati si Detinuti Politici (AFRDP), care, in acest an, nu a avut fonduri pentru oficierea unei slujbe de pomenire.
La actiune au participat supravietuitori ai deportarilor, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile.
Din Gara feroviara din Balti, acum 58 de ani, au fost transportate – in mare parte in Siberia – 11432 de familii de gospodari basarabeni, sustine Nicolae Bazaochi, presedintele AFRDP din Balti.
Presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Stefan Uratu, a comunicat pentru DECA-press ca numarul basarabenilor care au fost ridicati in anii de guvernare sovietica ar atinge cifra la circa un milion. In mare parte, cei care au supravietuit deportarilor, traiesc acum sub nivelul saraciei, iar statul nu garanteaza oferirea unor conditii de viata
pe care le merita acesti oameni, a mentionat Uratu.
In municipiul Balti, in evidenta autoritatilor locale sunt peste o mie de fosti deportati si detinuti politici.