luni, 23 februarie 2009

Un sat din raionul Glodeni nu are nici o fantana cu apa buna de consumat

Satul Tomesti, care face parte din comuna Balatina, raionul Glodeni, nu are nici o fantana cu apa buna de consumat, transmite Agentia DECA-press.
Apa din toate fantanile din acest sat este extrem de poluata cu nitrati, astfel incat cei circa 640 de locuitori traiesc o adevarata tragedie in acest sens. In unele fantani din aceasta localitate, situata in lunca Prutului, norma de amoniac depaseste de zeci de ori norma admisibila. In rezultatul analizelor s-a constat ca intr-o fantana concentratia amoniacului era de 92, desi norma admisibila este de 2. In ce priveste continutul nitratilor, in loc de 50 – cat constituie norma admisibila – intr-o fantana concentratia era de 500.
Localnicii sustin ca anume din cauza calitatii apei, in localitate ramane mare morbiditatea prin diferite maladii
grave, inclusiv prin cancer
.
Medicul-sef al Centrului de Sanatate
Balatina, Nina Gonta, sustine ca in ultimii ani a sporit numarul de maladii ale sistemului digestiv si dentar la locuitorii satului Tomesti. A crescut numarul copiilor cu patologii ale sistemului locomotor, iar aproape jumatate din copiii satului au patologii ale glandei tiroide.
Medicii epidemiologi locali considera ca localitatile din raionul Glodeni, amplasate in lunca Prutului, fac parte dintr-o zona epidemica cu continut sporit de fluor in apa. Aceasta substanta, in concentratie mare in apa, afecteaza dintii si sistemul osos al omului.