luni, 23 februarie 2009

Ce se va întâmpla azi la Hânceşti?

De două săptămâni, nu contenesc să ne vină semnale alarmante din republică despre acţiunile de tergiversare şi sabotare de către Partidul Comuniştilor a procesului de formare a noilor structuri ale administraţiei publice la nivel raional şi local. Reprezentanţii PCRM nu se sinchisesc să recurgă la cele mai josnice tactici – corupere, şantaj politic, presiuni, intimidări. Disperaţi că pierd puterea la nivel local, aceştia, mai nou, au trecut peste orice limite şi pun la cale arestarea unor consilieri locali.

Ieri, am primit în redacţie tocmai două mesaje electronice de la Hânceşti, după ce anterior am fost sunaţi de lumea de acolo, în care am fost rugaţi să monitorizăm şi să oglindim ceea ce se întâmplă la Hânceşti. Iată cum este descrisă situaţia politică explozivă de acolo: „După boicotarea primelor două şedinţe de către comunişti, vineri e ultima şedinţă, decisivă, pentru alegerea preşedintelui raionului Hânceşti. Până la data curentă, reprezentanţii partidelor de opoziţie: AMN, PD, PPCD, PSDM, PNL, PDS şi un candidat independent reprezentau o majoritate democratică în număr de 19 mandate, faţă de Partidul Comuniştilor cu 16. Pentru ca reprezentantul PCRM să câştige, comuniştii au nevoie de două voturi. Din cauza intimidărilor şi presiunilor foarte mari din partea Partidului Comuniştilor se presupune că doi candidaţi din majoritatea pro-democratică nu vor fi prezenţi la şedinţă. Cazul excepţional este că unui alt candidat din această alianţă de opoziţie, reprezentantul PSDM, Grigore Cobzac, i s-a instrumentat un dosar penal la comandă de către autorităţile comuniste din raion, pe data de 02.07.2007, îndată după boicotarea de către comunişti a celei de-a doua şedinţe a Consiliului raional. Asupra companiei
ce o deţine sunt exercitate presiuni şi controale din partea departamentului de corupţie. Prezenţa dlui Grigore Cobzac la şedinţa pentru alegerea preşedintelui raional este decisivă. Dl Cobzac se află într-o deplasare de serviciu, dar a spus că va fi prezent vineri la şedinţa consiliului. Dar el poate fi reţinut de către poliţie şi forţele speciale pentru un termen de 72 de ore, fără temei, chiar în faţa Consiliului raional, înainte de prezentarea lui la şedinţă. Şi atunci, toate eforturile depuse de către alianţa pro-democratică pot suferi eşec”.

În cel de-al doilea mesaj, feciorul unui consilier de la Hânceşti descrie cum comuniştii au încercat să o corupă pe mama sa cu „propuneri tentante”, în încercarea de a o determina să voteze pentru reprezentantul PCRM la funcţia de preşedinte al raionului.