luni, 23 februarie 2009

Polonia si holocaustul crestinilor de la Auschwitz

Premierul polonez vrea ca tara sa sa aiba dreptul de a invoca holocaustul la fel ca si evreii

Gemenii Kaczynski, aflati la putere in Polonia, continua sa-si prezinte pretentiile Varsoviei de a fi considerata egala intre egali. Premierul Jaroslaw Kaczynski considera ca, daca evreii au dreptul sa invoce problema holocaustului, si Polonia,

care a fost, de asemenea, victima o ocupatiei naziste, trebuie sa poata face acest lucru.

Pe de alta parte, presedintele Lech Kaczynski anunta ca doreste reluarea dezbaterilor privind distribuirea drepturilor de vot.

Tinta preferata a premierului polonez ramane Germania. Intr-un interviu acordat cotidianului Die Welt, Jaroslaw Kaczynski si-a sustinut o serie de declaratii recente privind suferintele indurate de poporul sau in timpul
celui de-Al Doilea Razboi Mondial, apreciind ca, atata timp cat evreii pot face referiri la aceasta perioada, Polonia dispune de acelasi drept.

"Sunt foarte surprins de opinia unora ca nu poti face referire la probleme istorice", a mentionat Jaroslaw Kaczynski. "Evreii fac referire la aceasta problema, a Holocaustului. Acest lucru inseamna ca altii o pot face, numai Polonia nu?", s-a intrebat retoric premierul polonez, acuzand, din nou, Germania de revizionism.

"Germania nu a fost o victima a acestui razboi. Germania a fost statul agresor", a adaugat seful Executivului.

"Daca cineva incearca sa creeze impresia ca suferinta indurata de Germania este comparabila cu cea a Poloniei, atunci acest fapt este foarte deranjant", a conchis Jaroslaw Kaczynski, dupa ce, luna trecuta, nu se sfia sa compare Germania din zilele noastre cu Germania anilor '30, cand la putere s-a aflat Adolf Hitler.

Varsovia insista asupra drepturilor de vot din UE

Intentia Poloniei de a repune pe tapet dezbaterile asupra distribuirii drepturilor de vot in viitorul tratat european risca sa suscite nervozitate in randul celorlalte 26 de state ale UE. Liderii de la Varsovia, care la summitul de luna trecuta au reusit sa-si impuna punctul de vedere, sustin ca asupra dreptului de vot ar fi obtinut o concesiune nescrisa, fiind stiut faptul ca tarile care nu dispun de suficiente voturi pentru a impiedica o decizie a UE pot sa intarzie adoptarea ei cu maximum doi ani. "Deocamdata, nimic nu este scris, nici doi ani, nici trei luni", a afirmat presedintele polonez intr-un interviu. Solicitarea liderilor de la Varsovia va reaprinde, cu siguranta, disputa acestora cu partenerii din UE, care considera ca mandatul pentru elaborarea unui tratat a fost transat deja la Bruxelles, este clar si nu trebuie discutat din nou. Actualul sistem de vot - al principiului dublei majoritati, bazat pe numarul statelor din UE si al marimii populatiei acestora - a constituit obstacolul major in timpul negocierilor care au avut loc la summitul din iunie. Polonia a sustinut in permanenta ca acest mecanism este facut sa favorizeze statele importante din UE, mai precis Germania, in vreme ce puterea statelor mai mici este astfel diminuata. (D.E.)

Dick Marty, amenintat cu Justitia

Fostul consilier polonez pe probleme de securitate nationala, Marek Siwiec, in prezent vicepresedinte al Parlamentului European, a declarat ca il va da in judecata pe raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, pentru ca i-a mentionat numele intr-un raport in care Polonia si Romania sunt acuzate ca ar fi gazduit pe teritoriul lor inchisori secrete ale CIA. Siwiec a afirmat ca i-a cerut lui Marty sa-i stearga numele din raport, in care este mentionat ca fiind unul dintre oficialii care ar fi stiut si care ar putea fi tras la raspundere pentru existenta acestor inchisori. Elvetianul si-a intocmit raportul pe baza unor interviuri cu peste 30 de oficiali din cadrul serviciilor secrete europene si americane, insa Polonia si Romania au respins concluziile documentului
intrucat nu a fost oferit nici un nume.