trângerile de mâini dintre Marko Bela şi Laszlo Tokes au fost, până acum, strict protocolare
Episcopul reformat cere UDMR listă comună cu radicalii la europarlamentare şi crearea unei mese
rotunde pentru problemele comunităţii maghiare
Pericolul scindării electoratului maghiar, ceea ce duce la imposibilitatea atingerii pragului electoral de 5%, îl forţează pe Marko Bela să negocieze cu Laszlo Tokes. Episcopul ştie că este într-o poziţie favorabilă şi cere o nouă listă pentru alegerile europarlamentare.
Prin intermediul episcopului Laszlo Tokes, radicalii maghiari îi vor cere lui Marko Bela retragerea propriei liste de eurocandidaţi şi crearea unei liste naţionale comune, în tandem cu înfiinţarea unei aşa-zise mese rotunde, în care UDMR ar pierde rolul de „prim dintre egali".
Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, episcopul Laszlo Tokes, a fost deja invitat de către preşedintele UDMR, Marko Bela, la discuţii pentru a dezamorsa riscul unei eventuale nereprezentări a comunităţii maghiare în Legislativul de la Bruxelles. Atât absenteismul masiv, cât şi simpatiile electorale de care se bucură Tokes în rândul a 22% din votanţi maghiari, relevat în ultimele sondaje de opinie, au pus conducerea UDMR în faţa soluţiei de compromis: acceptarea lui Tokes pe listele UDMR pentru a se evita anihilarea reciprocă în
cursa electorală.
Monopol înlocuit de pluripartitism
Partizanii lui Tokes nu se mulţumesc însă cu o astfel de soluţie. "Uniunea trece în prezent printr-o criză profundă compusă din două elemente: cea a sistemului partidului unic, bazat pe comportamentul de monopol manifestat de Uniune, şi cea a lipsei de credibilitate, caracterizată prin pierderea legitimităţii liderilor UDMR", ne-a declarat vicepreşedintele CNMT, Szilagy Zsolt. În viziunea sa, lista Uniunii are foarte puţine şanse de a fi votată. "Fără doar şi poate, există această criză de credibilitate. Cele mai mari şanse de vot la ora actuală le are episcopul Tokes. Au reuşit să strângă 137.000 de semnături pentru susţinerea candidaturii sale, fără a avea în spate puterea şi logistica UDMR", a declarat, la rândul său, deputatul UDMR, Toro Tibor. Potrivit vicepreşedintelui CNMT, conducerea Uniunii ar trebui să susţină candidatura lui Tokes, dar nu prin includerea acestuia pe lista formaţiunii, ci prin elaborarea unei liste, naţionale, care să transceandă limitele unui partid politic. "Ar fi recomandabilă chiar retragerea propriei liste pentru crearea uneia naţionale, asta dacă legea partidelor politice o permite" a plusat reprezentantul CNMT. O altă doleanţă, privită ca o soluţie pe termen mediu şi lung pentru democratizarea vieţii politice a comunităţii, ar consta în crearea unei aşa-zise "mese rotunde", cu concursul Uniunii şi celorlaltor asociaţii civice maghiare, "care să identifice şi să elaboreze un program
comun reprezentativ".
Lista comună, dar sub sigla UDMR
Îngrijoraţi de perspectiva neatingerii pragului electoral de cinci la sută, liderii UDMR sunt dispuşi să ofere un loc eligibil pentru Tokes, dar numai pe lista cu sigla formaţiunii lor. "Este prematur să spunem dacă Tokes va ocupa primul loc pe lista UDMR pentru PE", a ţinut să precizeze vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo. El a respins ideea renunţării UDMR la propria listă în favoarea uneia comune. "Dacă vor fi acceptate condiţiile şi de o parte şi de alta, trebuie să fie o listă comună sub sigla UDMR", a mai spus Borbely. Liderul grupului deputaţilor UDMR, Marton Arpad, ne-a explicat că, din punct de vedere procedural, nu există niciun impediment în calea includerii lui Tokes pe listele Uniunii. "Nu a fost încă depusă lista cu eurocandidaţii UDMR", a precizat Marton, subliniind necesitatea negocierilor pentru prevenirea riscului neintrării în PE.