luni, 23 februarie 2009

Parintele Constitutiei da peste cap planurile lui Nastase: "Dosarul merge mai departe"

Senatorul PSD Antonie Iorgovan explica de ce hotarirea Curtii Constitutionale nu afecteaza procesul in care Adrian Nastase este acuzat de luare de mita.

Autorul celor doua constitutii postdecembriste, Antonie Iorgovan, comenteaza in exclusivitate pentru Cotidinianul efectele deciziei de joi a Curtii Constitutionale (CC), prin care si pentru anchetarea ministrilor care nu mai sunt in functie procurorii au nevoie de avizul presedintelui Romaniei. Iorgovan considera ca dosarele aflate deja pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cum este cel in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in cazul Zambaccian, isi urmeaza cursul firesc al judecatii, deci nu este necesara refacerea urmaririi penale. “Deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, asa cum prevede articolul 147 din Constitutia Romaniei. Asta inseamna ca ce este acum pe rolul instantei supreme merge mai departe, judecarea acestor cauze nefiind alterata de hotarirea Curtii. Prezumtia este urmatoarea: pina in momentul in care s-a pronuntat Curtea procedura era constitutionala”, a declarat pentru Cotidianul Antonie Iorgovan.

Avocatul Gheorghe Diaconescu, cel care-l reprezinta pe Adrian Nastase in dosarul Zambaccian si a formulat exceptia admisa joi de CC, are insa o viziune diferita fata de cea a lui Iorgovan. “Faptul ca la Curtea Constitutionala s-a constatat ca acest articol din Legea raspunderii ministeriale este neconstitutional inseamna ca aceasta lege practic nu exista, pentru ca era intocmita impotriva Constitutiei. Deci, in acest caz, decizia produce efecte si pentru trecut. In consecinta, intreg probatoriul administrat de DNA este nelegal, iar cercetarea penala ar trebui luata de la capat, evident dupa ce procurorul general obtine avizul presedintelui Romaniei”, a declarat pentru Cotidianul Gheorghe Diaconescu.

Avocatul fostului premier Adrian Nastase a contestat noile prevederi ale legii raspunderii ministeriale, initiate in 2005 de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, potrivit carora urmarirea penala a ministrilor in exercitiu se poate face doar cu acordul presedintelui Romaniei, iar pentru cei care nu mai sint in functie, cum este cazul lui Adrian Nastase, se aplica doar Codul de procedura penala. Mai precis, sint anchetati ca orice alti cetateni, prin simpla decizie a procurorului. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au suspendat, pe 22 martie, judecarea dosarului Zambaccian si au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul familiei Nastase. „Dispozitiile criticate instituie un regim discriminatoriu fata de fostii ministri. Pe timpul
mandatului, ei sint verificati printr-o procedura speciala, pe cind cei care nu mai sint in desfasurarea mandatului sint verificati printr-o procedura de drept comun“, a explicat avocatul Diaconescu, citat de NewsIn. El a completat ca lipsa avizului Controcenilor pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase anuleaza intregul dosar Zambaccian, pentru ca toate probele administrate fara acest aviz ar fi fost obtinute ilegal.

* Ce zice Constitutia

ARTICOLUL 147 - Deciziile Curtii Constitutionale

(4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. (Constitutia Romaniei)

Chiar Nastase a promis UE ca va elimina protectia acordata ministrilor

Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) deplinge legislatia hiper-protectiva pentru ministri si fostii ministri.

Initiativa pentru o Justitie Curata, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei au luat act cu ingrijorare de decizia Curtii Constitutionale ce poate genera un cadru legislativ hiper-protectiv pentru ministri si fostii ministri, mai ales in conditiile in care acestia sint sau au fost si parlamentari, se arata intr-un comunicat remis redactiei. IJC considera ca exista suficiente garantii in timpul procesului penal prin care procurorii sau judecatorii sa poata elimina sesizarile neitemeiate, sicanatoare sau triviale la adresa ministrilor si ca nu exista nici un temei pentru ca acestia sa se bucure de o protectie mai mare in fata legii decat un om obisnuit.

“Consideram de asemenea regretabil ca prin aceasta decizie se anuleaza efectele conditionalitatii asumate fata de Uniunea Europena in 2004, la momentul incheierii negocierilor pe capitolul Justitie si Afaceri
Interne, de a elimina protectia speciala a fostilor ministri in fata legii. Aceasta obligatie a fost asumata chiar de guvernul condus de premierul Nastase, care acum se prevaleaza de acest statut special pentru a nu putea fi judecat pe fond”, se mai arata in documentul
IJC.