Magistraţi în Franţa investighează acuzaţiile la adresa fostului premier Dominique de Villepin de manipulare a unei investigaţii, astfel încât să-l implice pe actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy.
În 2004 pe când era ministru de externe, Dominique de Villepin ar fi încurajat divulgarea unor documente
care l-ar fi implicat, în mod fals, pe Nicolas Sarkozy, într-o afacere de mituire, potrivit unor surse judiciare.
Dominique de Villepin a negat orice implicare, dar a revenit din vacanţă pentru a monitoriza mersul percheziţiei.
Joi, magistraţii efectuaseră o altă percheziţie, timp de şase ore, la locuinţa sa.
Scandalul e cunoscut sub denumirea de "afacerea Clearstream", după numele unei instituţii financiare
din Luxemburg, unde Nicolas Sarkozy şi alţii, au fost acuzaţi, în mod fals, de deţinerea de conturi în care erau plătite sume în calitate de mită.
De Villepin a cerut calitatea de "martor asistat" în anchetă, un statut care i-ar permite să aibă acces la dosarele poliţiei.
Tăcerea lui Jacques Chirac
Dominique de Villepin era la vremea respectivă ministru de externe, dar ulterior a ajuns premier, iar acuzaţiile împotriva sa sugerează că ar fi dorit să saboteze ambiţiile prezidenţiale ale colegului său de cabinet, Nicolas Sarkozy.
Potrivit magistraţilor, informaţii cheie ar fi fost găsite pe un computer laptop al unui fost general din serviciile secrete.
Fişierele ar fi probat acuzaţia că Dominique de Villepin iniţiase întâlnirea la care au fost ticluite acuzaţiile false la adresa lui Nicolas Sarkozy, că ar fi primit mită în legătură cu un contract de vânzare al unor fregate către Taiwan în 1991.
Luna trecută, avocatul fostului preşedinte, Jacques Chirac, declarase postului de radio Europe 1 că clientul său nu va coopera cu ancheta, prevalându-se de imunitatea
garantată de Constituţie actelor preşedintelui Republicii.
La un moment dat, Dominique de Villepin a avut propriile ambiţii prezidenţiale şi părea să se bucure de sprijinul lui Jacques Chirac, înainte ca Nicolas Sarkozy să primească învestitura oficială a partidului de guvernământ, UMP, pentru alegerile prezidenţiale din 2007.
Fostul premier fusese chestionat de poliţie în afacerea Clearstream în luna decembrie 2006.