luni, 23 februarie 2009

Statul va oferi până la 3200 lei pe tona de grâu alimentar achiziţionat în rezerva de stat

Statul va oferi până la 3200 lei (260 USD) pe tona de grâu alimentar
achiziţionat în rezerva de stat, în condiţiile în care peste 40% din recolta de cereale a fost compromisă de seceta extremă.

Este cel mai mare preţ oferit vreodată producătorilor de cereale din Republica Moldova. Condiţiile vitrege ale acestui an au determinat statul să ofere un preţ chiar mai mare decât cel solicitat de producători, de 2800 lei.

"Nu sunt preţuri exagerate, sunt preţuri de piaţă, chiar mai mici decât în alte ţări", a declarat Alexandru Slusari, vicepreşedintele Uniunii Asociaţiei Producătorilor Agricoli Uniagroprotect. Aceste preţuri "vor compensa doar parţial pierderile suportate de producători de în acest an".

Membrii staffului la nivel naţional pentru coordonarea şi soluţionarea problemelor legate de recoltare "au decis că preţul în anul curent va varia de la 3000 la 3200 lei pentru o tonă de grâu alimentar în funcţie de calitatea şi cantitatea glutenului", se arată într-un comunicat Serviciului de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

A fost revăzută şi cantitatea de grâu ce urmează a fi achiziţionată de stat în sensul majorării de la 30 mii, cât se planifica iniţial, la 50-55 mii de tone.

Producătorii agricoli au propus să fie achiziţionate în rezerva de stat în acest an până la 70 mii - 80 mii tone de grâu alimentar. Ei sunt de părere că astfel ar putea fi evitată situaţia când din cauza deficitului de grâu ce se profilează în regiune, RM ar putea să fie nevoită mai târziu să importe grâu la preţuri mai înalte decât cele solicitate acum de agricultori.

Preţurile şi cantităţile de grâu ce urmează a fi achiziţionate au fost stabilite după ce a fost recoltată peste jumătate din suprafeţele însămânţate cu grâu. Până la 5 iulie grâul a fost recoltate de pe o suprafaţă de 287,6 mii de hectare (55% din total), obţinându-se o recoltă de 235,4 mii tone. Recolta este de circa 8 chintale la hectar.