luni, 23 februarie 2009

ONU: Încălzirea globală produce foamete

Oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite responsabili pentru Programul Alimentar
Mondial avertizează asupra milioanelor de oameni afectaţi de secetă pe continentul african.

Seceta care transformă regiuni întregi în deşert, inundaţiile şi furtunile violente din ce în ce mai dese vor afecta un număr din ce în ce mai mare de oameni, atenţionează experţii ONU.

"Nu vă pot da o cifră exactă, câţi oameni sunt afectaţi de foamete ca urmare a schimbării climei. Dar vă pot spune că deja, în Africa, 140 de milioane de oameni care trăiesc în zone afectate de secetă sunt în pericol să moară de foame. Şi numărul celor afectaţi va creşte din ce în ce mai mult", a declarat Robin Lodge, reprezentant al Programului
Alimentar Mondial.

Potrivit datelor ONU, numărul dezastrelor naturale
din 2005 este de patru ori mai mare decât cu 30 de ani în urmă. În plus
, estul Africii este în plin proces de deşertificare. Nici oamenii şi nici animalele nu mai au ce mânca.

Cu ocazia concertului LIVE EARTH de la New York, poetul şi muzicianul Dhani Jones va lansa un apel la ajutorarea victimelor schimbărilor climatice din Africa şi Afganistan.

"Acesta este un pământ lipsit de viaţă, acum este împărăţia cactuşilor. Aşa va sfârşi lumea. Nu cu o bubuitură puternică, ci cu un scâncet prelung. Suntem mereu atât de preocupaţi de ziua de mâine, încât uităm de milioanele de oameni care trăiesc într-o sărăcie lucie şi care simt deja efectele secetei, ale furtunilor şi ale inundaţiilor. Programul Alimentar Mondial este în aceste locuri în prima linie, ajutându-i pe aceia care au mai mare nevoie. Programul acesta ajută tocmai victimele înclăzirii globale. Noi le dăm oamenilor să mănânce", spune acesta.