luni, 30 martie 2009

O secta din Texas a abuzat de minore

401 copii
si 133 de femei au fost evacuati din ferma unei secte care propovaduia poligamia si pedofilia, in comitatul texan Eldorado.

Cea mai ampla operatiune in care a fost implicat pana acum serviciul de protectie a copiilor din statul american Texas a fost declansata la sfarsitul saptamanii trecute, in urma apelului telefonic al unei adolescente de 16 ani care a declarat ca traieste pe proprietatea sectei si ca a devenit mama la doar 15 ani, tatal copilului fiind un barbat in varsta de 50 de ani. In Texas, este
interzisa casatoria fetelor care au sub 16 ani, chiar daca acestea au consimtamantul parintilor.


Politia si agenti ai serviciului de protectie a copiiilor au perchezitionat proprietatea de 1.700 de acri, pe care se afla cladiri destinate locuirii, o unitate medicala si un templu. Pana ieri, au fost evacuati 401 copii, cu suspiciunea de abuz sau cu riscul de a fi abuzati, iar 133 de femei au decis sa ramana alaturi de copii si sa nu revina la ferma. Autoritatile nu au precizat daca intre minorii evacuati se afla si autoarea apelului care a declansat raidul.
Ferma, denumita "Yearning for Zion" (Tanjind dupa Sion), apartine Bisericii Fundamentaliste a lui Isus Christos si a Sfintilor Zilei de pe Urma, o secta desprinsa din cultul mormon, nerecunoscuta de ramura oficiala mormona (care a eliminat poligamia dintre practicile sale si a condamnat-o in deceniul al treilea al secolului trecut).


Secta are un numar estimat de 10.000 de membri, centrele principale fiind la granita dintre statele Arizona si Utah. In 2006, liderul ei, poligamul Warren Jeffs, a fost arestat in apropiere de Las Vegas, pentru complicitate la incest si viol asupra unei minore, o fata de 14 ani obligata sa se marite cu varul ei. Condamnat la inchisoare pe viata
pentru acest caz, el este cercetat in alte doua dosare
similare din Arizona si Utah. Adeptii sai traiesc ca in secolul al XIX-lea si sustin ca un barbat trebuie sa aiba cel putin trei neveste ca sa ajunga in Rai, iar femeile trebuie sa li se supuna barbatilor si sa aiba cat mai multi copii.

» Waco
Autoritatile au motivat
intarzierea cu care au inceput sa ancheteze grupul din Eldorado amintind de tragedia din alt orasel texan, Waco, unde mai multi membri ai unei secte, denumita a "davidienilor" (dupa intemeietorul sau, David Koresh), s-au baricadat in ferma lor la 28 februarie 1993, dupa un schimb de focuri cu politia care a incercat sa faca o perchezitie. Dupa un asediu de 51 de zile, agenti ai FBI si ai politiei au luat cu asalt ferma. In schimburile de focuri si in cele trei incendii care au izbucnit, au murit 74 de davidieni, printre care si copii.