luni, 30 martie 2009

Protestele continuă. Turneul mondial al torţei olimpice, în pericol de a fi anulat

roteste pe traseul torţei olimpice continuă. Manifestanţii antiChina au ajuns şi la
San Francisco, singurul oraş din SUA pe care îl traversează flacăra olimpică în turneul mondial din 2008. Din cauza protestelor antichineze, membrii Comitetului Olimpic Internaţional se văd nevoiţi să decidă, vineri, dacă torţa olimpică îşi va continua turneul programat. Anularea turneului ar fi o altă premieră în istoria jocurilor olimpice.

Torţa olimpică a ajuns, marţi, în San Francisco, însoţită de o delegaţie de 180 de persoane. La fel ca la ultima oprirea de la Paris, zeci de protestatari protibetani au ieşit în pe stradă. Oamenii au purtat pancarde pe care scria "China, vrem dreptate şi libertate" sau " Nu credeţi minciunile olimpice ale Chinei".

Spre deosebire de Paris, unde protestele au fost violente şi au implicat şi forţele de ordine, la San Francisco demonstraţia a fost una paşnică. Poliţiştii americani au fost însă şi ei prin preajmă pentru a fi siguri că nu există incidente violente. Flacăra olimpică va parcurge, miercuri, 10 kilometri prin oraşul american, deci poliţiştii trebuie să fie vigilenţi.

Comitetul Olimpic Internaţional se va reuni vineri pentru a discuta despre turneul mondial al torţei. Turneul mondial al flăcării ar putea fi anulat.