luni, 30 martie 2009

Georgia cere Rusiei să renunţe la stilul "demn de Războiul Rece"

Ministrul georgian de Externe, David Bakradze, a cerut Moscovei, într-un interviu pentru AFP, să renunţe la "stilul
care datează din Războiul Rece" în ceea ce priveşte relaţiile cu Tbilisi.

"Din nefericire, Rusia are o abordare demnă de Războiul rece. Unii de la
Kremlin cred că ce este bun pentru Georgia este rău pentru Rusia", a declarat el, marţi seară. "Dacă această abordare prevalează în Rusia, va fi dificil să ne aşteptăm la progrese" în relaţiile bilaterale, a subliniat
ministrul.

El a mai spus că, în pofida fermei opoziţii a Moscovei, Georgia are "toate şansele" să devină candidat oficial la aderarea la NATO, la reuniunea miniştrilor de externe din Alianţă în decembrie. La summitul NATO de la Bucureşti, Georgia şi Ucraina, republici foste sovietice, nu au reuşit să obţină Planul de acţiune pentru aderare - MAP, pasul decisiv spre integrarea în Alianţă, dar liderii din NATO au promis că până la urmă Tbilisi şi Kiev vor adera.

În ceea ce priveşte MAP se pune în joc credibilitatea NATO, a declarat Bakradze. "Dacă NATO începe să facă unele compromisuri în ceea ce priveşte valorile sale, nu ar mai exista NATO", a spus el.

De la sosirea la putere a preşedintelui prooccidental Mihail Saakaşvili, relaţiile ruso-georgiene s-au deteriorat. Rusia a restabilit totuşi, în martie, legăturile aeriene cu Georgia, prima etapă spre o detensionare, după 18 luni de blocadă.

Ministrul georgian a sugerat că lumea nu trebuie să se aştepte acum la alte concesii. "Am primit semnale pozitive din partea Rusiei, dar negocierile sunt în faza iniţială", a explicat el.

Ministrul a denunţat încă o dată
"politica de provocare" a Moscovei faţă de regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Moscova a ridicat unilateral toate restricţiile comerciale împotriva celor două regiuni, iar deputaţii ruşi au recomandat recunoaşterea lor "în cazul unui atac militar al Georgiei" împotriva acestora sau a "unor acţiuni vizând forţarea avansării Georgiei către NATO".

"Vedem în aceste lucruri o politică de provocare foarte riscantă", a subliniat ministrul, adăugând că armata georgiană va fi conformă normelor NATO până la sfârşitul anului.

Bakradze a mai promis că alegerile legislative din mai vor disipa temerile legate de progresele democratice ale Georgiei. Imaginea acestei tinere democraţii a fost lezată anul trecut de violenţele dintre forţele de ordine şi opoziţie, care au dus la starea de urgenţă şi convocarea prezidenţialelor anticipate, câştigate de Saakaşvili. "Promitem alegeri parlamentare libere, corecte şi pluraliste", a spus ministrul.