Dupa cinci ani de razboi total, Statele Unite se gandesc sa faca salt inapoi
La cinci ani de la declansarea operatiunilor militare din Irak, comandantul trupelor americane din aceasta tara, generalul David Petraeus, si ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, s-au prezentat ieri in fata Congresului cu o noua evaluare a situatiei. Unul dintre anunturile pe care cei doi este de asteptat ca le vor face este cel privind imbunatatirea securitatii din Irak in urma desfasurarii de contingente suplimentare. In plus
, cei doi oficiali americani doresc sa sugereze suspendarea operatiunii de retragere din Irak. La expunerea din Congres au participat si cei trei candidati la prezidentialele din Statele Unite, democratii Barack Obama si Hillary Clinton si republicanul John McCain.
In urma unei evaluari similare, prezentate in septembrie, presedintele american, George W. Bush, anunta retragerea a cinci brigazi pana in iulie, data la care efectivele armatei americane in Irak se vor cifra la 130.000 de militari. Progresele realizate in Irak pe frontul securitatii, incepand din 2007, sunt "fragile si reversibile", a declarat generalul David Petraeus, comandantul fortelor americane din aceasta tara, in cadrul audierilor de ieri care vor continua si in cursul zilei de azi. Generalul Petraeus a anuntat deja, la sfarsitul lunii martie, ca va sustine impunerea unei pauze "de o luna sau doua" in procesul de reducere a efectivelor americane, care va permite o noua evaluare a situatiei de pe teren. La randul sau, Crocker a avertizat ca Statele Unite au "imperativul moral" de a continua sa reduca nivelul violentelor din Irak. Petraeus considera ca progresele inregistrate in plan politic nu se ridica la inaltimea asteptarilor si a declarat recent, pentru Washington Post, ca "nimeni din guvernele american sau irakian nu crede ca progresele sunt suficiente in ceea ce priveste reconcilierea nationala". Analistii americani apreciaza ca recentele confruntari din sudul Irakului, intre fortele premierului irakian Nuri al-Maliki si militiile liderului radical siit Moqtada Sadr, demonstreaza fragilitatea progreselor politice realizate si chiar risca sa incetineasca procesul de revenire in tara a militarilor americani.
Mortii din Irak in campanie
Problema razboiului din Irak continua sa domine campania
electorala pentru alegerile prezidentiale din SUA, senatorul democrat Barack Obama avand o pozitie radical diferita de cea a lui Clinton si Mc Cain, care si-au manifestat sprijinul pentru invazia americana. BBC aminteste ca peste 4.000 de militari americani au fost ucisi in Irak de la operatiunea militara a SUA in aceasta tara.
Un document
confidential privind viitorul trupelor americane mobilizate in Irak nu stipuleaza nici o limita temporala pentru prezenta militara a SUA pe frontul irakian, a dezvaluit The Guardian.
Documentul, un proiect de acord cadru intre administratia americana si Guvernul irakian, datat din 7 martie si clasat drept "secret" si "sensibil", urmeaza sa inlocuiasca actualul mandat ONU si autorizeaza SUA sa "desfasoare operatiuni militare in Irak si sa retina diferiti indivizi atunci cand este necesar din ratiuni imperative de securitate
" fara o limita de timp.