vineri, 18 septembrie 2009
Bile albe...bile negre
Dupa ce a facut istorie cu Galatasaray in Champions League, Mircea Lucescu se pregateste sa faca acelasi lucru si cu Besiktas, dar in Cupa UEFA. Joi seara, echipa in care joaca si Pancu a eliminat pe Deportivo Alaves, dovada ca "Il Luce" a fost si este in continuare un expert al cupelor europene. In decurs de o saptamana, Ionel Ganea a trecut de la statutul de ratangiu la cel de erou. Dupa ce si-a exasperat suporterii in meciul cu Leverkusen, atacantul roman si-a revenit spectaculos impotriva celor de la Bochum, reusind un hat-trick in doar 19 minute pentru Stuttgart, o premiera in Bundesliga. Gigi Multescu incepe sa calce pe urmele lui Mircea Lucescu. Instalat in vara la Gaziantepspor, antrenorul roman a reusit in doar 12 etape sa-si faca un nume in Turcia, de serviciile lui interesandu-se chiar si cei de la Fenerbahce. Pentru 120.000 de dolari, Lavinia Milosovici, Claudia Presecan si Corina Ungureanu au renuntat la haine, acceptand sa pozeze goale intr-o revista japoneza. Gestul celor trei foste gimnaste arunca inca o pata de noroi pe imaginea sportului romanesc. Conducerea Federatiei Romane de Hochei pe Gheata a dovedit inca o data ca tine partea cluburilor din Bucuresti. Scandalul iscat dupa bataia incasata de cei doi hocheisti de la Miercurea Ciuc s-a lasat initial doar cu o suspendare pe 6 etape pentru clubul organizator Dinamo, fiind nevoie de interventia MTS pentru o sanctiune mai dura. Steaua va avea in curand cea mai puternica echipa de tineret din tara. Dupa Iulian Miu si Valeriu Bordeanu, in aceasta saptamana Piti l-a trimis si pe Catalin Lita la tineret pentru evolutii slabe.
Contra se antreneaza, dar nu va juca impotriva Croatiei
Jucatorul roman Cosmin Contra, care evolueaza la gruparea Atletico Madrid, si-a reluat, joi, antrenamentele, dupa ce a suferit o luxatie la degetul mare de la piciorul stang, in partida sustinuta, duminica, in compania echipei Athletic Bilbao. Contra a intrat pe terenul de antrenament dupa ce toti coechipierii sai se aflau acolo si a facut o usoara incalzire, iar apoi a facut un schimb de pase cu coechipierul sau Otero, care este si el accidentat. "Mundo Deportivo" noteaza ca jucatorul roman nu va fi prezent in partida pe care echipa sa o va disputa in compania formatiei Espanol Barcelona, contand pentru etapa a X-a a campionatului spaniol, si nici in meciul amical dintre reprezentativele Romaniei si Croatiei. Potrivit sursei citate, Contra ar putea reveni in partida din etapa a XI-a a campionatului Spaniei, in compania formatiei Betis Sevilla.
Poli AEK Timisoara, neinvinsa pe teren propriu
Poli AEK Timisoara a continuat seria victoriilor in meciurile de acasa, invingand ieri cu 2-0 echipa Ceahlaul Piatra Neamt. Prima parte a meciului a apartinut oaspetilor, care in minutul 5 nu au reusit sa inscrie, desi au ajuns in careul de 6 m. Timisorenii si-au revenit in cea de-a doua parte a jocului si, dupa mai multe ratari de infarct, a cazut si golul. In minutul 42, Silvasan a centrat in careu, iar Mircea Oprea a inscris pentru 1-0. Prima repriza s-a terminat cu o faza controversata, nemtenii cerand 11 metri la o faza din careul gazdelor. Repriza a doua a fost una la fel de taioasa, cele doua echipe luptandu-se cu indarjire pentru fiecare minge. In minutul 44, timisoreanul Ciprian Prodan a plecat pe contraatac si, cu un sut in coltul lung al portii nemtene, a reusit sa inscrie cel de-al doilea gol pentru Poli AEK. Meciul s-a terminat in uralele zecilor de mii de spectatori. La partida dintre Poli si Ceahlaul a fost prezent si presedintele FRF, Mircea Sandu. Acesta s-a declarat multumit de starea terenului, sustinand ca "gazonul mai trebuie putin nivelat, sa nu fie cum a fost pe Steaua. Important va fi spectacolul pentru acest public minunat".
Etichete:
neinvinsa pe teren propriu,
Poli AEK Timisoara
Ajax, in grupa de foc
ici ca se putea o grupa mai dificila pentru Ajax Amsterdam, echipa la care evolueaza si cei doi internationali romani calificati in faza a doua a grupelor Ligii Campionilor, Cristi Chivu si Bogdan Lobont. Sortii au decis, ieri, ca Ajax, campioana Olandei, sa joace in aceeasi grupa, B, cu Valencia, campioana Spaniei, Arsenal, campioana Angliei si AS Roma, campioana din 2001 si vicecampiona en-titre. Este drept, insa, ca la un asemenea nivel este greu de spus ca celelalte grupe ar fi mai slabe valoric, iar cand ne gandim ca in Grupa A, spre exemplu, evolueaza Barcelona, Inter, Newcastle si Bayer Leverkusen, ca in Grupa C se vor intalni Real Madrid, AC Milan, Borussia Dortmund si Lokomotiv Moscova, iar in grupa D, Manchester United, Juventus, FC Basel si La Coruna, ne dam seama ca ne asteapta adevarate regaluri fotbalistice.
Nadia Comaneci ia apararea gimnastelor care au pozat nud
Nadia Comaneci a declarat, ieri, ca decizia fostelor gimnaste Lavinia Milosovici, Corina Ungureanu si Claudia Presecan de a poza nud pentru o revista din Japonia nu trebuie sa afecteze imaginea gimnasticii romanesti. "Nu cred ca trebuie sa afecteze gimnastica romaneasca, pentru ca noi stim cat lucreaza fetele. Din proprie experienta stiu cat de mult trebuie sa muncesti ca sa ajungi unde au ajuns ele. Nu stiu cum e in America, dar nu cred ca ar trebui sa se amestece una cu alta", a declarat Nadia Comaneci, cu ocazia intalnirii cu cei zece sportivi romani selectionati pentru Jocurile Mondiale Special Olympics 2003. Fostele gimnaste romane Lavinia Milosovici, Claudia Presecan si Corina Ungureanu au pozat nud pentru revista japoneza "Shukan Gendai" si au filmat in scene pentru adulti. Cele trei gimnaste au plecat, joi, in Japonia, unde urmeaza sa participe la lansarea noului numar al revistei "Shukan Gendai".
Mircea Rednic: "Sapte puncte nu sunt suficiente"
Daca pana anul trecut, Rapid nu intampina la Bistrita prea multe probleme, partida de maine dintre giulesteni si echipa lui Jean Padureanu se anunta mai dificila ca pana acum, pentru ca, asa cum spunea antrenorul Mircea Rednic, "este o diferenta intre jocul pe care-l prestau pana anul trecut si jocul de acum, cand Gloria este o echipa solida si agresiva, in sensul bun al cuvantului". Mai mult decat atat, rapidistii nu vor putea conta la Bistrita pe Sabau, care are o ruptura musculara, in vreme ce Ilyes si Perja sunt, la randul lor, indisponibili. "Ne ramane sa demonstram in teren ca, daca suntem pe primul loc, meritam si trebuie sa avem continuitate. Iar sapte puncte distanta nu sunt suficiente si campionatul se joaca", a mai spus Rednic, care considera ca atuul Rapidului il constituie echilibrul si atmosfera buna din lot. Despre meciul de maine de la Bistrita, dintre Gloria si Rapid, mai trebuie spus ca va incepe la ora 14 si va fi transmis in direct de Pro TV.Mircea Rednic: "Sapte puncte nu sunt suficiente"
Miu, "executat" de conducerea Stelei
Conflictul dintre Iulian Miu si conducerea clubului Steaua a atins ieri apogeul. Trimis la echipa de tineret pentru ca nu a vrut sa-si prelungeasca intelegerea cu clubul, fundasul a fost amendat in urma cu cateva saptamani cu 40.000 de dolari, echivalentul a jumatate din salariul sau anual. Ieri, Consiliul Director al gruparii din Ghencea a decis sa ii ia si cealalta jumatate, suspendandu-l pe jucator pana la finele contractului. Motivele nu au fost greu de gasit, Miu fiind gasit joi la ora 4 dimineata in clubul bucurestean Sugar. De asemenea, fundasul a refuzat deplasarea la Arad cu echipa de tineret si l-a mai si jignit in public pe directorul executiv MM Stoica. "Regulamentul de ordine interioara nu-i permitea lui Miu sa-l jigneasca pe Stoica. El nu si-a respectat programul pe care il avea si a fost suspendat pana la sfarsitul sezonului", a spus presedintele Consiliului Director, Viorel Paunescu, acesta precizand ca ieri a fost suspendat si Bordeanu pentru ca nu a vrut sa faca deplasarea la Arad. Mihai Stoica a afirmat ieri ca atitudinea lui Miu este unica in istoria clubului: "S-a luat aceasta decizie pentru ca este recidivist. A refuzat sa merga la Arad, invocand probleme medicale, dar nu a vrut sa vina la un consult la medicul echipei. Comportamentul sau e unic la Steaua". Antrenorul Victor Piturca a spus in cadrul conferintei de presa ca presedintele FRF Mircea Sandu n-ar trebui sa se implice in cazul Miu: "Ce, e Miu asa de important pentru echipa nationala? Si Ghionea a fost la lot si acum nu e in stare sa prinda un post de titular la Steaua". Mai mult ca sigur, Miu va parasi in iarna Steaua, impresarul Giovanni Becali batand deja palma cu oficialii clubului turc Galatasaray Istanbul.
Romanii intre ei in Cupa UEFA
Desi FC National a fost eliminata de PSG, Romania va avea, in continuare, reprezentanti in turul trei al Cupei UEFA si, cu siguranta, si in turul patru, in conditiile in care tragerea la sorti a meciurilor din turul trei al Cupei UEFA, efectuata ieri in Elvetia, a decis ca patru echipe care au in componenta internationali romani, Besiktas si Dinamo Kiev, respectiv FC Bruges si VfB Stuttgart, sa joace intre ele. De cand a ajuns in Turcia, lui Mircea Lucescu, antrenorul roman al ultimilor ani, ii merge nemaipomenit. Dupa performantele extraordinare reusite cu Galatasaray, romanul a ajuns la Besiktas, si dupa cele cateva luni petrecute acolo, turcii s-au convins ca au pus mana pe o comoara. Aflata pe locul trei in clasamentul primei divizii turce, dar cu sanse sa urce in fotoliul de lidera pentru ca are un meci restanta, gruparea turca pregatita de "Il Luce" merge ceas si in Cupa UEFA. Ultima isprava, consemnata joi seara, o reprezinta eliminarea spaniolilor de la Alaves, echipa la care evolueaza si doi fotbalisti romani, Adrian Ilie si Bogdan Mara. In tur, in Spania, turcii au terminat la egalitate, 1-1, numai in urma unei greseli grosolane a arbitrului, si pentru a nu mai ajunge in aceeasi ipostaza, Lucescu si-a propus, pentru retur, o tactica simpla: gol rapid si mentinerea rezultatului, ceea ce s-a intamplat. Ilhan Mansiz a inscris pentru 1-0 in minutul 12, iar acest scor s-a mentinut pana la final, asigurand calificarea turcilor in turul trei, rezultat considerat de toata presa drept istoric. De altfel, Luci este laudat de toata lumea si, entuziasmat de ceea ce i se intampla, a declarat ca Besiktas ar trebui sa joace finala Cupei UEFA. Pana acolo, insa, este un drum foarte lung, iar primul adversar de calibru le-a iesit in cale turcilor chiar in turul trei. Tragerea la sorti de ieri a decis ca Besiktas sa intalneasca cealalta echipa cu doi romani, Dinamo Kiev, formatia la care evolueaza Ghioane si Cernat fiind eliminata in prima faza a grupelor Ligii Campionilor. Dubla intalnire, programata sa aiba loc pe 28 noiembrie si 12 decembrie, va debuta cu meciul de la Istanbul. Intr-un alt meci din turul trei, FC Bruges - VfB Stuttgart, se vor intalni, asa cum am spus, alti doi romani, adica Alin Stoica, respectiv Ionel Ganea. Tot in turul trei sunt calificate si echipele lui Iulian Filipescu, Betis Sevilla, care va juca impotriva francezilor de la Auxerre, meciul tur acasa, a lui Stefan Nanu, Vitesse Arnhem, a carei adversara va fi Liverpool, si, in fine, formatia lui Erik Lincar, Panathinaikos Atena, desemnata sa joace pentru un loc in turul patru impotriva celor de la Slovac Liberec.
Coechipier al lui Rachita, impuscat de un sofer nervos
Capitanul echipei bulgare Litex Loveci, Stoicio Stoilov, coechipier al jucatorului roman Valeriu Rachita, a fost impuscat, joi, de un sofer, in urma unui conflict izbucnit intre cei doi dupa ce automobilele cu care circulau au intrat in coliziune. Potrivit sursei citate, dupa producerea accidentului, soferul celeilalte masini a avut o altercatie cu Stoilov si a tras patru focuri de arma in directia fotbalistului. Internationalul bulgar, in varsta de 31 de ani, a fost internat in stare grava la spitalul din Blagoevgrad, el fiind impuscat in zona toracica, in ficat, in brat si in piciorul drept. Medicul Mirko Rizov, de la spitalul din Blagoevgrad, a declarat ca starea internationalului bulgar este, in continuare, instabila, acesta suferind rani grave in zona toracica si la picior.
Presedintelui clubului Real nu-i place numele Chivu
Presedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, intentioneaza sa-l oblige, prin contract, pe fundasul roman Cristian Chivu sa poarte pe tricoul cu care va evolua la gruparea spaniola numele "Christian", informeaza cotidianul "Mundo Deportivo". Publicatia citata precizeaza ca presedintele Florentino Perez nu a dorit, initial, sa-l achizitioneze pe fundasul roman, deoarece considera ca numele acestuia "nu este serios" (n.r. - in limba spaniola exista un cuvant care se aseamana cu cel al jucatorului roman, "chivo" si care inseamna "tap"). Cotidianul spaniol subliniaza ca aceasta informatie nu este o gluma si adauga ca directorul sportiv Jorge Valdano si membrii staff-ului tehnic au facut tot posibilul pentru a-l convinge pe Perez de "valoarea indiscutabila" a jucatorului roman. Acestia i-au explicat presedintelui ca internationalul roman trebuie achizitionat, deoarece nu exista pe piata jucatorilor un alt fundas la fel de valoros ca Chivu, dupa ce Alessandro Nesta s-a transferat la AC Milan, iar Fabio Cannavaro a ajuns la Internazionale Milano. De asemenea, Valdano a sustinut ca, tinand cont de varsta jucatorului roman, numai 21 de ani, suma platita pentru achizitionarea acestuia va fi complet recuperata in timp. Referitor la intentia lui Perez de a-i impune romanului folosirea pe tricou a numelui "Christian", "Mundo Deportivo" noteaza ca aceasta idee nu va fi usor de pus in practica, avand in vedere caracterul capitanului echipei Ajax Amsterdam. Publicatia citata aminteste de cazul fundasului argentinian Milito, achizitionat de Real Madrid de la gruparea Independiente, dar care nu a fost pe placul lui Perez, deoarece numele acestuia se asemana foarte mult cu cel al unei mascote de televiziune, "Milikito". Cotidianul "As" noteaza ca internationalul roman va profita de vizita sa la Madrid, pe data de 18 decembrie, cand va juca in selectionata mondiala ce va intalni Real Madrid intr-un meci organizat cu ocazia centenarului clubului spaniol, pentru a semna contractul cu gruparea condusa de presedintele Florentino Perez. Potrivit publicatiei citate, suma transferului lui Chivu la Real Madrid se ridica la aproximativ 15 milioane de euro. "As" noteaza ca, in acest moment, clauza de reziliere a contractului cu Ajax Amsterdam este de 21 de milioane de euro, dar ca in vara aceasta s-ar putea diminua. In plus, jucatorul roman a cerut introducerea unei alte clauze, potrivit careia aceasta suma va fi redusa si mai mult, daca gruparea care va dori sa-si asigure serviciile sale este Real Madrid.
Miracolul s-a lasat asteptat
Mergem la Paris sa batem", a declarat Dan Petrescu, antrenorul secund al Nationalului si capitanul acestei echipe, la plecarea din Bucuresti, dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din Franta. Linistiti, dupa acel 2-0 din tur, francezii nu au fortat sub nici o forma, au inscris un gol prin Leroy, in minutul 58, concretizare a unei perioade mai bune a lor, si la 3-0, scorul inregistrat in cele doua manse, nu se gandeau decat la urmatorul adversar. In ceea ce-i priveste pe reprezentantii nostri, declaratiile razboinice facute la plecare si-au gasit justificare numai in determinarea cu care au jucat elevii lui Zenga si disponibilitatea pe care au aratat-o pentru efort. Altfel, exprimarea tehnico-tactica a aratat aceeasi suferinta, Zenga negasind solutii pentru ca elevii sai sa penetreze o aparare care nu a impresionat prin nimic. Invinsi in Franta, dupa ce au pierdut si in Romania, "bancarii" au spus adio Cupei UEFA, Romania ramanand, astfel, fara reprezentanta in competitia europeana.
Primul-ministru se implica personal si in relansarea Electroputere
Premierul Adrian Nastase a cerut Autoritatii pentru Privatizare, Ministerului Industriei si Resurselor si Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei sa prezinte, in sedinta de Guvern de miercuri, un set de masuri financiare si legislative destinate cresterii competitivitatii produselor realizate de societatea Electroputere Craiova, se arata intr-un comunicat al Executivului. Masurile solicitate de premier celor trei institutii vizeaza, de asemenea, sustinerea produselor romanesti care respecta standardele internationale de calitate. Reprezentantii Sindicatului Liber de la Electroputere au solicitat Guvernului, in cadrul unei intrevederi avute marti cu premierul Adrian Nastase, sa se implice in redresarea economica a societatii prin continuarea procesului de privatizare sau prin restructurare interna. Electroputere a fost scoasa la privatizare la sfarsitul anului 2001, insa Autoritatea pentru Privatizare a considerat ca singura oferta primita, cea depusa de consortiul format din General Motors Corporation si Karsdorfer Eisenbahngesellshaft, a fost nesatisfacatoare si a decis ca procesul de trecere in proprietate privata sa fie reluat. Sindicalistii au cerut, de asemenea, comenzi de la marile companii nationale, cum este CFR, precum si includerea celor 800 de muncitori care vor fi disponibilizati pana la sfarsitul anului in programul RICOP, finantat de Uniunea Europeana, ei urmand sa beneficieze de plati compensatorii. Adrian Nastase le-a promis sindicalistilor ca pentru revigorarea productiei vor fi cautate comenzi atat pe plan intern, cat si extern. "Premierul s-a angajat sa monitorizeze personal situatia noastra, considerand ca inca este nevoie de noi in economia nationala. Am propus cateva solutii si acum asteptam sa vedem ce actiuni se vor intreprinde pentru redresare", a declarat agentiei Mediafax Aurel Bojenoiu, liderul sindical de la Electroputere Craiova. Pentru primul semestru al acestui an, Electroputere a raportat pierderi nete de aproape 80 de miliarde lei, fata de 32,5 miliarde lei in perioada similara din 2001.Primul-ministru se implica personal si in relansarea Electroputere
A aparut Adevarul economic nr. 44 (552)/2002
Editorial: Vorbe la fapte (V) - Viorel Salagean. Ghid practic pentru cei care doresc sa munceasca peste hotare. "Meconst" Constanta - de la faliment, la 90% productie pentru export. Cacealmaua saptamanii: "Topul celor 100 cei mai bogati romani". Deficitul bugetar - in limitele proiectate. APAPS a vandut 53,6% din capitalul social preluat. Ce s-a hotarat in ultima sedinta de Guvern?. Garda Financiara: Mai multe controale, dar cu ce eficienta?. CFR Calatori deruleaza programe de modernizare de 400 milioane dolari. Programul "Fabricat in Romania" acorda distinctii la Iasi. IMM-urile nu sunt inca "motoarele" economiei. BCR - "Lucram excelent cu micii intreprinzatori". Opinia Fondului National de Garantare a Creditelor: "Dispunem de fonduri mai mari decat solicitarile". ANCA - obiectiv prioritar: formarea exploatatiilor agricole viabile. Dosarul agricol, pe masa de lucru a Comisiei Europene (III). Se poate trai si din cercetare demonstreaza Institutul "Grigore Antipa". Valentin Tuca: "De la Bruxelles se vede ca piata romaneasca a asigurarilor evolueaza lent, sub constrangeri fiscale!". Asigurarile de locuinte impotriva catastrofelor naturale in practica europeana (Turcia, Franta, Spania, Norvegia s.a.). Pariu german pe Romania - Investitii masive in viitorii ani
1,5 miliarde euro - pentru restructurarea sectorului piscicol
Uniunea Europeana va finanta proiectul "Consolidarea capacitatii Romaniei de restructurare a sectorului piscicol si a acvaculturii", proiect care va fi derulat cu sprijinul Ministerului Agriculturii din Spania - a anuntat, ieri, cu ocazia lansarii oficiale a acestui program, ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurii, Ilie Sarbu. Este vorba de 1,3 milioane de euro pentru proiectul de baza si alte 200.000 de euro, pentru achizitionarea echipamentului necesar nou-infiintatei Companii Nationale de Administrare a Fondului de Pescuit (CNAFP) si Inspectiei Nationale de Pescuit (INP). "Punerea in practica a acestui proiect va contribui la identificarea oportunitatilor de dezvoltare a pescuitului si acvaculturii, precum si la conectarea institutiilor romanesti cu cele ale Uniunii Europene, la alinierea completa a legislatiei romanesti la acquis-ul comunitar" - a spus Ilie Sarbu.
Pregatirile pentru recensamantul agricol - in linie dreapta
Pregatirile pentru demararea primului recensamant agricol cu caracter general, efectuat in Romania dupa anul 1948 si care se va desfasura in perioada 2 decembrie 2002-31 ianuarie 2003 au intrat in linie dreapta. Ieri, la Ministerul Agriculturii, membrii Comisiei Centrale au prezentat presei detaliile privind derularea acestei ample operatiuni, pentru care Guvernul a alocat 616 miliarde lei. A fost lansat cu acest prilej "Manualul Recenzorului" si a fost prezentat, in carne si oase, chiar recenzorul-standard (un fel de "recenzorman"), echipat cu o constumatie speciala, cu insigna si ecuson, si dotat cu o "mapa de recenzor", cu numar de cod. "Toate datele culese de recenzori de la cei intervievati sunt confidentiale", au precizat oficialii MAAP. De asemenea, ei au tinut sa precizeze ca locuitorii din mediul rural nu au nici un motiv sa ascunda numarul real de animale sau suprafetele de teren pe care le detin in proprietate, acestea neavand nici o relevanta asupra impozitului pe veniturile agricole, "care a fost amanat pana in anul 2005 si probabil va mai fi amanat". In urma unei anchete-pilot, efectuate in luna august, au fost aduse o serie de imbunatatiri atat modalitatilor de realizare a recensamantului, cat si formularisticii folosite. S-a dovedit ca, pentru completarea unui intreg set este nevoie de 56 de minute. Culegerea datelor pe teren va incepe, efectiv, la 2 decembrie, cu o pauza de Craciun si Revelion, si se va incheia la 31 ianuarie 2003. Primele rezultate provizorii vor fi anuntate de Comisia Centrala la 15.03.2003, urmand ca la jumatatea anului 2004 sa fie publicate de statistica datele finale. "Vom avea atunci o imagine reala a datelor privind agricultura romaneasca, modul de utilizare a terenurilor, efectivele de animale, forta de munca, dotarea cu masini agricole, precum si o imagine asupra schimbarilor intervenite in structura agriculturii si, in general, in mediul rural, ca urmare a retrocedarii pamantului si a procesului de privatizare", au declarat membrii Comisiei Centrale. In fine, tot ieri, a fost lansat programul de popularizare, mesajele si spoturile publicitare care vor aparea atat in presa scrisa, cat si in cea audiovizuala.
Fondul de salarii al societatilor monitorizate va fi redus
Fondul de salarii pentru trimestrul patru al societatilor comerciale monitorizate conform acordului cu Fondul Monetar International (FMI) va fi diminuat cu 4% daca acestea nu respecta limitele salariale anuale, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern la sfarsitul lunii octombrie. Executivul a stabilit, in luna august a anului trecut, o lista cuprinzand 86 de agenti economici ale caror cheltuieli cu salariile sunt monitorizate pentru a se incadra in limitele convenite cu FMI. Prin aceasta initiativa, Executivul are in vedere reducerea arieratelor din economie. Potrivit hotararii din luna octombrie, societatile respective vor bloca o suma de 4% din fondul de salarii al ultimului trimestru din acest an. Aceste sume vor putea fi utilizate doar daca fondul de salarii anual se incadreaza in limitele stabilite. Plafonul anual luat in considerare este cel ajustat in urma externalizarilor. De asemenea, intreprinderile monitorizate nu vor putea efectua angajari pana la sfarsitul acestui an. In cazul in care aceste prevederi nu vor fi respectate, conducerea societatilor respective va fi sanctionata prin diminuarea drepturilor banesti, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare si alte dispozitii cu caracter financiar. Printre societatile monitorizate se numara Transelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Petrom, Transgaz, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Romgaz, Compania Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala a Huilei, Minvest, Remin, Societatea Nationala a Carbunelui, CFR Marfa, CFR Calatori, Posta Romana, Rocar si Aro.
Primele documente electronice de identitate - distribuite in 2003
Primele documente electronice de identitate ar putea fi distribuite la mijlocul anului viitor. Tiberiu Lungu, director in cadrul Ministerului Administratiei Publice, a declarat, ieri, ca finalizarea primelor proiecte-pilot depinde de aparitia, pana la sfarsitul acestui an, a normelor de aplicare a Ordonantei nr. 69/2002, privind noile carti electronice de identitate. Potrivit directorului Lungu, costurile proiectului se ridica la cel mult un milion de euro, finantarea urmand sa fie realizata prin atragerea de fonduri externe nerambursabile. Pretul mediu al unui astfel de document, care va contine si un microcip de memorie, este de aproximativ cinci dolari. Cartea electronica de identitate va contine datele aflate pe actualele buletine sau carti de identitate, carnetul de conducere sau cartea de alegator, precum si informatii privind asigurarea medicala si sociala a detinatorului. Potrivit O.G. nr. 69/2002, primariile vor elibera, de la inceputul anului 2003, noile carti electronice de identitate, in paralel cu actualele documente. Acestea din urma vor putea fi folosite pana la data inlocuirii lor cu noul tip de carte de identitate, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2006.
Noi termene-limita pentru cereri de finantari nerambursabile
Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) anunta autoritatile publice ca data de 16 decembrie este termenul-limita pana la care proiectele ce vizeaza imbunatatirea infrastructurii pot fi depuse la sediile Agentiilor de Dezvoltare Regionale (ADR). Se primesc proiecte in vederea finantarii din fonduri comunitare pentru reabilitarea si imbunatatirea spitalelor, infrastructurii locale de transport si celei de mediu, precum si pentru proiecte care vizeaza imbunatatirea ofertei de turism. De asemenea, pana la data de 8 ianuarie 2003 se pot depune proiecte de catre cei care solicita finantari nerambursabile pentru dezvoltarea serviciilor sociale (reabilitarea centrelor sociale). Cererile de finantare si alte documente necesare pentru accesarea programelor sunt disponibile pe pagina de web a MDP.
Amenzi de la 100 la 300 milioane lei pentru arendasi
Guvernul a modificat printr-o ordonanta de urgenta Legea arendarii nr. 16/1994 "in scopul de a proteja arendatorul si a inlatura disfunctionalitatile aparute in relatia contractuala arendator-arendas, precum si pentru protejarea acestora in caz de calamitati". Actul normativ prevede si aplicarea unor sanctiuni destul de consistente pentru arendasi. Astfel, pentru nerespectarea conditiilor privind pregatirea de specialitate agricola, practica agricola sau detinerea atestatului de cunostinte agricole (conditii prevazute de Legea nr. 65/1998 - n.n.) sau pentru schimbarea categoriei de folosinta a terenului, fara acordul scris al proprietarului, arendasul va fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 100 si 300 milioane lei. Actul normativ mai prevede obligativitatea introducerii in contractul de arenda a unor clauze privind asigurarea bunurilor agricole, in vederea acoperirii daunelor produse de calamitati naturale, incheierea asigurarii cazand in sarcina arendasului. De asemenea, actul normativ adoptat de Executiv si care urmeaza sa intre in vigoare la data publicarii sale in Monitorul Oficial mai prevede o serie de masuri coercitive pentru respectarea contractelor de arendare, cum ar fi obligarea la plata a arendei, la termenele si in conditiile prevazute in contract, clauzele acestuia constituind titluri executorii. "Toate aceste prevederi ale actului normativ vor fi aplicate si contractelor de arendare aflate in derulare, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor face de catre persoanele imputernicite de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de catre Ministerul Administratiei Publice - a precizat Petre Daea, secretar de stat la MAAP. De notat ca, prin aplicarea Legii fondului funciar, suprafata agricola care se afla in proprietate privata a persoanelor fizice a ajuns la 10,5 milioane ha.
Fondul de investitii Soros Investment Capital - interesat de Romania
Fondul de investitii Soros Investment Capital, dedicat regiunii de sud-est a Europei, intentioneaza sa patrunda in perioada urmatoare pe piata Romania, suma alocata unei investitii situandu-se intre cinci si 30 de milioane de dolari, a declarat, marti, Gavin Ryan, director executiv al Soros Investment Capital Management LLC, administratorul fondului de investitii. "Suntem deja prezenti in Macedonia, Croatia, Serbia si Bulgaria, iar faptul ca inca nu am investit in Romania a fost o coincidenta nefericita", a adaugat Ryan. El a precizat ca, desi investitiile realizate pana in prezent de Soros Investment Capital au vizat sectorul telecomunicatiilor, cel al transmisiilor de televiziune prin cablu si cel bancar, acest lucru nu inseamna neaparat ca initiativele din Romania se vor orienta catre aceleasi domenii. "De fapt, nu am ales inca sectoarele in care vom patrunde. Suntem in cautarea unor oportunitati", a adaugat reprezentantul fondului de investitii. Infiintat in luna noiembrie a anului 2000, cu sponsorizarea si managementul Organizatiei Soros, Soros Investment Capital dispune de un capital total de 200 de milioane de dolari. De asemenea, fondul de investitii este sustinut de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), agentie a guvernului american. Pe de alta parte, Ryan a motivat decizia de a investi in Romania prin perspectivele pozitive pe care piata le prezinta. "Noile guverne din Romania si Bulgaria au facut ca lucrurile sa inceapa sa se miste, dupa o perioada de stagnare. Cred ca Romania, Bulgaria, Serbia si Croatia reprezinta piete extrem de importante pentru aceasta regiune", a mai spus Ryan. Reprezentantul fondului de investitii a adaugat, de asemenea, ca Soros Investment Capital este atras de tari a caror crestere economica se bazeaza in primul rand pe cererea interna, si nu pe capacitatile de export, cum este cazul celor mai multe state din Europa de Sud-Est.
miercuri, 9 septembrie 2009
Increderea in economia zonei euro - la cel mai inalt nivel de dupa septembrie 2001
ncrederea consumatorilor si investitorilor in evolutia economica a zonei euro a crescut peste asteptari in luna mai, atingand cel mai ridicat nivel de dupa atentatele teroriste din septembrie, anul trecut, releva un raport realizat de Comisia Europeana si preluat de Reuters. Indicele increderii in economia zonei euro s-a situat, in luna mai, la 99,8 puncte, comparativ cu nivelul de 99,4 puncte consemnat in luna aprilie si cu cel de 99,7 puncte anticipat de cei mai multi analisti pentru perioada curenta. Atat increderea consumatorilor, cat si cea a sectorului corporatist s-au imbunatatit semnificativ. Indicele increderii sectorului corporatist a crescut de la minus 11 puncte, in luna aprilie, la minus noua puncte, in vreme ce indicele increderii consumatorilor s-a majorat de la minus zece puncte la minus opt. "Am avut mai multe semnale pozitive din partea industriei producatoare, dar prea putine indicii referitoare la redresarea cererii interne. Amaliorarea increderii consumatorilor reprezinta, in consecinta, un semnal binevenit, menit sa ne faca sa credem si mai mult in varianta redresarii economice rapide", a apreciat Teis Knuthsen, analist la SEB Merchant din Stockholm. Economia zonei euro a inregistrat o crestere de 0,2% in primul trimestru, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, si de 0,1% fata de primele trei luni ale anului 2001, conform estimarilor preliminare publicate, la sfarsitul lunii mai, de Eurostat, agentia de statistica a Uniunii Europene. De asemenea, Produsul Intern Brut al statelor din Uniunea Europeana a avansat cu 0,2% in primul trimestru al acestui an, fata de cele trei luni precedente.
CEC reduce dobanzile
Potrivit unui comunicat primit la redactie, incepand de astazi, CEC a modificat dobanzile la depozite, in sensul reducerii acestora cu 1-2 procente. Astfel, noile dobanzi pentru persoane fizice sunt: 23 la suta pe an pentru depunerile pe termen de o luna, 24 la suta pentru 3 luni si 27 la suta pentru 12 luni. Pentru persoane juridice, noile dobanzi sunt: 23% -1 luna, 24% - 3 si 6 luni, 25% - 9 luni si un an. Potrivit comunicatului, CEC mai ofera o dobanda de 24% pe an la depozitele pe termen de trei luni pentru tineret, intre 25 si 27% pentru libretele de economii cu depozite la termen, 23% pentru carnete de depunere cu dobanda lunara, 23% pentru certificatele de depozit si 24% pentru certificatele de depozit cu discount. Pentru depozitele la termen cu dobanda capitalizata, dobanda anuala este de 23%. Dobanda la vedere este de 4% pe an atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.
Taxa europeana, aplicata romaneste
Sa scoti bani din piatra seaca. Acesta este, de cand e lumea, motto-ul oricarui om de afaceri de succes. Statul roman nu este insa un om de afaceri, cu atat mai putin unul de succes. In schimb, el incearca sa aplice acelasi principiu cu orice pret, jecmanindu-i pur si simplu pe contribuabilii cinstiti, pentru a-si carpi gaurile din bugetul care nu mai arata asa cum a fost asezat pe hartie. La 1 iunie, pentru a cincea oara in acest an, romanul a primit o veste care il loveste de fiecare data in moalele capului, dar mai ales la buzunar. Benzina si motorina s-au scumpit din nou, cu tot alaiul de cresteri de preturi (justificate sau nu) pentru alte produse si servicii. Scumpirea benzinei si a motorinei este pentru stat cel mai simplu mod de a face rost de bani. La pompa benzinariei, fiecare sofer plateste cam 30% pretul real al unui litru de carburant si vreo 70% taxe. Nimic extraordinar, spun oficialii guvernamentali, pentru ca in unele state europene fiscalitatea aplicata carburantilor este mai mare, iar noi vrem sa ne integram in UE. Daca intrebi despre raportul pret/salarii in UE comparativ cu cel de la noi, aceiasi oficiali se uita la tine ca la unu' picat din Luna: "pe ce lume traiesti, noi suntem in tranzitie pe cand ei... aha...". Trebuie sa ne aliniem standardelor UE. Acolo platesti pretul propriu-zis al benzinei, adaosul comercial, acciza (taxa de consumatie care difera de la tara la tara) peste care vine implacabil TVA. De la inceputul lunii am intrat si noi cu TVA-ul in Europa, iar carburantii s-au scumpit in medie cu vreo 700 lei/l. Numai ca, spre deosebire de soferul german sau francez, romanul plateste inca din 2001 cate un cent pentru fiecare litru de benzina. Aceasta taxa i se opreste pentru ca statul sa poata acoperi o datorie de 16.249 miliarde lei facuta de fosta Companie Romana de Petrol catre defuncta Bancorex. "Geniala" idee ca tot romanul sa plateasca pentru ce au furat altii le-a venit in 2000 lui Berceanu&Remes. Aceasta aberatie nu i-a deranjat nici pe social-democratii D.I.Popescu&Tanasescu, asa ca platim in continuare datoriile fostei CRP, preluate de catre stat. Dar cea mai clara dovada a neputintei statului de a strange bani este taxa de drum. Aceasta, calculata in euro, este inclusa in pretul benzinei, lucru nemaiintalnit in nici o tara din UE, daca nu chiar din lume. Basescu, pe vremea cand era ministru, a introdus aceasta taxa in lei, pe care fiecare sofer trebuia sa o plateasca anual, primind in schimb o vigneta. Constatand ca nu strange banii, a recurs la metoda cea mai sigura: a bagat-o in pretul benzinei. Urmasul sau, Mitrea, a "perfectionat" metoda, calculand taxa in euro. Astfel ca, prin intrarea in vigoare a legii TVA, romanii platesc o taxa "europeana" la o taxa cu adevarat "fabricata in Romania". Asa ne aliniem noi normelor europene: luam legea comunitara, dar o aplicam romaneste. Nu conteaza cum, numai bani sa iasa...
Obligatiunile Zalau - suprasubscrise
Marti, 4 iunie, erau subscrise toate cele 100.000 obligatiuni puse in vanzare de catre Primaria Municipiului Zalau in cadrul ofertei publice de vanzare obligatiuni municipale, intermediata de BCR Securities SA si pusa in vanzare prin 31 de sucursale si agentii ale Bancii Comerciale Romane in calitate de Grup de vanzare, se arata intr-un comunicat primit la redactie. Perioada de subscriere mai dureaza pana in data de 12.06.2002 conform avizului CNVM, dar obligatiunile au fost vandute integral in primele 4 zile de la inceperea ofertei publice de vanzare de obligatiuni in valoare de 10 miliarde lei. In caz de suprasubscriere, alocarea obligatiunilor se face prin metoda "primul venit, primul servit", tinandu-se seama de data, ora si minutul subscrierii, precum si de eventualele revocari aparute pe perioada de derulare a ofertei.
Multumesc presei
In ultima vreme au aparut in presa mai multe articole prin care am fost acuzat de fapte extrem de grave, unele chiar penale, care mi-au afectat serios imaginea publica. Am fost tarat in procese ani de zile si nu m-am plans niciodata in tot acest rastimp. Am asteptat cu speranta sa se faca dreptate. Acum s-a dat sentinta in cele doua procese: unul civil, prin care eram acuzat ca am infiintat Fundatia Cella Delavrancea cu "bunuri sustrase"; celalalt, penal, in care eram acuzat de lovire si prin care se cerea pentru mine inchisoarea si plata de daune morale in valoare de un miliard de lei. In ambele procese s-a demonstrat ca faptele de care eram acuzat nu au existat, iar daunele morale au fost respinse in totalitate. Am respectat si am luptat intotdeauna pentru libertatea presei, asumandu-mi inclusiv riscul ca faptele si gandurile mele sa apara rastalmacite si deformate pana la a deveni de nerecunoscut. Profit de acest prilej pentru a multumi acelor ziaristi, directori de cotidiane, redactori, care nu s-au coborat la atacuri nefondate - ce aveau ca tinta improscarea mea cu noroi - si care au inteles din start miza dubioasa a acestor atacuri. Multumesc celor - e drept, extrem de putini - care s-au solidarizat public cu mine. Le multumesc si celorlalti, pentru ca fara sa vrea, sustinand o cauza nedreapta, au dat totusi contur, pentru cei care gandesc, bunului-simt si - in ultima instanta - chiar adevarului. Poate vor invata ceva din asta. Pentru mine, libertatea nu exista fara o mare responsabilitate. Dan Grigore, 2 iunie 2002
S-a stins un zambet...
A incetat din viata, dupa o lunga si grea suferinta, cea care a fost marea actrita de comedie NINETTA GUSTI, intruchipare a ingenuitatii si a umorului robust, iubita de public si apreciata de specialisti timp de peste patru decenii, retrasa prematur de pe scena. A incantat spectatorii jucand la Teatrul "Maria Filotti", in "Compania Iancovescu - Sica Alexandrescu", la Teatrul Comedia, la Alhambra, la Teatrul Municipal devenit "Lucia Sturdza Bulandra", la Teatrul de Comedie, la Teatrul Armatei devenit "Nottara", trecand cu dezinvoltura de la ingenua eleva Zamfirescu din Steaua fara nume la vajnica Aneta Duduleanu din Gaitele, de la Audrey din Cum va place de Shakespeare, la drama lui G.B. Shaw Casa inimilor sfaramate. Cu disparitia din viata a Ninettei Gusti, in noaptea de 4-5 iunie 2002, cand se apropia de 90 de ani, dispare un zambet de pe chipul Teatrului romanesc. Inmormantarea va avea loc astazi, ora 13, la cimitirul din Crevedia. Dumnezeu s-o odihneasca! UNITER
Centura cu diamante la bun simt
Desi week-end-ul este rezervat, de regula, petrecerilor, martea care a trecut a fost mondena prin excelenta. Nu mai putin de trei reuniuni de gen au animat o seara in care ploaia a fost inamicul public nr. 1. Lansarea terasei "La Strada" la Hilton si Superlativele revistei V.I.P. la Gradina "Marul de Aur" au adunat o multime de personaje importante, obisnuite cu astfel de intamplari. Vedetele din muzica schimbau impresii cu celebritatile din moda, oamenii de televiziune barfeau cot la cot cu actorii. In tot acest vacarm agreabil, un singur om parea ca nu-si gaseste locul. Un barbat pe chipul caruia parca se citea nedumerirea: "Ce-oi cauta eu aici?" Printre vedete cu state vechi si vedetute in stadiu incipient, cineva se simtea stingher: Leonard Doroftei. A ajuns tarziu la Hilton si aplauzele cu care a fost intampinat l-au prins cumva pe picior gresit. Acest fenomen care imparte pumni in ring e cuprins de sfiala in afara patratului imprejmuit de corzi. A plecat foarte repede, insotit de Marius Tuca (fan declarat al sau), care ii parea bodyguard. Ceva mai tarziu, la Superlativele V.I.P., i s-a acordat titlul de "Omul lunii". Desi, dupa cum remarca un invitat, i s-ar fi potrivit mai bine diploma pentru "Omul mileniului". Si, mai mult ca sigur, o medalie cuvenita celui mai modest premiant. Un campion mondial pe care celebritatea nu l-a schimbat in nici un fel. Un monument de bun simt. "Daca Doroftei e campion mondial, atunci noi (el si Monica Anghel - n.n.) suntem campioni europeni", decreta Marcel Pavel, si el laureat la respectiva ceremonie. Leonard Doroftei doar a multumit pentru premiu si s-a scuzat ca nu e priceput si la vorbe. A fost singurul pe care cei prezenti l-au aplaudat in picioare, minute in sir.
Enrique vine dupa-amiaza, canta seara, pleaca a doua zi
Lansarea MTV Romania din 15 iunie inseamna un maraton de peste 5 ore de muzica. Incepand cu ora 18, pe scena vor urca Vank, Zdob si Zdub, A.S.I.A., Akcent, 3rei Sud Est, Animal X, Sensor, Simplu, Comitetul Central si Cristiana Raduta, care au de incalzit publicul, pret de trei ceasuri. La ora 22, visul multor amatori de latino se va implini: isi vor vedea favoritul la treaba. Se pot astepta de pe acum la un recital de o ora si jumatate, care va include hit-urile "Escape" si "Hero". Avand in vedere ca starul va ateriza la Bucuresti in dupa-amiaza zilei in care este programat evenimentul, fanii trebuie sa spere ca Enrique nu va fi prea obosit pentru un concert la capacitate maxima. Oricum, spectacolul de pe stadion nu va fi televizat, astfel ca, daca il ratati, prea mari sanse sa-l revedeti pe junele Iglesias nu sunt. Decat in videoclipuri. Enrique Iglesias vine insotit de o echipa de 38 de persoane si va fi cazat la Hotelul Marriott. Va parasi Romania a doua zi dupa concert.
Etichete:
canta seara,
Enrique vine dupa-amiaza,
pleaca a doua zi
Se canta folk cu Nicu Alifantis
Concertul sustinut de Pasarea Colibri saptamana trecuta in Regie a demonstrat ca folk-ul cantat de profesionisti ramane in voga. Clubul OnX a fost arhiplin, iar cantarea s-a prelungit cu mai mult de o ora peste programul initial. Un alt nume "de colectie" a fost invitat sa preia stafeta seriei de concerte "Se canta folk": Nicu Alifantis. Se stie foarte bine ce inseamna Nicu Alifantis pentru iubitorii de folk in ultimii 25 de ani. In 1995 infiinteaza "grupul de proiecte" intitulat Nicu Alifantis & Zan, impreuna cu Virgil Popescu - bass, voce, Sorin Voinea - keyboards, voce, Razvan Mirica - chitara, sitar, mandolina, voce, Relu Bitulescu - tobe, percutii. In aceeasi formula va concerta in aceasta seara in Clubul OnX din Regie, dupa ora 22.
Ce viseaza Hamlet?
Chiar daca nu v-ati pus inca aceasta intrebare, ea are deja un raspuns in spectacolul Hamlet. Vise, creat la Teatrul Dramatic Academic "Taras Shevchenko" din Ucraina, de regizorul Andriy Zholdak. Daca anul trecut a facut senzatie la Festivalul de teatru sibian romanul Silviu Purcarete, al carui spectacol dupa 1001 de nopti (numit Pilafuri si parfum de magar) se incheia cu un festin avand ca element central o tanara asezata pe o imensa tava plina cu pilaf si legume, din care publicul a fost invitat sa guste, de data aceasta, marti seara, spectatorii aflati in primele randuri la Teatrul "Radu Stanca" au plecat acasa uzi. Cel mai asteptat spectacol din editia 2002 a FITS (31 mai - 9 iunie), Hamlet-ul despre care am pomenit deja, se termina cu o baie generala cu spuma, pe care cei 21 de actori ai teatrului ucrainean o traiesc cu frenezia dictata de bucuria recapatarii, prin acest ritual, a curateniei. E o eliberare comuna - actori/personaje si spectatori, la capatul unui spectacol de trei ore si jumatate, cu doua pauze - o avalansa de imagini, avand mai mult sau mai putin legatura cu textul shakespearian. Pentru ca Andriy Zholdak - regizor des invitat la Sibiu, nu numai in festival, ci si sa monteze, dar si la alte festivaluri de teatru din lume - e de parere ca Hamlet viseaza lumea cu toate ale ei, rele si bune. Sau poate lumea se naste din visele lui. Un Hamlet luminos, vesel, desi sfasiat de presimtiri si cosmaruri, care ramane pana la capat indragostit de viata asa cum este ea. Nu poti dezlega lesne intreaga simbolistica a acestei montari de anvergura din toate punctele de vedere, dar nu poti ignora, in toata "nebunia imagistica si sonora" a lui Zholdak, lucirea scanteii de geniu. Imagine, actiune dezvoltata pe mai multe planuri simultan, muzica amestecata - de discoteca, dar si clasica - romantism si parodie, ritm de videoclip - poate ca asa va arata, la urma urmelor, teatrul mileniului in care am intrat deja. E unul dintre rosturile unui festival ca acela de la Sibiu sa dea indicii despre directia in care se indreapta arta teatrului, dar nu si singurul. Pentru ca festivalul sibian este in primul rand o sarbatoare a orasului, pentru care teatrul e adesea doar un pretext. Sibiul are deja in aceste zile o viata mult mai animata ziua si noaptea. Pe strazile din centru circulatia s-a inchis si au fost asezate mese si scaune in prelungirea restaurantelor si cofetariilor, dar si, special pentru eveniment, in toata Piata Mare, unde a fost instalata o scena in aer liber. Numai ploaia a indraznit in primele zile de festival sa tulbure spectacolele de strada ce coloreaza in fiecare an orasul. Dar nu e si ploaia un fel de spectacol?
Comisionar vamal arestat pentru luare de mita
osif Suta, 39 de ani, comisionar vamal la firma Poll si Dya SRL, a fost prins in flagrant marti de ofiterii Serviciului Politiei Economice si procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. Suta este acuzat ca a pretins si primit de la un angajat al firmei Prefab International din Vascau 1.000 euro si 500.000 lei. In schimbul banilor, comisionarul a promis ca va interveni la Ministerul Afacerilor Externe in vederea obtinerii unor licente de export pentru cantitatea de 2.400 mc, subansamble din lemn, de diferite esente. Pe numele lui Iosif Suta, Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor a emis un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile sub acuzatia de trafic de influenta.
Politia a pierdut-o iar pe Ioana Maria Vlas
oana Maria Vlas - fostul administrator al SOV Invest - nu a fost localizata in nici un stat afiliat la Interpol, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, maiorul Valentin Juganaru, adjunct al sefului Biroului National Interpol. "Nu am primit nici o informatie de la birourile Interpol ale statelor afiliate privind localizarea in vreuna din aceste tari a Ioanei Maria Vlas", a spus el. Doua state, in care se presupunea ca ar fi ajuns fugara, nu au confirmat nici ele nimic in legatura cu prezenta "mamei" FNI in acele tari. La 14 martie anul acesta, inspectorul general al Politiei, Florin Sandu, declara ca autoritatile romane au identificat tara in care se afla Ioana Maria Vlas. "Stim zona si tara in care se afla Ioana Maria Vlas, dar nu putem spune mai multe", afirma generalul Sandu. A doua zi, adjunctul lui Sandu, generalul Dumitru Sorescu, sustinea ca afirmatia sefului sau fie a fost o greseala de exprimare, fie a fost preluata gresit de mass media. Sorescu preciza ca, de fapt, autoritatile romane nu au localizat-o pe Maria Vlas, banuind numai ca aceasta se afla "intr-o anumita zona geografica". La 22 mai, tot seful Politiei anunta ca autoritatile romane au transmis informatii care ar ajuta la prinderea Ioanei Maria Vlas catre autoritatile din doua state in care se banuieste ca s-ar afla aceasta. Sandu refuza sa faca vreo precizare privind locul sau zona in care s-ar afla Vlas. La sfarsitul lunii mai, aparatorul Ioanei Maria Vlas in procesul penal privind prabusirea FNI a solicitat revocarea mandatului de arestare a clientei sale, cerere refuzata de magistratii Judecatoriei sectorului 2. In aceeasi perioada, avocatul israelian Yoram Sheftel incerca sa demonstreze autoritatilor romane faptul ca este imputernicit de Vlas sa ii reprezinte interesele in cursul unei eventuale negocieri privind conditiile in care ea s-ar putea preda. Avocatul a trimis in acest sens o imputernicire procurorilor romani. La 23 mai, procurorul general Joita Tanase isi exprima nedumerirea in legatura cu imputernicirea mentionata (actul nu ar fi fost legalizat si nici autentificat, fiind trimis la Ambasada Romaniei la Tel Aviv in doua forme diferite, la interval de cateva ore), dar promitea ca vor fi derulate o serie de verificari in acest sens. Pana in momentul de fata, procurorii nu au ajuns la nici o concluzie cu privire la imputernicirea primita de Yoram Sheftel din partea Mariei Vlas.
Un iesean, prins dupa ce a incercat sa violeze o fata bolnava psihic
Un iesean a fost arestat, luni seara, dupa ce a fost surprins cand incerca sa intretina relatii sexuale cu o adolescenta cu deficiente psihice grave, internata in centrul de plasament din satul Cozmesti. Politistii au stabilit ca barbatul a dezbracat-o pe fata cu intentia de a intretine relatii sexuale cu ea, insa a fost surprins de o alta minora, care a povestit satenilor ceea ce a vazut. "Florin Ignat (casatorit, tatal unei fetite) a fost arestat pentru tentativa de viol si risca cinci ani de inchisoare", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judeteana Iasi, lt. col. Ioan Bodia. Localnicii au declarat politistilor ca fetele internate in Centrul de Plasament Cozmesti sunt lasate adesea nesupravegheate si ca acosteaza barbatii din sat.
Balta de bere in ograda unui satean din Harghita
Un autotren cu semiremorca incarcat cu o mie de lazi de bere a intrat, in noaptea de marti spre miercuri, intr-un sant, a rupt un gard si s-a oprit in curtea unui cetatean din localitatea harghiteana Lunca de Sus. Autovehiculul de mare tonaj era condus de Tamas Clement (49 de ani), din Doljesti, judetul Neamt. Soferul plecase la miezul noptii de la Miercurea-Ciuc, unde isi incarcase masina cu lazi cu bere si se indrepta catre Comanesti. Conducatorul a declarat ca a fost orbit de farurile unui autocamion care circula din sens opus pe mijlocul drumului si, dupa ce a virat dreapta, a intrat in sant. Tamas Clement sustine ca a incercat sa redreseze vehiculul, dar nu a mai reusit sa-l controleze. Autotrenul a intrat pe banda opusa, a ajuns din nou in sant, apoi a rupt un gard si s-a oprit intr-o curte. Jumatate din cantitatea de bere pe care o transporta s-a varsat in ograda. Pana in prezent, politistii nu au confirmat versiunea soferului. Testul cu fiola efectuat de Politie a indicat faptul ca Tamas Clement a consumat alcool.
Politist - cercetat de Parchetul Militar pentru braconaj
Trei barbati, printre care si un politist, au fost prinsi, duminica, la braconaj, de paznicii de vanatoare din Olt, politistul nefiind la prima abatere de acest gen. Directorul Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Olt, Mihai Albulescu, a declarat ca doi dintre braconieri au fugit cu armele prin padure, dar ca unul dintre ei a ramas imobilizat. "L-am identificat in persoana unui politist din Inspectoratul Judetean de Politie Olt. La un control in portbagaj nu mica ne-a fost mirarea sa gasim o caprioara moarta si un iepure care inca mai misca", a adaugat Mihai Albulescu. Politistul Marian Popescu era de mai multa vreme urmarit si fusese chiar avertizat sa nu mai practice braconajul. In prezent, i s-a intocmit dosar penal, care va fi inaintat Parchetului Militar Teritorial Bucuresti. Arma folosita de politist are calibrul 5,6 si este interzisa pentru vanatoare. Cei trei braconieri risca o pedeapsa cu inchisoarea de la unu la trei ani, iar politistul ar putea fi trecut in rez
Droguri sintetice descoperite in Piata Moghioros din Bucuresti
Politistii verifica posibilitatea ca traficantii de droguri sa fi infiintat in Romania laboratoare clandestine pentru fabricarea comprimatelor de Ecstasy dupa ce, luni, a fost facuta o captura de pastile cu o compozitie aparte, intrucat contin si cofeina. Potrivit Inspectoratului General al Politiei, la inceputul saptamanii, trei traficanti de droguri au fost prinsi de ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti, in timp ce incercau sa vanda peste sapte sute de comprimate de Ecstasy, in Piata Moghioros, din sectorul 6 al Capitalei. In momentul in care au fost surprinsi de politisti, Karol Fogarasi (30 de ani), Aurelian Matiu Ionescu (53 de ani) si Andrei Claudiu Calota (30 de ani) intentionau sa vanda "en gros" cele 745 de pastile de drog pe care le detineau, pentru doua mii de dolari. Pe piata drogurilor, un comprimat de Ecstasy se vinde catre consumator pentru aproximativ 10 dolari bucata, valoarea totala a pastilelor pe care incercau sa le vanda cei trei fiind de 7.450 de dolari. Traficantii au fost arestati preventiv. Potrivit anchetatorilor, aceasta este prima captura de pastile de Ecstasy care contin si cofeina, motiv pentru care politistii nu exclud posibilitatea producerii lor in laboratoare autohtone. La inceputul acestui an au fost descoperite asemenea laboratoare de producere a amfetaminelor in Valcea si Dambovita.
Barajul Zeizun din Siria s-a prabusit
Siria a cerut ONU un ajutor de urgenta pentru "victimele catastrofei" de la barajul Zeizun, din nordul tarii. Autoritatile au luat deja legatura cu reprezentantul ONU la Damasc, Toufic ben Amara, solicitandu-i "sa ceara organizatiilor internationale specializate alocarea de urgenta a unui ajutor pentru victimele catastrofei". Televiziunea din Damasc a anuntat, miercuri, primul bilant oficial al victimelor, afirmand ca in urma prabusirii barajului si-au pierdut viata zece persoane. Satul Zeizun (care numara 140 de case) a fost in intregime acoperit de apele din barajul cu acelasi nume, situat in regiunea Ghab, la 90 de kilometri nord-vest de Hama. Inca patru sate, Mchik, Kastoun, Zyara et Karkour, au fost "distruse in proportie de 80 la suta", iar locuitorii au fugit sau au fost evacuati in zone mai inalte. La fata locului se afla 15 echipe de salvare, compuse, fiecare, din cate 15 membri, ambulante si o masina de pompieri. Premierul Mohammad Mustafa Miro este, incepand de marti seara, la locul catastrofei, situat la aproximativ 300 de kilometri nord de Damasc.
Caleidoscop
Madonna nu stie daca e insarcinata Dupa ce, zilele trecute, s-a zis ca Madonna asteapta al treilea copil, fiind citat in acest sens chiar tatal ei, guralivul Tony Ciccone, ieri, atasatul ei de presa a spus a nu stiu cata oara ca ea nu este insarcinata. Liz Rosenberg, colaboratoarea Madonnei, a declarat sec: "E complet fals. Madonna nu este insarcinata". In paralel, ea joaca inca in "Up For Grabs", o piesa a lui David Williamson, pentru care a fost criticata in mod repetat. Zvonurile privind noua ei sarcina s-au raspandit dupa ce Rocco, fiul ei cel mic, ar fi fost vazut pipaind burta mamicai, fiind incurajat chiar de mamica lui. Mostenitoarea vaduvei lui Schindler vrea o parte din beneficiile filmului "Lista lui Schindler"Mostenitoarea vaduvei lui Schindler vrea sa dea in judecata studiourile de cinema Universal care au produs filmul "Lista lui Schindler" regizat de Steven Spielberg, intrucat nu i-au varsat nimic din beneficii sotiei lui Oskar, Emilie (in imagine). Vaduva lui, o nemtoaica decedata in 2001, la varsta de 94 de ani, "n-a suportat niciodata ca un film despre ea si Oskar a adus milioane de dolari beneficii fara ca ea sa poata profita", a precizat Erika Rosenberg, o apropiata a vaduvei, care i-a scris si biografia. "Lista lui Schindler" (1993) a primit sapte premii Oscar, fiind vazut de 60 de milioane de spectatori. Revista germana "Focus" scrie ca Rosenberg se refera la un contract din 1964 dintre Schindler si studiourile Metro Goldwin-Meyer (MGM), in virtutea caruia Oskar le autoriza sa faca un film despre el in schimbul a 5% dintre beneficii, pe care sa le primeasca el si sotia sa. Studiourile Universal au cumparat drepturile de la MGM in 1982, promitand vaduvei o parte din beneficii, pentru ca, in final, sa anunte o pierdere de 11,5 milioane dolari, desi filmul a adus 317 milioane dolari. Pranz privat cu presedintele Bush - invitat si un traficant de droguriNu se stie cum numele lui Robert Kirkpatrik a fost inclus pe lista sponsorilor Partidului Republican din SUA, dar e sigur ca el figureaza printre persoanele care au fost invitate la pranzul de binefacere la care va fi prezent si presedintele George W. Bush. Plicul continand invitatia a fost trimis pe adresa actualei "resedinte" a lui Kirkpatrik - inchisoarea din statul Ohio, unde el ispaseste o pedeapsa de trei ani pentru trafic de droguri si incercare de evadare. Invitatia, insotita de o scrisoare, este semnata de vicepresedintele Dick Cheney si a fost inmanata administratiei inchisorii. In scrisoare, Kirkpatrik este invitat sa se alature presedintelui si doamnei Bush pentru a lua parte la un pranz privat, la Washington, la 19 iunie. Costul unui loc la festivitatea oferita sponsorilor Partidului Republican este de 2.500 de dolari. Pentru Kirkpatrik, banii nu sunt o problema, insa el nu stie daca administratia inchisorii il va lasa sau nu sa paraseasca stabilimentul. Nu s-a aflat cum a fost posibil ca detinutul din Ohio sa fie invitatul Casei Albe. "Terifianta minciuna"- replica la "Terifianta impostura" Guillaume Dasquie si Jean Guisnel, specialisti in geopolitica si informatii, fac autopsia "imposturii" pe care a aparat-o Thierry Meyssan (in imagine), acesta afirmand intr-un best-seller ca nici un avion nu s-a prabusit la Pentagon, la 11 septembrie 2001. In cartea lor, care apare maine pe piata, "L'Effroyable mensonge" ("Terifianta minciuna"), ei vor sa termine cu acest zvon gretos privind inexistenta avionului ce s-a zdrobit de Pentagon. Titlul volumului lor e un fel de pastisa dupa cel al cartii lui Meyssan "L'Effroyable imposture" ("Terifianta impostura"), tiparita in 215.000 exemplare, devenita best-seller, ea fiind, in aprilie, cea mai bine vanduta din Franta. Autorii se bazeaza atat pe relatari ale martorilor oculari ce au vazut Boeingul zdrobindu-se de Pentagon, cat si pe analizele expertilor. Totusi, ei sustin ca explicatiile oficiale sunt lipsite de claritate. Banca Goldman Sachs stie semifinalistele Cupei Mondiale Banca de afaceri Goldman Sachs, din SUA, care a pronosticat trei dintre cele patru echipe semifinaliste ale Cupei Mondiale de Fotbal din 1998, le-a facut publice pe cele de la editia actuala. Daca ghiceste iarasi, acestea ar fi: Franta, Argentina, Italia si Spania, un careu de adevarati asi, primele trei dintre tari aflandu-se printre cele care au mai castigat titlul mondial. In 1998, banca a desemnat Brazilia, Franta (tara-gazda) si Olanda, dar nu si Croatia. Goldman Sachs n-a avansat si numele castigatoarei titlului. Italia si Brazilia sunt date ca favorite.
Un kuweitian - eminenta cenusie a atacurilor de la 11 septembrie
Persoana care a pus la cale atentatele din 11 septembrie este, cel mai probabil, Khalid Sheikh Mohammed, un locotenent kuweitian al lui Osama bin Laden, a declarat, marti, sub acoperirea anonimatului, un inalt oficial american din departamentul de lupta impotriva terorismului. Mohammed, aflat deja pe lista FBI a celor mai cautati teroristi, se ascunde, in momentul de fata, in Afganistan sau in Pakistan, a adaugat aceeasi sursa. Anchetatorii federali sunt de parere ca Mohammed a pus la punct cea mai mare parte a detaliilor atacurilor din Washington si New York, transformand in realitate incitarile la uciderea de cetateni americani formulate de bin Laden. Oficialitatea americana a mai precizat ca serviciile de lupta impotriva terorismului au strans deja suficiente dovezi care sa-l desemneze pe Mohammed drept eminenta cenusie din spatele atentatelor din 11 septembrie. Potrivit autoritatilor federale americane, Khalid Sheikh Mohammed, in varsta de 38 de ani, a colaborat cu Ramzi Ahmed Youssef, in primul atac asupra World Trade Center, din 1993, soldat cu moartea a sase persoane. Tot Mohammed si Youssef sunt acuzati ca, in 1995, au incercat sa deturneze si sa arunce in aer, deasupra Pacificului, mai multe avioane de linie care se indreptau spre SUA. De altfel, Mohammed a fost inculpat in SUA, in 1996, pentru presupusul complot din 1995, iar administratia de la Washington este dispusa sa ofere o recompensa de pana la 25 de milioane de dolari pentru orice informatie care ar putea duce la capturarea sa. El este unul dintre liderii importanti ai Al-Qaida aflati in libertate. Ramzi Ahmed Youssef a fost condamnat la inchisoare pe viata si isi ispaseste in prezent pedeapsa in SUA. In urma interogatoriilor facute dupa capturarea mai multor lideri ai Al-Qaida, s-a aflat ca locotenentii lui bin Laden sunt cei care aleg obiectivele si datele de atac, fac rost de bani si ii antreneaza pe teroristii care executa atentatele. Serviciile americane de combatere a terorismului considera anihilarea acestor locotenenti o prioritate a activitatii lor. Mai mult, americanii par sa fi realizat ca, printr-o eventuala eliminare a lui bin Laden, problema anihilarii retelei Al-Qaida este departe de a fi solutionata. Intre timp, potrivit publicatiei "Times", care citeaza surse din Pentagon, Osama bin Laden a incetat sa dirijeze in mod activ operatiunile Al-Qaeda. De teama de a nu fi detectat, el a incetat sa mai comunice in mod direct cu celulele retelei sale teroriste.
Vaticanul spune ca Papa nu se retrage
Vaticanul a dezmintit informatiile aparute in mass-media din Cehia conform carora Papa Ioan Paul al II-lea, 82 de ani, care are probleme de sanatate, va anunta, in august a.c., ca se va retrage din fruntea Bisericii Catolice. Ziare cehesti, citand surse ale Bisericii poloneze, au afirmat ca Papa va anunta ca renunta in cursul unei vizite in tara sa natala, Polonia, prevazuta pentru sfarsitul lui august. Purtatorul de cuvant al Vaticanului a spus ca Papa are "o agenda incarcata pentru urmatoarele sase luni, care include diferite ceremonii, vizite ale unor episcopi la Vatican si altele".
duminică, 16 august 2009
Directorii din Parlament si-au dublat veniturile in plina criza
In vreme ce profesorii nu stiu daca vor ajunge banii din bugetele primariilor pentru a le fi achitate salariile in ultimul trimestru al anului, unele categorii de functionari publici sunt neafectate de criza.
» Cei mai avantajati continua sa fie functionarii publici parlamentari. Unii dintre sefii de directii si departamente din Parlament au ajuns nu doar sa incaseze mai mult decat premierul si presedintele tarii, dar au atins si performanta de a-si dubla aproape veniturile de la un an la altul.
Recordul in bani il detine in continuare sefa Departamentului legislativ din Senat, Constanta
Calinoiu. Aceasta si-a crescut veniturile de la 96.494 de lei (cat figureaza in declaratia de avere din iunie 2008) la 143.729 de lei (in iunie 2009). Cresteri de 30.000-40.000 de lei intr-un an regasim si la fostul secretar general al Senatului, Dan Vasiliu, dar si la o intreaga armata de directori din Camera Deputatilor. Majorarile de venituri sunt si mai spectaculoase daca ne uitam mai in urma, la ce bani primeau acestia acum doi ani de zile. In plus, unii dintre sefii din Parlament nici nu s-au sinchisit sa-si declare veniturile incasate, multumindu-se sa faca trimitere la fisa fiscala. Linistiti sunt, in ciuda crizei, si functionarii publici de la Directiile Finantelor Publice Judetene, care vor pleca in concediu dupa ce vor incasa o prima de vacanta echivalenta cu un salariu.
» Functionarii publici parlamentari beneficiaza de numeroase sporuri, inclusiv pentru depasirea "sistematica" a duratei normale de lucru, iar la iesirea la pensie primesc sapte salarii lunare brute drept compensatie si o pensie de 80% din ultimul salariu.
In vreme ce majoritatea bugetarilor se plang de inghetarea salariilor si de reducerea sporurilor, unii functionari publici sunt linistiti atat in privinta stimulentelor, cat si a primelor de vacanta.
"Reteta miraculoasa" a functionarilor parlamentari
Gratie legislatiei speciale pe care si-au asigurat-o, acestia isi pastreaza nestingheriti privilegiile si sporurile. Ba, mai mult decat atat, printr-o "reteta miraculoasa", reusesc sa-si dubleze aproape veniturile de la an la an.
Cele mai mari sume sunt si de data aceasta contabilizate in dreptul sefei Departamentului legislativ din Senat, Constanta Calinoiu: venituri de 143.729 lei in declaratia din iunie 2009 fata de 96.494 lei in declaratia din urma cu un an. La aceste sume se adauga 63.890 lei obtinuti din activitati didactice in ultimul an fiscal. Explicabile, prin urmare, achizitionarea in 2008 a unui autoturism Mercedes Benz si depunerea a aproape 30.000 euro in banca.
O majorare substantiala au cunoscut si veniturile fostului secretar general al Senatului Dan Vasiliu. Retrogradat de curand ca secretar general adjunct, acesta si-a marit intr-un an veniturile de la 72.162 lei la 116.961 lei.
Cresteri spectaculoase de venituri regasim si la seful Directiei tehnice din Camera Deputatilor, Alexandru Tanase. De pe urma activitatii din Palatul Parlamentului, acesta a obtinut in ultimul an fiscal 89.736 lei, fata de 52.800 lei incasati in anul anterior. Gratie salariului marit, dar si veniturilor din chirii crescute de cinci ori (de la 5.250 lei la 25.958 lei), Tanase a depus in banca in 2009 nu mai putin de 133.268 lei. Adica peste 30.000 euro!
Si seful Directiei salarizare din Camera, Niculae Calciu, si-a dublat aproape veniturile: 96.117 lei declarati in 2009 fata de 54.084 lei incasati in anul anterior pentru aceeasi functie.
Nici seful Departamentului Secretariatului tehnic din Camera Deputatilor, Georgica Toba, nu a ramas cu veniturile inghetate in vremuri de criza: in ultima sa declaratie de avere apare suma de 94.028 lei fata de 76.564 lei, cat era in declaratia din 2008. La randul sau, sefa Departamentului legislativ din Camera, Laura Rites, a incasat in ultimul an fiscal 71.807 lei, cu 32.022 lei mai mult decat anul dinainte. Cu peste 20.000 lei au crescut intr-un an si veniturile sefei Directiei financiar-contabile din Camera Deputatilor, Alexandra Oprea.
Alti directori au facut totul pentru a nu dezvalui sumele uriase pe care le incaseaza de la Parlament. Este, de pilda, cazul sefului Directiei administrative din Camera Deputatilor, Manole Araiman, care atat in cazul sau, cat si al sotiei, angajata tot la Camera, a scris sec "conform fisei fiscale".
Prime de vacanta neatinse
Cei peste 600 de functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea primesc lunar stimulente salariale reprezentand 15% din sumele recuperate de la datornici, dar si prime de vacanta, echivalentul unui salariu. De prime in acelasi cuantum beneficiaza si functionarii de la Directia Agricola Tulcea, in vreme ce la Directia Sanitar-Veterinara Tulcea se pastreaza secreta valoarea primelor.
La Arad
, la Directia Generala a Finantelor Publice vor incasa prima de vacanta 663 de functionari. De acelasi drept se bucura si 450 de angajati de la Primaria Arad, 180 de la Consiliul Judetean Arad si 40 de persoane din cadrul Prefecturii Arad.
O situatie similara este si la Galati, cu mentiunea ca de prima de vacanta de un salariu brut beneficiaza nu doar functionarii de la Finante
Publice, ci si comisarii Garzii Financiare.
Bani in plus pentru vacanta vor primi si angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Contractul Colectiv de Munca
, negociat de sindicate cu administratia din minerit, le da minerilor dreptul la o prima de vacanta cu valoare fixa, neafectata asadar nici de criza nationala, nici de perioada grea prin care trece CNH Petrosani. "Primele de vacanta sunt trecute in Contractul Colectiv de Munca si nu sunt probleme in acordarea acestora. Valoarea lor este de 1.250 lei pentru anul 2009", a declarat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.
» Cei mai avantajati continua sa fie functionarii publici parlamentari. Unii dintre sefii de directii si departamente din Parlament au ajuns nu doar sa incaseze mai mult decat premierul si presedintele tarii, dar au atins si performanta de a-si dubla aproape veniturile de la un an la altul.
Recordul in bani il detine in continuare sefa Departamentului legislativ din Senat, Constanta
Calinoiu. Aceasta si-a crescut veniturile de la 96.494 de lei (cat figureaza in declaratia de avere din iunie 2008) la 143.729 de lei (in iunie 2009). Cresteri de 30.000-40.000 de lei intr-un an regasim si la fostul secretar general al Senatului, Dan Vasiliu, dar si la o intreaga armata de directori din Camera Deputatilor. Majorarile de venituri sunt si mai spectaculoase daca ne uitam mai in urma, la ce bani primeau acestia acum doi ani de zile. In plus, unii dintre sefii din Parlament nici nu s-au sinchisit sa-si declare veniturile incasate, multumindu-se sa faca trimitere la fisa fiscala. Linistiti sunt, in ciuda crizei, si functionarii publici de la Directiile Finantelor Publice Judetene, care vor pleca in concediu dupa ce vor incasa o prima de vacanta echivalenta cu un salariu.
» Functionarii publici parlamentari beneficiaza de numeroase sporuri, inclusiv pentru depasirea "sistematica" a duratei normale de lucru, iar la iesirea la pensie primesc sapte salarii lunare brute drept compensatie si o pensie de 80% din ultimul salariu.
In vreme ce majoritatea bugetarilor se plang de inghetarea salariilor si de reducerea sporurilor, unii functionari publici sunt linistiti atat in privinta stimulentelor, cat si a primelor de vacanta.
"Reteta miraculoasa" a functionarilor parlamentari
Gratie legislatiei speciale pe care si-au asigurat-o, acestia isi pastreaza nestingheriti privilegiile si sporurile. Ba, mai mult decat atat, printr-o "reteta miraculoasa", reusesc sa-si dubleze aproape veniturile de la an la an.
Cele mai mari sume sunt si de data aceasta contabilizate in dreptul sefei Departamentului legislativ din Senat, Constanta Calinoiu: venituri de 143.729 lei in declaratia din iunie 2009 fata de 96.494 lei in declaratia din urma cu un an. La aceste sume se adauga 63.890 lei obtinuti din activitati didactice in ultimul an fiscal. Explicabile, prin urmare, achizitionarea in 2008 a unui autoturism Mercedes Benz si depunerea a aproape 30.000 euro in banca.
O majorare substantiala au cunoscut si veniturile fostului secretar general al Senatului Dan Vasiliu. Retrogradat de curand ca secretar general adjunct, acesta si-a marit intr-un an veniturile de la 72.162 lei la 116.961 lei.
Cresteri spectaculoase de venituri regasim si la seful Directiei tehnice din Camera Deputatilor, Alexandru Tanase. De pe urma activitatii din Palatul Parlamentului, acesta a obtinut in ultimul an fiscal 89.736 lei, fata de 52.800 lei incasati in anul anterior. Gratie salariului marit, dar si veniturilor din chirii crescute de cinci ori (de la 5.250 lei la 25.958 lei), Tanase a depus in banca in 2009 nu mai putin de 133.268 lei. Adica peste 30.000 euro!
Si seful Directiei salarizare din Camera, Niculae Calciu, si-a dublat aproape veniturile: 96.117 lei declarati in 2009 fata de 54.084 lei incasati in anul anterior pentru aceeasi functie.
Nici seful Departamentului Secretariatului tehnic din Camera Deputatilor, Georgica Toba, nu a ramas cu veniturile inghetate in vremuri de criza: in ultima sa declaratie de avere apare suma de 94.028 lei fata de 76.564 lei, cat era in declaratia din 2008. La randul sau, sefa Departamentului legislativ din Camera, Laura Rites, a incasat in ultimul an fiscal 71.807 lei, cu 32.022 lei mai mult decat anul dinainte. Cu peste 20.000 lei au crescut intr-un an si veniturile sefei Directiei financiar-contabile din Camera Deputatilor, Alexandra Oprea.
Alti directori au facut totul pentru a nu dezvalui sumele uriase pe care le incaseaza de la Parlament. Este, de pilda, cazul sefului Directiei administrative din Camera Deputatilor, Manole Araiman, care atat in cazul sau, cat si al sotiei, angajata tot la Camera, a scris sec "conform fisei fiscale".
Prime de vacanta neatinse
Cei peste 600 de functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea primesc lunar stimulente salariale reprezentand 15% din sumele recuperate de la datornici, dar si prime de vacanta, echivalentul unui salariu. De prime in acelasi cuantum beneficiaza si functionarii de la Directia Agricola Tulcea, in vreme ce la Directia Sanitar-Veterinara Tulcea se pastreaza secreta valoarea primelor.
La Arad
, la Directia Generala a Finantelor Publice vor incasa prima de vacanta 663 de functionari. De acelasi drept se bucura si 450 de angajati de la Primaria Arad, 180 de la Consiliul Judetean Arad si 40 de persoane din cadrul Prefecturii Arad.
O situatie similara este si la Galati, cu mentiunea ca de prima de vacanta de un salariu brut beneficiaza nu doar functionarii de la Finante
Publice, ci si comisarii Garzii Financiare.
Bani in plus pentru vacanta vor primi si angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Contractul Colectiv de Munca
, negociat de sindicate cu administratia din minerit, le da minerilor dreptul la o prima de vacanta cu valoare fixa, neafectata asadar nici de criza nationala, nici de perioada grea prin care trece CNH Petrosani. "Primele de vacanta sunt trecute in Contractul Colectiv de Munca si nu sunt probleme in acordarea acestora. Valoarea lor este de 1.250 lei pentru anul 2009", a declarat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.
Locul în care EBA a fost mai tare ca PDL şi PSD la un loc
ntr-o comună nemţeană, Elena Băsescu a obţinut un uimitor 33 la sută la europarlamentare. Arma sa secretă s-a numit Ioan Rotaru, primarul PRM al comunei.
Într-o localitate aflată nu departe de Piatra Neamţ, Elena Băsescu a reuşit o performanţă electorală uimitoare în domeniul administrării umilinţei. Cu 33 de procente înregistrate în comuna nemţeană Alexandru cel Bun la alegerile europene a bătut măr atât Partidul Democrat Liberal, cât şi pe cel Social Democrat. Dacă în cazul PDL a fost vorba despre o diferenţă de vreo şase procente, PSD a rămas la peste 20 de procente distanţă.
Cum a fost însă posibilă grozăvia? Pentru că pe liste sunt trecuţi aproape 5.000 de oameni cu drept de vot, iar EBA nu şi-a arătat nici fiţele şi nici nu a încercat să-i impresioneze cu talentul oratoric.
De fapt, istoria reţine faptul că în viaţa ei nici nu a pus piciorul în comuna care avea să scoată cel mai tare rezultat al ei. „Cică a trecut o dată pe aici, cu maşina, dar nu a oprit...”, umblă vorba printre băbuţele care i-au dat girul pentru un mandat de europarlamentar.
Răspunsul acestei dileme vine extrem de tranşant de la primarul comunei, Ion Rotaru: „Păi de ce să vină ea să facă aici campanie
, când i-am făcut-o eu? Eu m-am dus la oameni să le zic să o voteze. Iar eu ştiu să fac campanie electorală”. Lucrurile se complică puţin atunci când aflăm că primarul e de la PRM, iar logica ar fi dictat ca voturile să meargă spre Gigi Becali şi Vadim Tudor. Dar primarul vede altfel lucrurile: „Domnule, eu am ajutat-o pentru că e femeie. Mie două lucruri îmi plac în viaţă: florile şi femeile. Din păcate, acum am rămas doar cu mirosul. Cum să n-o ajut să câştige?”.
Mecanismul prin care gândul cavaleresc al lui Rotaru a fost pus în practică pe 7 iunie este extrem de simplu, dar cheia a constituit-o faptul că, din cei 5.000 de locuitori majori ai comunei, vreo 2.500 sunt plecaţi prin Italia, Spania, Anglia şi Germania, lucru de altfel vizibil dacă te iei după vilele mândre care au înflorit în Alexandru cel Bun
. Aşa se face că primarului i-au mai rămas de convins doar jumătate. Dintre ei, la vot au venit 2.100. „Am făcut afişe cu mine şi cu Elena şi am mers la oameni şi le ziceam: „Dacă mă iubeşti pe mine, voteaz-o pe EBA»“, spune Rotaru. În privinţa pozei de pe afiş, unde primarul şi EBA se privesc în ochi, deşi nu s-au cunoscut niciodată, misterul e dezlegat de trecutul edilului: a fost tipograf. „În 1990 am făcut primul
ziar independent din Neamţ. Vindeam 50.000 de exemplare pe zi. Ce de bani am făcut atunci... Aşa că ştiu cum să fac reviste, ziare, afişe”, explică Rotaru.
Numai că un scor prea mare pentru EBA ar fi bătut la ochi. „Celor care nu voiau şi pace să o voteze le spuneam să voteze PDL, ca să nu mă pun rău cu viceprimarul. Altora le-am zis să voteze cu PRM, ca să nu mă pun rău nici cu partidul meu. Dar totul a fost organizat. PSD a luat doar 60 de voturi”, explică Rotaru. Profitând de fapul că oamenii puteau vota şi în alte localităţi, el a apelat la o armă secretă: „Eu am fost primar la Piatra Neamţ pentru două mandate. Din ’96 până în 2004. Mi-am sunat prietenii şi le-am zis să vină aici să o voteze pe EBA. Şi nici nu am avut nevoie de microbuze, au venit cu maşinile lor”. N-a fost un efort prea mare, dat fiind că între Piatra Neamţ şi Alexandru cel Bun sunt doar câţiva kilometri distanţă.
Un mic impediment era să strice lucrurile: vreo 300 din cei 2.100 de votanţi nu mai ştiau cu cine le-a zis primarul să voteze. „N-au reţinut care trebuia să meargă cu Elena, care cu PDL, care cu PRM şi atunci au pus mai multe ştampile pe buletinul de vot... sunt oameni în vârstă. De asta am avut multe voturi anulate”, spune primarul.
Întrebat despre proiectele politice ale Elenei Băsescu şi dacă el consideră că îi va putea ajuta pe cei care au votat-o prin activitatea ei din Parlamentul European, primarul Rotaru este din nou tranşant: „Cum să îi ajute? N-are cu ce. Ce, face cineva ceva acolo? Nici la noi în Parlament nu se face nimic. Deciziile se iau la nivel de grup. Care proiecte? Nu ştiu nici unul şi nici nu mă interesează. Pentru mine e de ajuns că e femeie frumoasă”.
După ce a aflat că la nivel naţional a obţinut cel mai mare procentaj în Alexandru cel Bun, Elena Băsescu i-a mulţumit primarului Ion Rotaru. „Mi-a trimis o scrisoare şi un email. Dar am simţit că a fost ceva politic, nu au fost vorbe din suflet. Dar mie tot nu îmi pare rău că am ajutat-o”, spune primarul sedus şi abandonat. Pentru următoarele alegeri, Ioan Rotaru e hotărât să îl sprijine cu tot talentul său organizatoric pe Sorin Oprescu. „Dacă vrea să fie preşedinte, o să ia de aici toate voturile. Asta dacă nu cumva candidează şi o femeie”, spune el şăgalnic.
Într-o localitate aflată nu departe de Piatra Neamţ, Elena Băsescu a reuşit o performanţă electorală uimitoare în domeniul administrării umilinţei. Cu 33 de procente înregistrate în comuna nemţeană Alexandru cel Bun la alegerile europene a bătut măr atât Partidul Democrat Liberal, cât şi pe cel Social Democrat. Dacă în cazul PDL a fost vorba despre o diferenţă de vreo şase procente, PSD a rămas la peste 20 de procente distanţă.
Cum a fost însă posibilă grozăvia? Pentru că pe liste sunt trecuţi aproape 5.000 de oameni cu drept de vot, iar EBA nu şi-a arătat nici fiţele şi nici nu a încercat să-i impresioneze cu talentul oratoric.
De fapt, istoria reţine faptul că în viaţa ei nici nu a pus piciorul în comuna care avea să scoată cel mai tare rezultat al ei. „Cică a trecut o dată pe aici, cu maşina, dar nu a oprit...”, umblă vorba printre băbuţele care i-au dat girul pentru un mandat de europarlamentar.
Răspunsul acestei dileme vine extrem de tranşant de la primarul comunei, Ion Rotaru: „Păi de ce să vină ea să facă aici campanie
, când i-am făcut-o eu? Eu m-am dus la oameni să le zic să o voteze. Iar eu ştiu să fac campanie electorală”. Lucrurile se complică puţin atunci când aflăm că primarul e de la PRM, iar logica ar fi dictat ca voturile să meargă spre Gigi Becali şi Vadim Tudor. Dar primarul vede altfel lucrurile: „Domnule, eu am ajutat-o pentru că e femeie. Mie două lucruri îmi plac în viaţă: florile şi femeile. Din păcate, acum am rămas doar cu mirosul. Cum să n-o ajut să câştige?”.
Mecanismul prin care gândul cavaleresc al lui Rotaru a fost pus în practică pe 7 iunie este extrem de simplu, dar cheia a constituit-o faptul că, din cei 5.000 de locuitori majori ai comunei, vreo 2.500 sunt plecaţi prin Italia, Spania, Anglia şi Germania, lucru de altfel vizibil dacă te iei după vilele mândre care au înflorit în Alexandru cel Bun
. Aşa se face că primarului i-au mai rămas de convins doar jumătate. Dintre ei, la vot au venit 2.100. „Am făcut afişe cu mine şi cu Elena şi am mers la oameni şi le ziceam: „Dacă mă iubeşti pe mine, voteaz-o pe EBA»“, spune Rotaru. În privinţa pozei de pe afiş, unde primarul şi EBA se privesc în ochi, deşi nu s-au cunoscut niciodată, misterul e dezlegat de trecutul edilului: a fost tipograf. „În 1990 am făcut primul
ziar independent din Neamţ. Vindeam 50.000 de exemplare pe zi. Ce de bani am făcut atunci... Aşa că ştiu cum să fac reviste, ziare, afişe”, explică Rotaru.
Numai că un scor prea mare pentru EBA ar fi bătut la ochi. „Celor care nu voiau şi pace să o voteze le spuneam să voteze PDL, ca să nu mă pun rău cu viceprimarul. Altora le-am zis să voteze cu PRM, ca să nu mă pun rău nici cu partidul meu. Dar totul a fost organizat. PSD a luat doar 60 de voturi”, explică Rotaru. Profitând de fapul că oamenii puteau vota şi în alte localităţi, el a apelat la o armă secretă: „Eu am fost primar la Piatra Neamţ pentru două mandate. Din ’96 până în 2004. Mi-am sunat prietenii şi le-am zis să vină aici să o voteze pe EBA. Şi nici nu am avut nevoie de microbuze, au venit cu maşinile lor”. N-a fost un efort prea mare, dat fiind că între Piatra Neamţ şi Alexandru cel Bun sunt doar câţiva kilometri distanţă.
Un mic impediment era să strice lucrurile: vreo 300 din cei 2.100 de votanţi nu mai ştiau cu cine le-a zis primarul să voteze. „N-au reţinut care trebuia să meargă cu Elena, care cu PDL, care cu PRM şi atunci au pus mai multe ştampile pe buletinul de vot... sunt oameni în vârstă. De asta am avut multe voturi anulate”, spune primarul.
Întrebat despre proiectele politice ale Elenei Băsescu şi dacă el consideră că îi va putea ajuta pe cei care au votat-o prin activitatea ei din Parlamentul European, primarul Rotaru este din nou tranşant: „Cum să îi ajute? N-are cu ce. Ce, face cineva ceva acolo? Nici la noi în Parlament nu se face nimic. Deciziile se iau la nivel de grup. Care proiecte? Nu ştiu nici unul şi nici nu mă interesează. Pentru mine e de ajuns că e femeie frumoasă”.
După ce a aflat că la nivel naţional a obţinut cel mai mare procentaj în Alexandru cel Bun, Elena Băsescu i-a mulţumit primarului Ion Rotaru. „Mi-a trimis o scrisoare şi un email. Dar am simţit că a fost ceva politic, nu au fost vorbe din suflet. Dar mie tot nu îmi pare rău că am ajutat-o”, spune primarul sedus şi abandonat. Pentru următoarele alegeri, Ioan Rotaru e hotărât să îl sprijine cu tot talentul său organizatoric pe Sorin Oprescu. „Dacă vrea să fie preşedinte, o să ia de aici toate voturile. Asta dacă nu cumva candidează şi o femeie”, spune el şăgalnic.
Consilierul lui Vacaroiu de la Curtea de Conturi isi controleaza propriile dosare de coruptie
Emil Calota, fostul primar PSD al Ploiestiului, in prezent consilierul personal al presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, este acuzat ca a incercat sa-i intimideze pe subordonatii sai de la Camera de Conturi Prahova care, in perioada 2000-2008, cand a fost edil, i-au sanctionat deciziile nelegale.
"Imediat dupa instalarea sa la Curtea de Conturi, domnul Calota a venit la o intalnire cu noi, aici, la Ploiesti, si ne-a reprosat ca i-am imputat banii cu care s-a premiat nelegal, singur, pe vremea
cand era primar", a declarat, sub protectia anonimatului, un auditor-sef din cadrul Camerei de Conturi Prahova. De altfel, dupa ce a ajuns consilier la Curtea de Conturi, Emil Calota a castigat, in prima instanta, procesul cu filiala din Prahova a acestei institutii, magistratii anuland raportul prin care era obligat sa returneze la buget suma de 500 de milioane de lei, incasata de el si cei doi viceprimari, sub forma de bonificatii. Fostul edil al Ploiestiului are la Parchet sau la instantele de judecata mai multe dosare – bazate, in unele cazuri, pe rapoartele de control ale Camerei de Conturi Prahova –, fiind suspectat de nerespectarea legilor pe vremea cand era primar. In aceste conditii, se ridica intrebarea legitima daca nu cumva, dupa numirea in functia de consilier la Curtea de Conturi, Calota a intrat intr-un conflict de interese.
In raportul respectiv s-a stabilit ca fosta conducere a Primariei Ploiesti, respectiv primarul, Emil Calota, si viceprimarii Radu Socoleanu si Gratiela Gavrilescu trebuie sa restituie la buget banii primiti in 2007 ca prime pentru sarbatori sau bani pentru haine, deoarece, potrivit legii, primarii si viceprimarii nu au dreptul la bonificatii, pentru ca au statut de alesi prin vot.
NUP pentru contractul cu firma Luxten
Noroc a avut fostul primar Calota si in dosarul penal de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Ploiesti, care viza atribuirea contractului de iluminat public catre firma Luxten Lighting Company SA. Calota a primit solutia de neincepere a urmaririi penale chiar pe data de 1 decembrie 2007, cand procurorii aveau zi libera – doar era Ziua Nationala a Romaniei! –, dar magistratii ploiesteni n-au avut odihna pana nu au solutionat dosarul primarului ploiestean. In motivarea solutiei lor, procurorii spun ca raportul de control al Camerei de Conturi Prahova nu a sesizat nereguli, in consecinta, nu ar exista motive pentru inculparea lui Calota. Auditorii de la Camera de Conturi Prahova insa ii contrazic pe procurori. "La noi figureaza si acum ca lucrare penala. Evident ca erau sesizate toate nelegalitatile. Noi nu am fost anuntati ca s-a solutionat acest dosar. Oricum, un dosar penal nu se solutioneaza doar pe baza unui raport de-al nostru. Era necesara cel putin o expertiza de specialitate", spun reprezentantii Camerei de Conturi Prahova. Ramane ca procurorul-sef Daniel Morar sa verifice legalitatea solutiei date de magistratii prahoveni.
Reamintim cititorilor ca, in 2001, primarul Emil Calota a organizat o selectie de oferte pentru reabilitarea si intretinerea iluminatului public, in urma careia firma Luxten Lighting Company a obtinut un contract pe 10 ani in valoare de peste 12 milioane euro. Legea prevedea organizarea unei licitati. La o astfel de suma se presupune ca municipiul Ploiesti nu ar trebui sa aiba probleme cu iluminatul public. Lucrurile nu stau insa asa, dupa cum rezulta chiar dintr-un raport de activitate pe anul 2005 al Primariei Ploiesti (primar era tot Calota) , cand au existat peste 1.000 de reclamatii. Cu toate acestea, contractul cu Luxten nu a fost reziliat. Mai mult, in anul 2008, de Craciun, pentru ghirlandele de lumini din centrul orasului, Primaria Ploiesti a platit firmei Luxten 4.000.000.000 lei vechi, dupa cum a scris presa locala, in restul orasului fiind bezna totala.
Sult: "L-au numit la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele"
Calota mai are un dosar penal in lucru la procurorii anticoruptie din Ploiesti, dosar care priveste contractul de concesiune al hipodromului, incheiat cu firma italiana Ippodromi&Citta Spa, in urma unei licitatii internationale. Presa locala a relatat faptul ca primarul Calota nu agrea firma italiana (probabil pentru ca licitatia nu a fost castigata de o firma de partid), motiv pentru care ar fi trecut la sicanari. Municipalitatea nu a eliberat autorizatiile necesare lucrarilor de modernizare a hipodromului, apoi a contestat licitatia la instanta de judecata, motiv pentru care firma italiana nu a reusit sa respecte termenele din clauzele contractului. Reprezentantii firmei italiene au facut plangere la DNA Ploiesti, acuzandu-l pe Calota de coruptie. Aceeasi opinie o are si omul de afaceri
Gheorghe sult, care ne-a declarat ca Emil Calota ar fi avut obiceiul sa rezilieze de capul lui contractele obtinute la licitatii pentru a le da clientelei PSD. "A venit ca primar in 2000 si era sarac lipit pentru ca era somer de la «Petrotel». Acum e bogat, si-a facut si vila
in Cocosesti, unde e cartierul
rezidential al PSD Prahova. Pe langa Emil Calota, au acolo vile Faca, Nae Oprea si Saniuta. Casele
sunt facute de firma STAR T&D a lui Taranda Dumitru, abonat la lucrari de asfaltare. Intre anii 2000 si 2004, toata Prahova era rosie de firmele PSD, carora li se dadeau lucrari. La Ploiesti, noi (cei care nu cotizau la PSD – n.r.) castigam licitatiile, dar eram dati afara de Calota si in locul nostru il baga pe Taranda", ne-a declarat Sult. Printr-o simpla verificare pe pagina de internet a Primariei Ploiesti, am descoperit ca, spre exemplu, numai in anul 2006, Calota a atribuit firmei STAR T&D peste 10 contracte de lucrari in valoare totala de peste 60 miliarde lei.
Omul de afaceri Sult a castigat un proces prin care a obligat Primaria Ploiesti sa-i plateasca peste 4 miliarde lei vechi lucrari efectuate si neplatite de primarul Calota, plus dobanzile si penalitatile aferente. "Eu as fi vrut ca instanta sa-l oblige pe Calota sa plateasca din banii lui, nu sa-mi fie dati de la bugetul local. Ar trebui ca Parchetul sa-l puna sa plateasca. Acum cred ca Emil Calota nu mai poate fi pedepsit pentru ca PSD l-a numit consilierul presedintelui Vacaroiu la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele", ne-a mai spus Sult. Am incercat sa-l intrebam chiar pe domnul Vacaroiu daca Emil Calota este compatibil cu functia de consilier, deoarece are pe rolul instantelor dosare bazate pe rapoarte ale Curtii de Conturi, insa domnia sa nu a avut timp sa vorbeasca cu noi.
Portret politic
In afara firmelor Luxten si STAR T&D, Calota ar fi dat contracte si altor firme apropiate PSD, ca Romstrade, Search Corporation, concernul Urban (patronat de fiul lui Nicolae Oprea, baron local PSD), Julia Design (firma fiicei lui Calota), OZNET SRL (firma fiului baronului local PSD Mircea Cosma), INDSERV, Principal Construct si Salamandra Impex (firmele familiei
Ciuciureanu, apropiata de ministrul PSD Victor Ponta). Cuantumul ar depasi 100 milioane euro daca se pun la socoteala si banii luati prin programele PHARE si SAPARD. Pentru a intelege mai bine comportamentul edilului Calota, am luat ca exemplu evolutia relatiilor sale cu politicianul si omul de afaceri William Branza, provenit din matca afacerilor-satelit ale PSD . Branza are in Ploiesti un post de radio si unul de televiziune, iar in 2004 l-ar fi ajutat pe Calota sa obtina inca un mandat de primar, dupa cum a relatat presa locala. La schimb, firma lui Branza (Willis SRL) ar fi primit de la Calota suprafata de 4.335 mp (un parculet din fata unor blocuri) in concesiune pe o perioada de 49 de ani. Calota ar fi stabilit o redeventa totala de doar 90.000 euro, platibila in 10 ani, in rate trimestriale! Pe atunci Branza era membru PRM (pe listele caruia a intrat in 2004 in Parlamentul Romaniei) si ar fi sponsorizat PSD. In 2006, dupa ce parlamentarul Branza a trecut cu tot cu "bagaje" (posturile radio-TV) in barca PDL, Calota a incercat sa-i rezilieze contractul. Asa a inceput razboiul Calota-Branza, care s-a aplanat imediat anul acesta, dupa ce PDL si PSD s-au reunit in Pactul pentru Romania ca sa formeze Guvernul Boc.
"Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva?"
» Romania libera:: De ce v-ati premiat singur cu 500 milioane lei?
Emil Calota: Sunteti neinformata. Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva? E lipsa de respect.
» R.l.: V-ati premiat din bani publici. Dvs. sunteti ales local in urma unui scrutin si nu va puteti premia ca functionar public. Asa e legea.
E.C.: Asta e lipsa de respect. Sindicatul m-a obligat sa semnez contractul colectiv de munca. Eu am refuzat sa-l semnez, dar sindicatul m-a dat in judecata si m-a obligat sa-l semnez.
» R.l.: Vreti sa spuneti ca sindicatul si instanta v-au obligat sa va premiati?
E.C.: Da, instanta a stabilit ca e valabil contractul colectiv si pentru mine, ca si pentru functionarii publici.
» R.l.: Acum, daca tot sunteti seful celor de la Camera de Conturi Prahova, care v-au obligat sa dati banii inapoi, o sa va razbunati pe ei?
E.C.: Eu sunt pus sa respect legea si sa-i oblig si pe ceilalti sa o respecte, iar cei care n-o respecta suporta consecintele. Eu vreau sa ajut relatia corecta intre institutii.
» R.l.: Ati ajuns la o intelegere cu ei ca sa scapati de dosarul cu rezilierea unor contracte castigate legal de firme care nu dau spagi?
E.C.: Ce intrebari sunt astea?
» R.l.: Sult (om de afaceri caruia primarul Calota i-a reziliat contracte castigate legal la licitatii) v-a dat in judecata pentru ca nu i-ati platit lucrarile efectuate si a castigat. El spune ca Vacaroiu v-a numit pe functie la Curtea de Conturi ca sa va stergeti urmele nelegalitatilor comise. Cum comentati?
E.C.: Nimic din ce spuneti nu e adevarat!
» R.l.: Cine v-a construit casa din Cocosesti? Se spune ca Taranda Dumitru de la firma STAR T&D, caruia i-ati incredintat direct lucrari de milioane de euro…
E.C.: Intrati in penibil si nu mai am ce discuta cu dvs. ( a inchis telefonul).
"Imediat dupa instalarea sa la Curtea de Conturi, domnul Calota a venit la o intalnire cu noi, aici, la Ploiesti, si ne-a reprosat ca i-am imputat banii cu care s-a premiat nelegal, singur, pe vremea
cand era primar", a declarat, sub protectia anonimatului, un auditor-sef din cadrul Camerei de Conturi Prahova. De altfel, dupa ce a ajuns consilier la Curtea de Conturi, Emil Calota a castigat, in prima instanta, procesul cu filiala din Prahova a acestei institutii, magistratii anuland raportul prin care era obligat sa returneze la buget suma de 500 de milioane de lei, incasata de el si cei doi viceprimari, sub forma de bonificatii. Fostul edil al Ploiestiului are la Parchet sau la instantele de judecata mai multe dosare – bazate, in unele cazuri, pe rapoartele de control ale Camerei de Conturi Prahova –, fiind suspectat de nerespectarea legilor pe vremea cand era primar. In aceste conditii, se ridica intrebarea legitima daca nu cumva, dupa numirea in functia de consilier la Curtea de Conturi, Calota a intrat intr-un conflict de interese.
In raportul respectiv s-a stabilit ca fosta conducere a Primariei Ploiesti, respectiv primarul, Emil Calota, si viceprimarii Radu Socoleanu si Gratiela Gavrilescu trebuie sa restituie la buget banii primiti in 2007 ca prime pentru sarbatori sau bani pentru haine, deoarece, potrivit legii, primarii si viceprimarii nu au dreptul la bonificatii, pentru ca au statut de alesi prin vot.
NUP pentru contractul cu firma Luxten
Noroc a avut fostul primar Calota si in dosarul penal de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Ploiesti, care viza atribuirea contractului de iluminat public catre firma Luxten Lighting Company SA. Calota a primit solutia de neincepere a urmaririi penale chiar pe data de 1 decembrie 2007, cand procurorii aveau zi libera – doar era Ziua Nationala a Romaniei! –, dar magistratii ploiesteni n-au avut odihna pana nu au solutionat dosarul primarului ploiestean. In motivarea solutiei lor, procurorii spun ca raportul de control al Camerei de Conturi Prahova nu a sesizat nereguli, in consecinta, nu ar exista motive pentru inculparea lui Calota. Auditorii de la Camera de Conturi Prahova insa ii contrazic pe procurori. "La noi figureaza si acum ca lucrare penala. Evident ca erau sesizate toate nelegalitatile. Noi nu am fost anuntati ca s-a solutionat acest dosar. Oricum, un dosar penal nu se solutioneaza doar pe baza unui raport de-al nostru. Era necesara cel putin o expertiza de specialitate", spun reprezentantii Camerei de Conturi Prahova. Ramane ca procurorul-sef Daniel Morar sa verifice legalitatea solutiei date de magistratii prahoveni.
Reamintim cititorilor ca, in 2001, primarul Emil Calota a organizat o selectie de oferte pentru reabilitarea si intretinerea iluminatului public, in urma careia firma Luxten Lighting Company a obtinut un contract pe 10 ani in valoare de peste 12 milioane euro. Legea prevedea organizarea unei licitati. La o astfel de suma se presupune ca municipiul Ploiesti nu ar trebui sa aiba probleme cu iluminatul public. Lucrurile nu stau insa asa, dupa cum rezulta chiar dintr-un raport de activitate pe anul 2005 al Primariei Ploiesti (primar era tot Calota) , cand au existat peste 1.000 de reclamatii. Cu toate acestea, contractul cu Luxten nu a fost reziliat. Mai mult, in anul 2008, de Craciun, pentru ghirlandele de lumini din centrul orasului, Primaria Ploiesti a platit firmei Luxten 4.000.000.000 lei vechi, dupa cum a scris presa locala, in restul orasului fiind bezna totala.
Sult: "L-au numit la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele"
Calota mai are un dosar penal in lucru la procurorii anticoruptie din Ploiesti, dosar care priveste contractul de concesiune al hipodromului, incheiat cu firma italiana Ippodromi&Citta Spa, in urma unei licitatii internationale. Presa locala a relatat faptul ca primarul Calota nu agrea firma italiana (probabil pentru ca licitatia nu a fost castigata de o firma de partid), motiv pentru care ar fi trecut la sicanari. Municipalitatea nu a eliberat autorizatiile necesare lucrarilor de modernizare a hipodromului, apoi a contestat licitatia la instanta de judecata, motiv pentru care firma italiana nu a reusit sa respecte termenele din clauzele contractului. Reprezentantii firmei italiene au facut plangere la DNA Ploiesti, acuzandu-l pe Calota de coruptie. Aceeasi opinie o are si omul de afaceri
Gheorghe sult, care ne-a declarat ca Emil Calota ar fi avut obiceiul sa rezilieze de capul lui contractele obtinute la licitatii pentru a le da clientelei PSD. "A venit ca primar in 2000 si era sarac lipit pentru ca era somer de la «Petrotel». Acum e bogat, si-a facut si vila
in Cocosesti, unde e cartierul
rezidential al PSD Prahova. Pe langa Emil Calota, au acolo vile Faca, Nae Oprea si Saniuta. Casele
sunt facute de firma STAR T&D a lui Taranda Dumitru, abonat la lucrari de asfaltare. Intre anii 2000 si 2004, toata Prahova era rosie de firmele PSD, carora li se dadeau lucrari. La Ploiesti, noi (cei care nu cotizau la PSD – n.r.) castigam licitatiile, dar eram dati afara de Calota si in locul nostru il baga pe Taranda", ne-a declarat Sult. Printr-o simpla verificare pe pagina de internet a Primariei Ploiesti, am descoperit ca, spre exemplu, numai in anul 2006, Calota a atribuit firmei STAR T&D peste 10 contracte de lucrari in valoare totala de peste 60 miliarde lei.
Omul de afaceri Sult a castigat un proces prin care a obligat Primaria Ploiesti sa-i plateasca peste 4 miliarde lei vechi lucrari efectuate si neplatite de primarul Calota, plus dobanzile si penalitatile aferente. "Eu as fi vrut ca instanta sa-l oblige pe Calota sa plateasca din banii lui, nu sa-mi fie dati de la bugetul local. Ar trebui ca Parchetul sa-l puna sa plateasca. Acum cred ca Emil Calota nu mai poate fi pedepsit pentru ca PSD l-a numit consilierul presedintelui Vacaroiu la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele", ne-a mai spus Sult. Am incercat sa-l intrebam chiar pe domnul Vacaroiu daca Emil Calota este compatibil cu functia de consilier, deoarece are pe rolul instantelor dosare bazate pe rapoarte ale Curtii de Conturi, insa domnia sa nu a avut timp sa vorbeasca cu noi.
Portret politic
In afara firmelor Luxten si STAR T&D, Calota ar fi dat contracte si altor firme apropiate PSD, ca Romstrade, Search Corporation, concernul Urban (patronat de fiul lui Nicolae Oprea, baron local PSD), Julia Design (firma fiicei lui Calota), OZNET SRL (firma fiului baronului local PSD Mircea Cosma), INDSERV, Principal Construct si Salamandra Impex (firmele familiei
Ciuciureanu, apropiata de ministrul PSD Victor Ponta). Cuantumul ar depasi 100 milioane euro daca se pun la socoteala si banii luati prin programele PHARE si SAPARD. Pentru a intelege mai bine comportamentul edilului Calota, am luat ca exemplu evolutia relatiilor sale cu politicianul si omul de afaceri William Branza, provenit din matca afacerilor-satelit ale PSD . Branza are in Ploiesti un post de radio si unul de televiziune, iar in 2004 l-ar fi ajutat pe Calota sa obtina inca un mandat de primar, dupa cum a relatat presa locala. La schimb, firma lui Branza (Willis SRL) ar fi primit de la Calota suprafata de 4.335 mp (un parculet din fata unor blocuri) in concesiune pe o perioada de 49 de ani. Calota ar fi stabilit o redeventa totala de doar 90.000 euro, platibila in 10 ani, in rate trimestriale! Pe atunci Branza era membru PRM (pe listele caruia a intrat in 2004 in Parlamentul Romaniei) si ar fi sponsorizat PSD. In 2006, dupa ce parlamentarul Branza a trecut cu tot cu "bagaje" (posturile radio-TV) in barca PDL, Calota a incercat sa-i rezilieze contractul. Asa a inceput razboiul Calota-Branza, care s-a aplanat imediat anul acesta, dupa ce PDL si PSD s-au reunit in Pactul pentru Romania ca sa formeze Guvernul Boc.
"Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva?"
» Romania libera:: De ce v-ati premiat singur cu 500 milioane lei?
Emil Calota: Sunteti neinformata. Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva? E lipsa de respect.
» R.l.: V-ati premiat din bani publici. Dvs. sunteti ales local in urma unui scrutin si nu va puteti premia ca functionar public. Asa e legea.
E.C.: Asta e lipsa de respect. Sindicatul m-a obligat sa semnez contractul colectiv de munca. Eu am refuzat sa-l semnez, dar sindicatul m-a dat in judecata si m-a obligat sa-l semnez.
» R.l.: Vreti sa spuneti ca sindicatul si instanta v-au obligat sa va premiati?
E.C.: Da, instanta a stabilit ca e valabil contractul colectiv si pentru mine, ca si pentru functionarii publici.
» R.l.: Acum, daca tot sunteti seful celor de la Camera de Conturi Prahova, care v-au obligat sa dati banii inapoi, o sa va razbunati pe ei?
E.C.: Eu sunt pus sa respect legea si sa-i oblig si pe ceilalti sa o respecte, iar cei care n-o respecta suporta consecintele. Eu vreau sa ajut relatia corecta intre institutii.
» R.l.: Ati ajuns la o intelegere cu ei ca sa scapati de dosarul cu rezilierea unor contracte castigate legal de firme care nu dau spagi?
E.C.: Ce intrebari sunt astea?
» R.l.: Sult (om de afaceri caruia primarul Calota i-a reziliat contracte castigate legal la licitatii) v-a dat in judecata pentru ca nu i-ati platit lucrarile efectuate si a castigat. El spune ca Vacaroiu v-a numit pe functie la Curtea de Conturi ca sa va stergeti urmele nelegalitatilor comise. Cum comentati?
E.C.: Nimic din ce spuneti nu e adevarat!
» R.l.: Cine v-a construit casa din Cocosesti? Se spune ca Taranda Dumitru de la firma STAR T&D, caruia i-ati incredintat direct lucrari de milioane de euro…
E.C.: Intrati in penibil si nu mai am ce discuta cu dvs. ( a inchis telefonul).
Chiriasii ANL, principalii beneficiari ai programului «Prima Casa»
Tinerii care stau cu chirie în imobile construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) îsi pot achizitiona locuinta prin programul „Prima Casa”. Astfel, peste 3.000 de apartamente construite de stat pentru tineri vor fi vândute chiriasilor. Analistii economici si imobiliari critica dur
suprapunerea celor doua programe, catalogând actiunea drept una electorala. Mai mult, ei sustin ca în acest mod statul nu ajuta economia sa se relanseze, ci rezolva doar problemele punctuale ale unor dezvoltatori, banci sau ale unei anume clientele.
Locuinta ANL poate fi achizitionata de catre tineri fie cu credit ipotecar, fie prin intermediul programului „Prima Casa”, cu banii garantati de catre stat. Însa, pentru a putea deveni proprietari, tinerii trebuie sa fi platit trei ani chirie la stat. Practic, cei care doresc sa-si cumpere casa
primita de la ANL prin intermediul programului guvernamental trebuie sa respecte doua criterii: pe de o parte, sa se încadreze în normele impuse de programul de locuinte pentru tineri, iar pe de alta parte, sa fie eligibili pentru „Prima Casa”. „În medie, valoarea de inventar a unei locuinte construite de ANL poate ajunge la aproximativ de 40.000-45.000 de euro, iar evaluatorul îi poate da o valoare mai mare, în functie de nivelul pietei. Oricum, valoarea finala a unei locuinte ANL se încadreaza fara probleme în suma de 60.000 de euro, suma minima garantata pentru „Prima Casa”. Singurul impediment este ca aceste apartamente pot fi cumparate doar de catre chiriasi, desi, pentru ei, problema locuintei este rezolvata oricum, ori o cumpara, ori ramân cu chirie
în continuare. Chiar daca are banii necesari, nu poate veni cineva care nu respecta criteriile pentru achizitionarea unei locuinte ANL si a doua zi sa devina proprietar. Nu poate cumpara decât chiriasul, cu conditia sa fi stat trei ani acolo”, ne-a explicat Gheorghe Popescu, director general al Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). Potrivit acestuia, 3.200 de apartamente ANL sunt pregatite sa fie vândute chiriasilor.
„De-abia de acum începe vânzarea locuintelor ANL, pâna acum au fost etape pregatitoare, în care prin hotarâre de Guvern s-au trecut aceste imobile din proprietatea publica a autoritatii locale în proprietatea privata a statului. Este vorba despre 3.200 de apartamente care au facut obiectul unei hotarâri de trecere din public stat în privat stat, apartamente pe care autoritatile sunt în masura sa le vânda. Birocratia a disparut pentru ca tot ce se preda începând cu mai 2008, de când a intrat legea în vigoare, nu se mai preda în proprietate publica, ci se preda direct în proprietatea privata a statului, si atunci locuintele
sunt pregatite, când împlinesc trei ani de închiriere, trec în vânzare direct”, a afirmat Popescu.
Liviu Voinea: «Statul îsi fura singur caciula»
Analistii imobiliari si economici sunt nemultumiti de modul de aplicare al programului guvernamental, afirmând ca încurajeaza actele de coruptie si nu are rolul de a sprijini relansarea economiei. „Statul are 15.000 de locuinte pe care vrea sa le vânda la un pret mai mic decât pretul pietei, considerând ca, prin chirie, viitorii proprietari au platit deja o parte din costul apartamentului. Acest lucru face parte din politicile imobiliare
sociale. Pe de alta parte, ANL a avut anumite avantaje fata de dezvoltatorii din piata si, având un numar mic de locuinte, au aparut si probleme legate de coruptie, relatate de presa la momentul respectiv. Tinta acestui program nu este o politica nationala imobiliara coerenta, ci fie servirea unei clientele politice, fie servirea anumitor chiriasi ANL prin facilitarea accesului la un împrumut, sau este vorba despre un program electoral”, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. La rândul sau, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, afirma ca programul este destinat sprijinirii doar a anumitor sectoare, si nu a economiei în ansamblu.
„Statul îsi fura singur caciula, muta bani dintr-un buzunar în altul, practic se platesc locuintele construite de catre stat cu bani garantati de catre stat. Astfel, programul poate ca rezolva punctual problemele unor oameni, ale unor dezvoltatori sau ale unor banci, dar nu va avea efect de antrenare în economie, nu va avea nici un efect în ceea ce priveste îndreptarea economiei”, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea.
«Deblocarea activitatii in constructii»
Programul guvernamental „Prima Casa” este destinat resuscitarii activitatii din sectorul constructiilor, care pe fondul crizei a avut un declin semnificativ, sustine directorul din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintelor. „Programul vrea sa rezolve problema unor oameni care nu aveau acces la un imprumut, pentru ca în rest nu îti da nimeni nimic, doar ca statul garanteaza pentru tineri, facilitându-le astfel accesul la un credit cu comision mai mic, cu dobânda mai mica. Însa, un alt scop al programului este deblocarea activitatii în constructii, unde investitorii stau cu banii blocati”, ne-a mai spus Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, se pot contracta inclusiv lucrarile care se afla în stadiu intermediar de constructie, dar acestea nu vor fi realizate în parteneriat public-privat si nici nu pot fi trecute din proprietate privata în proprietatea statului. „Singura posibilitatea este ca primaria sa cumpere, din bugerul propriu, lucrarea aflata în stadiu intermediar. Trebuie sa faca cerere la minister si se introduce lucrarea în programul de construire de locuinte pentru tineri. Noi o finalizam si o dam tinerilor pentru închiriat”, a adaugat seful Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica din MDRL.
suprapunerea celor doua programe, catalogând actiunea drept una electorala. Mai mult, ei sustin ca în acest mod statul nu ajuta economia sa se relanseze, ci rezolva doar problemele punctuale ale unor dezvoltatori, banci sau ale unei anume clientele.
Locuinta ANL poate fi achizitionata de catre tineri fie cu credit ipotecar, fie prin intermediul programului „Prima Casa”, cu banii garantati de catre stat. Însa, pentru a putea deveni proprietari, tinerii trebuie sa fi platit trei ani chirie la stat. Practic, cei care doresc sa-si cumpere casa
primita de la ANL prin intermediul programului guvernamental trebuie sa respecte doua criterii: pe de o parte, sa se încadreze în normele impuse de programul de locuinte pentru tineri, iar pe de alta parte, sa fie eligibili pentru „Prima Casa”. „În medie, valoarea de inventar a unei locuinte construite de ANL poate ajunge la aproximativ de 40.000-45.000 de euro, iar evaluatorul îi poate da o valoare mai mare, în functie de nivelul pietei. Oricum, valoarea finala a unei locuinte ANL se încadreaza fara probleme în suma de 60.000 de euro, suma minima garantata pentru „Prima Casa”. Singurul impediment este ca aceste apartamente pot fi cumparate doar de catre chiriasi, desi, pentru ei, problema locuintei este rezolvata oricum, ori o cumpara, ori ramân cu chirie
în continuare. Chiar daca are banii necesari, nu poate veni cineva care nu respecta criteriile pentru achizitionarea unei locuinte ANL si a doua zi sa devina proprietar. Nu poate cumpara decât chiriasul, cu conditia sa fi stat trei ani acolo”, ne-a explicat Gheorghe Popescu, director general al Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). Potrivit acestuia, 3.200 de apartamente ANL sunt pregatite sa fie vândute chiriasilor.
„De-abia de acum începe vânzarea locuintelor ANL, pâna acum au fost etape pregatitoare, în care prin hotarâre de Guvern s-au trecut aceste imobile din proprietatea publica a autoritatii locale în proprietatea privata a statului. Este vorba despre 3.200 de apartamente care au facut obiectul unei hotarâri de trecere din public stat în privat stat, apartamente pe care autoritatile sunt în masura sa le vânda. Birocratia a disparut pentru ca tot ce se preda începând cu mai 2008, de când a intrat legea în vigoare, nu se mai preda în proprietate publica, ci se preda direct în proprietatea privata a statului, si atunci locuintele
sunt pregatite, când împlinesc trei ani de închiriere, trec în vânzare direct”, a afirmat Popescu.
Liviu Voinea: «Statul îsi fura singur caciula»
Analistii imobiliari si economici sunt nemultumiti de modul de aplicare al programului guvernamental, afirmând ca încurajeaza actele de coruptie si nu are rolul de a sprijini relansarea economiei. „Statul are 15.000 de locuinte pe care vrea sa le vânda la un pret mai mic decât pretul pietei, considerând ca, prin chirie, viitorii proprietari au platit deja o parte din costul apartamentului. Acest lucru face parte din politicile imobiliare
sociale. Pe de alta parte, ANL a avut anumite avantaje fata de dezvoltatorii din piata si, având un numar mic de locuinte, au aparut si probleme legate de coruptie, relatate de presa la momentul respectiv. Tinta acestui program nu este o politica nationala imobiliara coerenta, ci fie servirea unei clientele politice, fie servirea anumitor chiriasi ANL prin facilitarea accesului la un împrumut, sau este vorba despre un program electoral”, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. La rândul sau, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, afirma ca programul este destinat sprijinirii doar a anumitor sectoare, si nu a economiei în ansamblu.
„Statul îsi fura singur caciula, muta bani dintr-un buzunar în altul, practic se platesc locuintele construite de catre stat cu bani garantati de catre stat. Astfel, programul poate ca rezolva punctual problemele unor oameni, ale unor dezvoltatori sau ale unor banci, dar nu va avea efect de antrenare în economie, nu va avea nici un efect în ceea ce priveste îndreptarea economiei”, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea.
«Deblocarea activitatii in constructii»
Programul guvernamental „Prima Casa” este destinat resuscitarii activitatii din sectorul constructiilor, care pe fondul crizei a avut un declin semnificativ, sustine directorul din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintelor. „Programul vrea sa rezolve problema unor oameni care nu aveau acces la un imprumut, pentru ca în rest nu îti da nimeni nimic, doar ca statul garanteaza pentru tineri, facilitându-le astfel accesul la un credit cu comision mai mic, cu dobânda mai mica. Însa, un alt scop al programului este deblocarea activitatii în constructii, unde investitorii stau cu banii blocati”, ne-a mai spus Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, se pot contracta inclusiv lucrarile care se afla în stadiu intermediar de constructie, dar acestea nu vor fi realizate în parteneriat public-privat si nici nu pot fi trecute din proprietate privata în proprietatea statului. „Singura posibilitatea este ca primaria sa cumpere, din bugerul propriu, lucrarea aflata în stadiu intermediar. Trebuie sa faca cerere la minister si se introduce lucrarea în programul de construire de locuinte pentru tineri. Noi o finalizam si o dam tinerilor pentru închiriat”, a adaugat seful Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica din MDRL.
Pe cine ar încurca Sorin Oprescu?
Jocurile nu sunt făcute în privinţa alegerilor prezidenţiale. O candidatură-surpriză a lui Sorin Oprescu ar putea complica situaţia fiecăruia dintre principalii trei competitori pentru Cotroceni: Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Într-o măsură mai mare sau mai mică, fiecare dintre cei trei candidaţi ar avea de suferit de pe urma candidaturii lui Sorin Oprescu.
Cum se fura alegerile
Stenograma Delegatiei Permanente a PNL Botosani din 21 iunie 2009 arata cum a fost cumparat
votul in teritoriu si ce metode au fost aplicate.
Inregistrarea discutiilor Delegatiei Permanente din data de 21 iunie 2009 a conducerii organizatiei judetene Botosani a Partidului National Liberal dezvaluie metodele prin care liberalii au ajuns la guvernare. Primari liberali din Botosani au vorbit despre turismul electoral pe care l-au practicat pentru a ridica scorul partidului, iar deputatul Florin Turcanu, presedinte al liberalilor botosaneni, a recunoscut faptul ca spera ca PSD sa iasa din toamna de la guvernare si sa faca majoritatea impreuna la Botosani.
Florin Turcanu a vorbit si despre existenta, la europarlamentare in sectiile de votare a primarilor si viceprimarilor liberali, lucru ilegal. In cadrul aceleiasi sedinte s-au facut acuzatii la adresa pedelistilor care ar fi cumparat voturile in Botosani. Liderul liberalilor botosaneni a punctat si faptul ca toti viceprimarii si consilierii actuali trebuie sa semneze angajamente pentru alegerile prezidentiale care sa prevada explicit demisia anticipata din partid in cazul unui esec. Dupa modelul "stenogramelor de la Turnu Magurele", va prezentam in exclusivitate cum se face politica si in Opozitie.
"Pana seara am carat oameni"
Primar Aurel Ungureanu, Varful Campului: "De data asta am chef si imi pot permite sa stau de vorba cu dumneavoastra si vreau sa vorbesc pentru ca am 46,2%. Mana sus cine mai are cat am eu. Alta intrebare. Va rog sa treceti in procesul verbal cu cat am crescut eu sau PNL, 400 si ceva de voturi. (n.r. - din sala se auzea intrebarea "Cum?") Ce ati facut oameni buni
in ziua votului? Mana sus. Spune-ti ce ati facut in ziua votului? Ati mers numai dumneavoastra. 2,6% ce inseamna? Doi oameni si ceva si un copil de 18 ani. Nu ma-ntrerupeti. 433 de oameni in plus
(...din sala: prin ce mijloace? spune cum!) Efort, patima si iar patima. La Varful Campului, Catalin Flutur a vrut sa fie pe primul loc pentru ca e nascut acolo, se trage din Varful Campului. Am o comuna foarte grea. PSD pe toata Valea Siretului este puternic. Cozmanca din Talpa putin mai incolo de Varful, la Candesti. Am o misiune grea. I-am spus dumnealui, nu i-am promis ca pot sa fac ceva, dar am facut. De ce? Am vrut sa fac o surpriza frumoasa. De ce? Il iubesc, il simpatizez pe Crin Antonescu. Vreau prin Crin si prin tot ceea ce fac eu si judetul Botosani sa facem ceva, sa saltam. Altfel, nu sunt sanse. Daca nu este patima nu este nimic. M-am trezit la sapte fara ceva. Zic, acum plec la vot. O iau pe mama de 86 de ani, nevasta-mea ca doar era certata cu mine ca nu vine la vot. Am convins-o. Si asa mai departe. Dupa care vin. Am inceput. Pana seara am carat oameni. Am primit telefon de la Catalin Flutur. Domnul Ungureanu, cari masiv. Da, car pentru ca fac activitate obsteasca. Iau de la PSD incarc si pentru dumneavoastra. Da' aduc niste oameni acolo. Pe baza absenteismului noi puteam sa ii facem o panta foarte lina lui Crin Antonescu sa ia 46%, 80-90%. Exagerez acum. Si altfel il vedea lumea. (...) Imi vine din ce in ce mai greu sa ii conving ca va invinge Crin. De ce? Pentru ca noi in ziua respectiva nu ne-am mobilizat. I-am explicat dumnealui ca nu pozele alea au valoare. Noi, mai ales unde sunt primari sau viceprimari, trebuia sa ne implicam. Eu imi doresc, nu promit, este foarte grea comuna Varful Campului, 51% sa iasa Crin din prima, din primul tur. De ce am intarziat? Unde am fost? Unde ati fost ieri? Am fost ieri si am multumit la consilieri ca ieri am implinit un an de cand sunt primar. Si am fost sa dau de baut. (....) Altfel nu merge oameni buni. V-as invita si pe dumneavoastra la un chef, dar va costa. Vrem nu vrem, facem istorie. Usor, usor vom fi trecuti undeva."
Speranta lui Turcanu
Florin Turcanu: "Lista a fost facuta asa cum a fost facuta. Consilierii judeteni au fost desemnati cum au fost desemnati si acum va rog sa analizati foarte bine cine pleaca si cine urmeaza. (...) Eu sper sa reusim sa iasa PSD in septembrie la guvernare sa facem majoritatea pe Consiliul Judetean. (...) Suntem un numar restrans care am dat bani in campanie si dam in continuare."
"Stiti cum am luat rezultate"
Florin Turcanu: "Aici avem o mare problema. Ati vazut pedelistii isi specializeaza oamenii. Pesedistii au de 15 ani oameni care merg in sectiile de votare. Noi am pus in judet, majoritatea s-au pus consilieri locali, viceprimari in sectiile de votare, copiii lor sau nevestele lor. Ne-am lacomit la un milion jumatate, doua. Pai daca luam consilieri locali...si eu am incercat sa iau decizii de astea, sa inlocuiesc consilierii locali mi-am pus in cap partidul. Imi suna telefonul, domnule imi faci mie regula. Pai, daca consilierul local sta in sectia de votare atunci cine mai merge la vot? (...) Pentru ca ma intorc iar si repet pentru ca stiti foarte bine cum am luat noi rezultatele alea cand stiti florile, autocarele si stiti dumneavoastra multe altele. Acum nu mai avem posibilitatea asta. Acum avem nevoie de oameni buni fara nici un leu cheltuiala cum e (.....) care a luat 28%."
votul in teritoriu si ce metode au fost aplicate.
Inregistrarea discutiilor Delegatiei Permanente din data de 21 iunie 2009 a conducerii organizatiei judetene Botosani a Partidului National Liberal dezvaluie metodele prin care liberalii au ajuns la guvernare. Primari liberali din Botosani au vorbit despre turismul electoral pe care l-au practicat pentru a ridica scorul partidului, iar deputatul Florin Turcanu, presedinte al liberalilor botosaneni, a recunoscut faptul ca spera ca PSD sa iasa din toamna de la guvernare si sa faca majoritatea impreuna la Botosani.
Florin Turcanu a vorbit si despre existenta, la europarlamentare in sectiile de votare a primarilor si viceprimarilor liberali, lucru ilegal. In cadrul aceleiasi sedinte s-au facut acuzatii la adresa pedelistilor care ar fi cumparat voturile in Botosani. Liderul liberalilor botosaneni a punctat si faptul ca toti viceprimarii si consilierii actuali trebuie sa semneze angajamente pentru alegerile prezidentiale care sa prevada explicit demisia anticipata din partid in cazul unui esec. Dupa modelul "stenogramelor de la Turnu Magurele", va prezentam in exclusivitate cum se face politica si in Opozitie.
"Pana seara am carat oameni"
Primar Aurel Ungureanu, Varful Campului: "De data asta am chef si imi pot permite sa stau de vorba cu dumneavoastra si vreau sa vorbesc pentru ca am 46,2%. Mana sus cine mai are cat am eu. Alta intrebare. Va rog sa treceti in procesul verbal cu cat am crescut eu sau PNL, 400 si ceva de voturi. (n.r. - din sala se auzea intrebarea "Cum?") Ce ati facut oameni buni
in ziua votului? Mana sus. Spune-ti ce ati facut in ziua votului? Ati mers numai dumneavoastra. 2,6% ce inseamna? Doi oameni si ceva si un copil de 18 ani. Nu ma-ntrerupeti. 433 de oameni in plus
(...din sala: prin ce mijloace? spune cum!) Efort, patima si iar patima. La Varful Campului, Catalin Flutur a vrut sa fie pe primul loc pentru ca e nascut acolo, se trage din Varful Campului. Am o comuna foarte grea. PSD pe toata Valea Siretului este puternic. Cozmanca din Talpa putin mai incolo de Varful, la Candesti. Am o misiune grea. I-am spus dumnealui, nu i-am promis ca pot sa fac ceva, dar am facut. De ce? Am vrut sa fac o surpriza frumoasa. De ce? Il iubesc, il simpatizez pe Crin Antonescu. Vreau prin Crin si prin tot ceea ce fac eu si judetul Botosani sa facem ceva, sa saltam. Altfel, nu sunt sanse. Daca nu este patima nu este nimic. M-am trezit la sapte fara ceva. Zic, acum plec la vot. O iau pe mama de 86 de ani, nevasta-mea ca doar era certata cu mine ca nu vine la vot. Am convins-o. Si asa mai departe. Dupa care vin. Am inceput. Pana seara am carat oameni. Am primit telefon de la Catalin Flutur. Domnul Ungureanu, cari masiv. Da, car pentru ca fac activitate obsteasca. Iau de la PSD incarc si pentru dumneavoastra. Da' aduc niste oameni acolo. Pe baza absenteismului noi puteam sa ii facem o panta foarte lina lui Crin Antonescu sa ia 46%, 80-90%. Exagerez acum. Si altfel il vedea lumea. (...) Imi vine din ce in ce mai greu sa ii conving ca va invinge Crin. De ce? Pentru ca noi in ziua respectiva nu ne-am mobilizat. I-am explicat dumnealui ca nu pozele alea au valoare. Noi, mai ales unde sunt primari sau viceprimari, trebuia sa ne implicam. Eu imi doresc, nu promit, este foarte grea comuna Varful Campului, 51% sa iasa Crin din prima, din primul tur. De ce am intarziat? Unde am fost? Unde ati fost ieri? Am fost ieri si am multumit la consilieri ca ieri am implinit un an de cand sunt primar. Si am fost sa dau de baut. (....) Altfel nu merge oameni buni. V-as invita si pe dumneavoastra la un chef, dar va costa. Vrem nu vrem, facem istorie. Usor, usor vom fi trecuti undeva."
Speranta lui Turcanu
Florin Turcanu: "Lista a fost facuta asa cum a fost facuta. Consilierii judeteni au fost desemnati cum au fost desemnati si acum va rog sa analizati foarte bine cine pleaca si cine urmeaza. (...) Eu sper sa reusim sa iasa PSD in septembrie la guvernare sa facem majoritatea pe Consiliul Judetean. (...) Suntem un numar restrans care am dat bani in campanie si dam in continuare."
"Stiti cum am luat rezultate"
Florin Turcanu: "Aici avem o mare problema. Ati vazut pedelistii isi specializeaza oamenii. Pesedistii au de 15 ani oameni care merg in sectiile de votare. Noi am pus in judet, majoritatea s-au pus consilieri locali, viceprimari in sectiile de votare, copiii lor sau nevestele lor. Ne-am lacomit la un milion jumatate, doua. Pai daca luam consilieri locali...si eu am incercat sa iau decizii de astea, sa inlocuiesc consilierii locali mi-am pus in cap partidul. Imi suna telefonul, domnule imi faci mie regula. Pai, daca consilierul local sta in sectia de votare atunci cine mai merge la vot? (...) Pentru ca ma intorc iar si repet pentru ca stiti foarte bine cum am luat noi rezultatele alea cand stiti florile, autocarele si stiti dumneavoastra multe altele. Acum nu mai avem posibilitatea asta. Acum avem nevoie de oameni buni fara nici un leu cheltuiala cum e (.....) care a luat 28%."
Monica Iacob Ridzi: O demisie în acest moment ar fi un act de laşitate
Singurul lucru pe care şi-l reproşează şefa MTS în afacerea „2 Mai” este proasta comunicare. În rest, Ridzi se consideră o victimă politică şi mediatică. „Vor urma şi alţi miniştri”, avertizează aceasta.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, are un singur reproş să-şi facă în scandalul legat de organizarea Zilelor Tineretului de la începutul lunii mai: proasta comunicare cu presa. „Am greşit că nu am ştiut să comunic pe acest subiect, că nu am explicat fiecărei persoane în parte, din teama că îmi sunt interpretate cuvintele. Dacă eu aş fi ştiut că am greşit cu ceva în modul în care aceste contracte au fost atribuite, cum au fost îndeplinite al fi plecat imediat”, a declarat aceasta duminică seară în emisiunea „Zig-Zag”, realizată de Ion Cristoiu la Antena 3. Ridzi a spus clar că nu are de gând să renunţe la funcţie decât dacă DNA va cere începerea urmăririi penale în cazul său.
„Eu consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate, o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu am crescut în acest partid în 12 ani. De 12 ani am urcat în partid treaptă cu treaptă. Eu ştiu un singur lucru: că nu este normal să fugi de răspundere. Nu cred că este corect ca atunci când începe o campanie
de presă, un ministru să demisioneze fără să se dovedească dacă e vinovat sau nu”, a declarat aceasta.
În rest, ministrul a spus că este victima unei campanii fără precedent, care are şi conotaţii politice în spate. „Cred că este pentru prima
dată când ne aflăm în faţa unor atacuri atât de virulente la adresa unui tânăr politician. Câte resurse materiale s-au cheltuit pentru a menţine acest subiect viu timp de trei-patru săptămâni. Indiferent ce se spunea, se interpreta. Un demers jurnalistic corect început, s-a transformat într-un atac politic la adresa mea”, a acuzat Ridzi, care a avertizat că vor urma şi alţii: „Credeţi că nu vor urma alţi miniştrii, că nu vor fi atacate şi alte persoane?” l-a întrebat şefa MTS pe Cristoiu.
Ridzi a criticat apoi activitatea comisiei parlamentare de anchetă pe acest subiect. Numai scandaluri acolo, a acuzat lidera PDL. „Din păcate, această comisie din Parlament s-a transformat într-un circ mediatic. Din patru ore şi ceva cât am stat acolo de ziua mea, două sau trei ore s-au certat între ei. Un război al oamenilor politici bătrâni dus prin intermediul celor tineri. Dacă vă uitaţi la ce cuvinte îşi aruncă unii altora, la ce jigniri mi-au fost aduse mie, 90% din declaraţiile pe care le fac (membrii comisiei, n.red.) sunt declaraţii politice. Ei s-au dus acolo cu o opinie deja formată. De ce s-au mai dus acolo? Ei îi văd din declaraţiile pe care le fac că deja ştiu totul”, a atacat aceasta.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, are un singur reproş să-şi facă în scandalul legat de organizarea Zilelor Tineretului de la începutul lunii mai: proasta comunicare cu presa. „Am greşit că nu am ştiut să comunic pe acest subiect, că nu am explicat fiecărei persoane în parte, din teama că îmi sunt interpretate cuvintele. Dacă eu aş fi ştiut că am greşit cu ceva în modul în care aceste contracte au fost atribuite, cum au fost îndeplinite al fi plecat imediat”, a declarat aceasta duminică seară în emisiunea „Zig-Zag”, realizată de Ion Cristoiu la Antena 3. Ridzi a spus clar că nu are de gând să renunţe la funcţie decât dacă DNA va cere începerea urmăririi penale în cazul său.
„Eu consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate, o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu am crescut în acest partid în 12 ani. De 12 ani am urcat în partid treaptă cu treaptă. Eu ştiu un singur lucru: că nu este normal să fugi de răspundere. Nu cred că este corect ca atunci când începe o campanie
de presă, un ministru să demisioneze fără să se dovedească dacă e vinovat sau nu”, a declarat aceasta.
În rest, ministrul a spus că este victima unei campanii fără precedent, care are şi conotaţii politice în spate. „Cred că este pentru prima
dată când ne aflăm în faţa unor atacuri atât de virulente la adresa unui tânăr politician. Câte resurse materiale s-au cheltuit pentru a menţine acest subiect viu timp de trei-patru săptămâni. Indiferent ce se spunea, se interpreta. Un demers jurnalistic corect început, s-a transformat într-un atac politic la adresa mea”, a acuzat Ridzi, care a avertizat că vor urma şi alţii: „Credeţi că nu vor urma alţi miniştrii, că nu vor fi atacate şi alte persoane?” l-a întrebat şefa MTS pe Cristoiu.
Ridzi a criticat apoi activitatea comisiei parlamentare de anchetă pe acest subiect. Numai scandaluri acolo, a acuzat lidera PDL. „Din păcate, această comisie din Parlament s-a transformat într-un circ mediatic. Din patru ore şi ceva cât am stat acolo de ziua mea, două sau trei ore s-au certat între ei. Un război al oamenilor politici bătrâni dus prin intermediul celor tineri. Dacă vă uitaţi la ce cuvinte îşi aruncă unii altora, la ce jigniri mi-au fost aduse mie, 90% din declaraţiile pe care le fac (membrii comisiei, n.red.) sunt declaraţii politice. Ei s-au dus acolo cu o opinie deja formată. De ce s-au mai dus acolo? Ei îi văd din declaraţiile pe care le fac că deja ştiu totul”, a atacat aceasta.
Ridzi a tocmit doi zugravi pentru Polivalentă
După scandalul „2 Mai”, ministrul sportului este prins din nou cu mâţa-n sac: a atribuit două contracte de lucrări la Sala Polivalentă, unei firme cu fix doi angajaţi în acte. Conducerea Sălii Polivalente din Bucureşti, aflată în subordonarea ministrului tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi, a atribuit două contracte de lucrări de construcţii şi reparaţii în valoare de 355.000 de lei (circa 85.000 de euro
) unei firme cu doar doi angajaţi. Procedura: invitaţie de participare. În plus
, instituţia „a uitat” să publice anunţurile de atribuire.
Şi-a „amintit” pe 1 iulie 2009, la mai bine de o lună de la acordarea contractelor şi cu câteva zile înainte de recepţia lucrărilor realizate de „concernul” cu doi angajaţi GT Alliance Group SRL.
„Nu ne interesează câţi muncitori are”
Cel mai valoros contract bifat de subordonaţii lui Ridzi - 205.000 de lei (50.000 de euro) prevede reparaţii curente la faţada Clubului Sportiv Naţional Sala Polivalentă. Lucrarea a fost cerută în mod expres de ministrul tineretului, se jură fostul director al Polivalentei, Cristian Tivig. N-a mai contat că GT Alliance nu are decât doi angajaţi cu acte (patru, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe administratorul firmei, Gigel Ţaţa).
„Când s-a făcut bugetul pentru această instituţie şi s-au stabilit investiţile care urmează, doamna ministru Ridzi ne-a spus că reabilitarea faţadei e lucrarea prioritară. Într-adevăr, trebuia făcută, dacă va uitaţi cum arăta”, a declarat, pentru EVZ, Cristian Tivig.
Cu toate că, potrivit specialiştilor în construcţii, doi oameni (sau chiar şi patru) nu au cum să termine vreodată lucrările în 60 de zile, cum prevede contractul încheiat pe 22 mai 2009, „norocoşii” de la GT Alliance au câştigat pe motiv că „numărul de angajaţi nu a fost criteriu de selecţie”.
„Noi am luat în considerare preţul oferit, perioada de execuţie şi cea de garanţie. Nu ne interesează câţi muncitori are dacă se angajează că termină lucrarea”, arată Tivig. Întrebat dacă ştie că firma a subcontractat lucrările, fă ră să declare, fos tul director ridică din umeri.
La rândul său, administratorul GT Alliance Group, SRL-ul cu sediul la etajul zece al unui bloc din Ghencea (în casa unei prietene şi foste colege de serviciu a lui Ţaţa la o firmă de catering), Gigel Ţaţa spune că totul este legal
. Pe de altă parte, recunoaşte că doi oameni nu au cum să refacă faţada Sălii Polivalente la timp. „Pe şantier sunt 20 de muncitori, numărul mai scade sau mai creşte. Noi lucrăm cu firme mici prietene, mă ajută când nu mă descurc”, explică acesta.
Vinerea trecută, pe şantierul din sectorul 4 erau la lucru şapte muncitori, zugravi şi zidari cocoţaţi pe schele fără niciun echipament de protecţie, întocmai ca muncitorii necalificaţi. Cristian Călmuş, şeful uneia dintre „firmele prietene”, susţine varianta cu „ajutorul”, dar se bâlbâie când este întrebat cum îşi plăteşte angajaţii. „Ţin socoteala zilelor ca să ştiu cât le dau, dar nu mai ştiu exact când am venit”, susţine Călmuş.
„GT Alliance şi prietenii” trebuiau să fi terminat, până pe 26 iunie (în 30 de zile de la semnarea contractului), şi repararea sălii de recuperare din incinta Polivalentei. Lucrarea, atribuită în aceeaşi pe rioadă cu cea de reparare a fa ţadei, tot prin invitaţie de participare, a costat 35.000 de euro.
Au uitat să anunţe firma câştigătoare
Prin bunăvoinţa lui Cristian Tivig, GT Alliance a mai câştigat două contracte, tot prin invitaţie de participare, fiind singurul ofertant. Chiar dacă cele două contracte - care prevedeau repararea terenului de sport şi montarea unui sistem de încălzire a apei menajere cu panouri solare - au fost atribuite în octombrie, respectiv decembrie 2008, iar lucrările sunt finalizate de multă vreme, anunţurile au fost publicate tot pe 1 iulie 2009.
Aceeaşi societate a încasat în total 43.000 de euro. Pentru că nu au publicat la timp anunţurile de atribuire, pe site-ul guverna mental de licitaţii, Tivig a găsit şi o scuză, „amnezia”: „E un detaliu ne sem nificativ”.
Pe de altă parte, Mihaela Prodeus - numită acum o lună la conducerea Polivalentei - a precizat că angajaţii de la Direcţia achiziţii, responsabili de acest lucru, vor fi sancţionaţi şi că, în următoarele zile, vor mai fi publicate şi alte anunţuri de atribuire a unor contracte deja derulate la Polivalentă.
Ridzi se îndoieşte de corectitudinea angajaţilor
Ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, aseară, la Antena 3, că demisia ar fi o laşitate şi a precizat că vrea să vadă dacă oamenii din subordinea sa au greşit, pentru că nu îşi va asuma vina nimănui. „Consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate din partea mea. Ar fi o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu ştiu un singur lucru, că nu trebuie să fugi de răspundere”, a spus Ridzi.
Ea a ţinut să precizeze că are îndoieli privind modul în care s-au derulat contractele pentru Ziua Tineretului şi că a avut momente, după declanşarea scandalului, în care a avut senzaţia că „a fost trasă pe sfoară”. „Şi eu vreau să ştiu cum au cheltuit banii
acele firme, am serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care au lucrat oamenii pe care îi am în minister”, a comentat ministrul.
TEORETIC
Muncă non-stop pe şantier
Doi sau chiar şi patru angajaţi ar trebui să lucreze fără pauză ca să termine şi lucrările la faţadă, şi pe cele de la sala de recuperare. Conform do cumentaţiilor de a tribuire a lucrărilor, cei patru muncitori, pe care patronul susţine că-i are, sau doi, cât apar în bilanţul firmei, trebuie, în două luni, să desprăfuiască, să cureţe vopseaua, să perieze mecanic, să degreseze şi să vopsească în două straturi 1.246 de metri pătraţi de faţadă.
În plus, să cureţe şi să siliconeze 1.280 de metri liniari de rosturi, să demonteze şi să vopsească 518 mp de uşă, să cureţe şi să vopsească 120 de feronerie faţadă, să desprăfuiască, să amorseze şi să vopsească în două straturi 320 de mp de faţadă, să demonteze sticlăria şi să monteze geam sablat pe o suprafaţă de 180 de mp şi să spele 920 de mp de geam.
Mai mult, angajaţii ar trebui să execute „ample lucrări de reparaţii la pardoseli, pereţi, tavane, instalaţii sanitare, înlocuirea celor două saune”, potrivit documentaţiei. „Ca să termine, ar trebui să lucreze patru luni încontinuu. Şi asta dacă-i vreme bună. Altfel, e imposibil”, a spus Sebastian Pop, patronul unei firme de construcţii.
) unei firme cu doar doi angajaţi. Procedura: invitaţie de participare. În plus
, instituţia „a uitat” să publice anunţurile de atribuire.
Şi-a „amintit” pe 1 iulie 2009, la mai bine de o lună de la acordarea contractelor şi cu câteva zile înainte de recepţia lucrărilor realizate de „concernul” cu doi angajaţi GT Alliance Group SRL.
„Nu ne interesează câţi muncitori are”
Cel mai valoros contract bifat de subordonaţii lui Ridzi - 205.000 de lei (50.000 de euro) prevede reparaţii curente la faţada Clubului Sportiv Naţional Sala Polivalentă. Lucrarea a fost cerută în mod expres de ministrul tineretului, se jură fostul director al Polivalentei, Cristian Tivig. N-a mai contat că GT Alliance nu are decât doi angajaţi cu acte (patru, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe administratorul firmei, Gigel Ţaţa).
„Când s-a făcut bugetul pentru această instituţie şi s-au stabilit investiţile care urmează, doamna ministru Ridzi ne-a spus că reabilitarea faţadei e lucrarea prioritară. Într-adevăr, trebuia făcută, dacă va uitaţi cum arăta”, a declarat, pentru EVZ, Cristian Tivig.
Cu toate că, potrivit specialiştilor în construcţii, doi oameni (sau chiar şi patru) nu au cum să termine vreodată lucrările în 60 de zile, cum prevede contractul încheiat pe 22 mai 2009, „norocoşii” de la GT Alliance au câştigat pe motiv că „numărul de angajaţi nu a fost criteriu de selecţie”.
„Noi am luat în considerare preţul oferit, perioada de execuţie şi cea de garanţie. Nu ne interesează câţi muncitori are dacă se angajează că termină lucrarea”, arată Tivig. Întrebat dacă ştie că firma a subcontractat lucrările, fă ră să declare, fos tul director ridică din umeri.
La rândul său, administratorul GT Alliance Group, SRL-ul cu sediul la etajul zece al unui bloc din Ghencea (în casa unei prietene şi foste colege de serviciu a lui Ţaţa la o firmă de catering), Gigel Ţaţa spune că totul este legal
. Pe de altă parte, recunoaşte că doi oameni nu au cum să refacă faţada Sălii Polivalente la timp. „Pe şantier sunt 20 de muncitori, numărul mai scade sau mai creşte. Noi lucrăm cu firme mici prietene, mă ajută când nu mă descurc”, explică acesta.
Vinerea trecută, pe şantierul din sectorul 4 erau la lucru şapte muncitori, zugravi şi zidari cocoţaţi pe schele fără niciun echipament de protecţie, întocmai ca muncitorii necalificaţi. Cristian Călmuş, şeful uneia dintre „firmele prietene”, susţine varianta cu „ajutorul”, dar se bâlbâie când este întrebat cum îşi plăteşte angajaţii. „Ţin socoteala zilelor ca să ştiu cât le dau, dar nu mai ştiu exact când am venit”, susţine Călmuş.
„GT Alliance şi prietenii” trebuiau să fi terminat, până pe 26 iunie (în 30 de zile de la semnarea contractului), şi repararea sălii de recuperare din incinta Polivalentei. Lucrarea, atribuită în aceeaşi pe rioadă cu cea de reparare a fa ţadei, tot prin invitaţie de participare, a costat 35.000 de euro.
Au uitat să anunţe firma câştigătoare
Prin bunăvoinţa lui Cristian Tivig, GT Alliance a mai câştigat două contracte, tot prin invitaţie de participare, fiind singurul ofertant. Chiar dacă cele două contracte - care prevedeau repararea terenului de sport şi montarea unui sistem de încălzire a apei menajere cu panouri solare - au fost atribuite în octombrie, respectiv decembrie 2008, iar lucrările sunt finalizate de multă vreme, anunţurile au fost publicate tot pe 1 iulie 2009.
Aceeaşi societate a încasat în total 43.000 de euro. Pentru că nu au publicat la timp anunţurile de atribuire, pe site-ul guverna mental de licitaţii, Tivig a găsit şi o scuză, „amnezia”: „E un detaliu ne sem nificativ”.
Pe de altă parte, Mihaela Prodeus - numită acum o lună la conducerea Polivalentei - a precizat că angajaţii de la Direcţia achiziţii, responsabili de acest lucru, vor fi sancţionaţi şi că, în următoarele zile, vor mai fi publicate şi alte anunţuri de atribuire a unor contracte deja derulate la Polivalentă.
Ridzi se îndoieşte de corectitudinea angajaţilor
Ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, aseară, la Antena 3, că demisia ar fi o laşitate şi a precizat că vrea să vadă dacă oamenii din subordinea sa au greşit, pentru că nu îşi va asuma vina nimănui. „Consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate din partea mea. Ar fi o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu ştiu un singur lucru, că nu trebuie să fugi de răspundere”, a spus Ridzi.
Ea a ţinut să precizeze că are îndoieli privind modul în care s-au derulat contractele pentru Ziua Tineretului şi că a avut momente, după declanşarea scandalului, în care a avut senzaţia că „a fost trasă pe sfoară”. „Şi eu vreau să ştiu cum au cheltuit banii
acele firme, am serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care au lucrat oamenii pe care îi am în minister”, a comentat ministrul.
TEORETIC
Muncă non-stop pe şantier
Doi sau chiar şi patru angajaţi ar trebui să lucreze fără pauză ca să termine şi lucrările la faţadă, şi pe cele de la sala de recuperare. Conform do cumentaţiilor de a tribuire a lucrărilor, cei patru muncitori, pe care patronul susţine că-i are, sau doi, cât apar în bilanţul firmei, trebuie, în două luni, să desprăfuiască, să cureţe vopseaua, să perieze mecanic, să degreseze şi să vopsească în două straturi 1.246 de metri pătraţi de faţadă.
În plus, să cureţe şi să siliconeze 1.280 de metri liniari de rosturi, să demonteze şi să vopsească 518 mp de uşă, să cureţe şi să vopsească 120 de feronerie faţadă, să desprăfuiască, să amorseze şi să vopsească în două straturi 320 de mp de faţadă, să demonteze sticlăria şi să monteze geam sablat pe o suprafaţă de 180 de mp şi să spele 920 de mp de geam.
Mai mult, angajaţii ar trebui să execute „ample lucrări de reparaţii la pardoseli, pereţi, tavane, instalaţii sanitare, înlocuirea celor două saune”, potrivit documentaţiei. „Ca să termine, ar trebui să lucreze patru luni încontinuu. Şi asta dacă-i vreme bună. Altfel, e imposibil”, a spus Sebastian Pop, patronul unei firme de construcţii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)