duminică, 16 august 2009

Consilierul lui Vacaroiu de la Curtea de Conturi isi controleaza propriile dosare de coruptie

Emil Calota, fostul primar PSD al Ploiestiului, in prezent consilierul personal al presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, este acuzat ca a incercat sa-i intimideze pe subordonatii sai de la Camera de Conturi Prahova care, in perioada 2000-2008, cand a fost edil, i-au sanctionat deciziile nelegale.



"Imediat dupa instalarea sa la Curtea de Conturi, domnul Calota a venit la o intalnire cu noi, aici, la Ploiesti, si ne-a reprosat ca i-am imputat banii cu care s-a premiat nelegal, singur, pe vremea

cand era primar", a declarat, sub protectia anonimatului, un auditor-sef din cadrul Camerei de Conturi Prahova. De altfel, dupa ce a ajuns consilier la Curtea de Conturi, Emil Calota a castigat, in prima instanta, procesul cu filiala din Prahova a acestei institutii, magistratii anuland raportul prin care era obligat sa returneze la buget suma de 500 de milioane de lei, incasata de el si cei doi viceprimari, sub forma de bonificatii. Fostul edil al Ploiestiului are la Parchet sau la instantele de judecata mai multe dosare – bazate, in unele cazuri, pe rapoartele de control ale Camerei de Conturi Prahova –, fiind suspectat de nerespectarea legilor pe vremea cand era primar. In aceste conditii, se ridica intrebarea legitima daca nu cumva, dupa numirea in functia de consilier la Curtea de Conturi, Calota a intrat intr-un conflict de interese.


In raportul respectiv s-a stabilit ca fosta conducere a Primariei Ploiesti, respectiv primarul, Emil Calota, si viceprimarii Radu Socoleanu si Gratiela Gavrilescu trebuie sa restituie la buget banii primiti in 2007 ca prime pentru sarbatori sau bani pentru haine, deoarece, potrivit legii, primarii si viceprimarii nu au dreptul la bonificatii, pentru ca au statut de alesi prin vot.


NUP pentru contractul cu firma Luxten


Noroc a avut fostul primar Calota si in dosarul penal de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Ploiesti, care viza atribuirea contractului de iluminat public catre firma Luxten Lighting Company SA. Calota a primit solutia de neincepere a urmaririi penale chiar pe data de 1 decembrie 2007, cand procurorii aveau zi libera – doar era Ziua Nationala a Romaniei! –, dar magistratii ploiesteni n-au avut odihna pana nu au solutionat dosarul primarului ploiestean. In motivarea solutiei lor, procurorii spun ca raportul de control al Camerei de Conturi Prahova nu a sesizat nereguli, in consecinta, nu ar exista motive pentru inculparea lui Calota. Auditorii de la Camera de Conturi Prahova insa ii contrazic pe procurori. "La noi figureaza si acum ca lucrare penala. Evident ca erau sesizate toate nelegalitatile. Noi nu am fost anuntati ca s-a solutionat acest dosar. Oricum, un dosar penal nu se solutioneaza doar pe baza unui raport de-al nostru. Era necesara cel putin o expertiza de specialitate", spun reprezentantii Camerei de Conturi Prahova. Ramane ca procurorul-sef Daniel Morar sa verifice legalitatea solutiei date de magistratii prahoveni.


Reamintim cititorilor ca, in 2001, primarul Emil Calota a organizat o selectie de oferte pentru reabilitarea si intretinerea iluminatului public, in urma careia firma Luxten Lighting Company a obtinut un contract pe 10 ani in valoare de peste 12 milioane euro. Legea prevedea organizarea unei licitati. La o astfel de suma se presupune ca municipiul Ploiesti nu ar trebui sa aiba probleme cu iluminatul public. Lucrurile nu stau insa asa, dupa cum rezulta chiar dintr-un raport de activitate pe anul 2005 al Primariei Ploiesti (primar era tot Calota) , cand au existat peste 1.000 de reclamatii. Cu toate acestea, contractul cu Luxten nu a fost reziliat. Mai mult, in anul 2008, de Craciun, pentru ghirlandele de lumini din centrul orasului, Primaria Ploiesti a platit firmei Luxten 4.000.000.000 lei vechi, dupa cum a scris presa locala, in restul orasului fiind bezna totala.

Sult: "L-au numit la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele"

Calota mai are un dosar penal in lucru la procurorii anticoruptie din Ploiesti, dosar care priveste contractul de concesiune al hipodromului, incheiat cu firma italiana Ippodromi&Citta Spa, in urma unei licitatii internationale. Presa locala a relatat faptul ca primarul Calota nu agrea firma italiana (probabil pentru ca licitatia nu a fost castigata de o firma de partid), motiv pentru care ar fi trecut la sicanari. Municipalitatea nu a eliberat autorizatiile necesare lucrarilor de modernizare a hipodromului, apoi a contestat licitatia la instanta de judecata, motiv pentru care firma italiana nu a reusit sa respecte termenele din clauzele contractului. Reprezentantii firmei italiene au facut plangere la DNA Ploiesti, acuzandu-l pe Calota de coruptie. Aceeasi opinie o are si omul de afaceri
Gheorghe sult, care ne-a declarat ca Emil Calota ar fi avut obiceiul sa rezilieze de capul lui contractele obtinute la licitatii pentru a le da clientelei PSD. "A venit ca primar in 2000 si era sarac lipit pentru ca era somer de la «Petrotel». Acum e bogat, si-a facut si vila
in Cocosesti, unde e cartierul
rezidential al PSD Prahova. Pe langa Emil Calota, au acolo vile Faca, Nae Oprea si Saniuta. Casele
sunt facute de firma STAR T&D a lui Taranda Dumitru, abonat la lucrari de asfaltare. Intre anii 2000 si 2004, toata Prahova era rosie de firmele PSD, carora li se dadeau lucrari. La Ploiesti, noi (cei care nu cotizau la PSD – n.r.) castigam licitatiile, dar eram dati afara de Calota si in locul nostru il baga pe Taranda", ne-a declarat Sult. Printr-o simpla verificare pe pagina de internet a Primariei Ploiesti, am descoperit ca, spre exemplu, numai in anul 2006, Calota a atribuit firmei STAR T&D peste 10 contracte de lucrari in valoare totala de peste 60 miliarde lei.


Omul de afaceri Sult a castigat un proces prin care a obligat Primaria Ploiesti sa-i plateasca peste 4 miliarde lei vechi lucrari efectuate si neplatite de primarul Calota, plus dobanzile si penalitatile aferente. "Eu as fi vrut ca instanta sa-l oblige pe Calota sa plateasca din banii lui, nu sa-mi fie dati de la bugetul local. Ar trebui ca Parchetul sa-l puna sa plateasca. Acum cred ca Emil Calota nu mai poate fi pedepsit pentru ca PSD l-a numit consilierul presedintelui Vacaroiu la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele", ne-a mai spus Sult. Am incercat sa-l intrebam chiar pe domnul Vacaroiu daca Emil Calota este compatibil cu functia de consilier, deoarece are pe rolul instantelor dosare bazate pe rapoarte ale Curtii de Conturi, insa domnia sa nu a avut timp sa vorbeasca cu noi.

Portret politic

In afara firmelor Luxten si STAR T&D, Calota ar fi dat contracte si altor firme apropiate PSD, ca Romstrade, Search Corporation, concernul Urban (patronat de fiul lui Nicolae Oprea, baron local PSD), Julia Design (firma fiicei lui Calota), OZNET SRL (firma fiului baronului local PSD Mircea Cosma), INDSERV, Principal Construct si Salamandra Impex (firmele familiei
Ciuciureanu, apropiata de ministrul PSD Victor Ponta). Cuantumul ar depasi 100 milioane euro daca se pun la socoteala si banii luati prin programele PHARE si SAPARD. Pentru a intelege mai bine comportamentul edilului Calota, am luat ca exemplu evolutia relatiilor sale cu politicianul si omul de afaceri William Branza, provenit din matca afacerilor-satelit ale PSD . Branza are in Ploiesti un post de radio si unul de televiziune, iar in 2004 l-ar fi ajutat pe Calota sa obtina inca un mandat de primar, dupa cum a relatat presa locala. La schimb, firma lui Branza (Willis SRL) ar fi primit de la Calota suprafata de 4.335 mp (un parculet din fata unor blocuri) in concesiune pe o perioada de 49 de ani. Calota ar fi stabilit o redeventa totala de doar 90.000 euro, platibila in 10 ani, in rate trimestriale! Pe atunci Branza era membru PRM (pe listele caruia a intrat in 2004 in Parlamentul Romaniei) si ar fi sponsorizat PSD. In 2006, dupa ce parlamentarul Branza a trecut cu tot cu "bagaje" (posturile radio-TV) in barca PDL, Calota a incercat sa-i rezilieze contractul. Asa a inceput razboiul Calota-Branza, care s-a aplanat imediat anul acesta, dupa ce PDL si PSD s-au reunit in Pactul pentru Romania ca sa formeze Guvernul Boc.

"Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva?"

» Romania libera:: De ce v-ati premiat singur cu 500 milioane lei?
Emil Calota: Sunteti neinformata. Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva? E lipsa de respect.

» R.l.: V-ati premiat din bani publici. Dvs. sunteti ales local in urma unui scrutin si nu va puteti premia ca functionar public. Asa e legea.
E.C.: Asta e lipsa de respect. Sindicatul m-a obligat sa semnez contractul colectiv de munca. Eu am refuzat sa-l semnez, dar sindicatul m-a dat in judecata si m-a obligat sa-l semnez.

» R.l.: Vreti sa spuneti ca sindicatul si instanta v-au obligat sa va premiati?
E.C.: Da, instanta a stabilit ca e valabil contractul colectiv si pentru mine, ca si pentru functionarii publici.

» R.l.: Acum, daca tot sunteti seful celor de la Camera de Conturi Prahova, care v-au obligat sa dati banii inapoi, o sa va razbunati pe ei?
E.C.: Eu sunt pus sa respect legea si sa-i oblig si pe ceilalti sa o respecte, iar cei care n-o respecta suporta consecintele. Eu vreau sa ajut relatia corecta intre institutii.

» R.l.: Ati ajuns la o intelegere cu ei ca sa scapati de dosarul cu rezilierea unor contracte castigate legal de firme care nu dau spagi?
E.C.: Ce intrebari sunt astea?

» R.l.: Sult (om de afaceri caruia primarul Calota i-a reziliat contracte castigate legal la licitatii) v-a dat in judecata pentru ca nu i-ati platit lucrarile efectuate si a castigat. El spune ca Vacaroiu v-a numit pe functie la Curtea de Conturi ca sa va stergeti urmele nelegalitatilor comise. Cum comentati?
E.C.: Nimic din ce spuneti nu e adevarat!

» R.l.: Cine v-a construit casa din Cocosesti? Se spune ca Taranda Dumitru de la firma STAR T&D, caruia i-ati incredintat direct lucrari de milioane de euro…
E.C.: Intrati in penibil si nu mai am ce discuta cu dvs. ( a inchis telefonul).