duminică, 16 august 2009

Britanicii internaţi cu gripă porcină, la Iaşi, au părăsit ţara în mare secret

Elevii britanici contaminaţi cu gripă porcină şi profesorii lor au părăsit Iaşul pe furiş, în două tranşe. Ei au avut la dispoziţie două curse charter care i-au dus în ţara de origine vineri şi sâmbătă, deşi autorităţile sanitare din Iaşi anunţau că primele externări se vor face abia azi.

Cu primul avion, care a decolat vineri de la Iaşi, au zburat cei opt elevi diagnosticaţi cu gripă porcină, care se aflau internaţi la Spitalul de Infecţioase. Restul de 11 copii din grup, ţinuţi în carantină la Grupul Şcolar „Ion Holban”, au zburat de pe aeroportul din Iaşi sâmbătă.

Anterior, medicii ieşeni afirmaseră că pacienţii englezi nu pot pleca în deplină siguranţă mai devreme de luni. „Vom efectua teste duminică şi luni şi, dacă rezultatele vor ieşi negative, vom face primele externări“, a explicat vineri la prânz Carmen Dorobăţ, director la Spitalul de Infecţioase.

Totuşi, câteva ore mai târziu, englezii aveau acceptul Ministerului Sănătăţii pentru a părări ţara. „Starea de sănătate a tinerilor este bună şi nu necesită supraveghere medicală de specialitate pe parcursul călătoriei”, se arată într-un comunicat remis de minister.

Plecarea le-a fost înlesnită de ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, care a făcut o vizită la spital în cursul dimineţii de vineri.

În ceea ce priveşte plecarea ultimilor suspecţi aflaţi în carantină la „Holban”, autorităţile au ascuns până în ultimul moment că aceştia ar intenţiona să părăsească Iaşiul.

Angajaţii aeroportului au dezminţit existenţa unei curse speciale în ziua de sâmbătă, chiar înainte de îmbarcarea englezilor. „Au fost duşi la aeroport cu un microbuz, iar de acolo au fost preluaţi de o aeronavă specială care are ca destinaţie Londra“, a declarat, după plecarea britanicilor, Vasile Guzganu, directorul de la „Ion Holban“.

În România, au fost confirmate 44 de cazuri

În România, au fost confirmate, până în prezent, 44 de cazuri de gripă porcină. Ultimele trei au fost depistate de Institutul Cantacuzino, sâmbătă.

Potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost raportate 89.921 de cazuri de infectare cu virusul AH1N1, în 125 de ţări. Dintre acestea, 408 au fost decese.

Bilanţul în Statele Unite, ţara din lume cea mai afectată de această boală, arată 33.902 de cazuri, dintre care 170 de decese. Mexicul, unde gripa porcină a apărut pentru prima
oară în martie, a depăşit pragul de 10.000 de cazuri, dintre care 119 decese.