duminică, 16 august 2009

Directorii din Parlament si-au dublat veniturile in plina criza

In vreme ce profesorii nu stiu daca vor ajunge banii din bugetele primariilor pentru a le fi achitate salariile in ultimul trimestru al anului, unele categorii de functionari publici sunt neafectate de criza.

» Cei mai avantajati continua sa fie functionarii publici parlamentari. Unii dintre sefii de directii si departamente din Parlament au ajuns nu doar sa incaseze mai mult decat premierul si presedintele tarii, dar au atins si performanta de a-si dubla aproape veniturile de la un an la altul.

Recordul in bani il detine in continuare sefa Departamentului legislativ din Senat, Constanta
Calinoiu. Aceasta si-a crescut veniturile de la 96.494 de lei (cat figureaza in declaratia de avere din iunie 2008) la 143.729 de lei (in iunie 2009). Cresteri de 30.000-40.000 de lei intr-un an regasim si la fostul secretar general al Senatului, Dan Vasiliu, dar si la o intreaga armata de directori din Camera Deputatilor. Majorarile de venituri sunt si mai spectaculoase daca ne uitam mai in urma, la ce bani primeau acestia acum doi ani de zile. In plus, unii dintre sefii din Parlament nici nu s-au sinchisit sa-si declare veniturile incasate, multumindu-se sa faca trimitere la fisa fiscala. Linistiti sunt, in ciuda crizei, si functionarii publici de la Directiile Finantelor Publice Judetene, care vor pleca in concediu dupa ce vor incasa o prima de vacanta echivalenta cu un salariu.

» Functionarii publici parlamentari beneficiaza de numeroase sporuri, inclusiv pentru depasirea "sistematica" a duratei normale de lucru, iar la iesirea la pensie primesc sapte salarii lunare brute drept compensatie si o pensie de 80% din ultimul salariu.

In vreme ce majoritatea bugetarilor se plang de inghetarea salariilor si de reducerea sporurilor, unii functionari publici sunt linistiti atat in privinta stimulentelor, cat si a primelor de vacanta.

"Reteta miraculoasa" a functionarilor parlamentari
Gratie legislatiei speciale pe care si-au asigurat-o, acestia isi pastreaza nestingheriti privilegiile si sporurile. Ba, mai mult decat atat, printr-o "reteta miraculoasa", reusesc sa-si dubleze aproape veniturile de la an la an.
Cele mai mari sume sunt si de data aceasta contabilizate in dreptul sefei Departamentului legislativ din Senat, Constanta Calinoiu: venituri de 143.729 lei in declaratia din iunie 2009 fata de 96.494 lei in declaratia din urma cu un an. La aceste sume se adauga 63.890 lei obtinuti din activitati didactice in ultimul an fiscal. Explicabile, prin urmare, achizitionarea in 2008 a unui autoturism Mercedes Benz si depunerea a aproape 30.000 euro in banca.
O majorare substantiala au cunoscut si veniturile fostului secretar general al Senatului Dan Vasiliu. Retrogradat de curand ca secretar general adjunct, acesta si-a marit intr-un an veniturile de la 72.162 lei la 116.961 lei.

Cresteri spectaculoase de venituri regasim si la seful Directiei tehnice din Camera Deputatilor, Alexandru Tanase. De pe urma activitatii din Palatul Parlamentului, acesta a obtinut in ultimul an fiscal 89.736 lei, fata de 52.800 lei incasati in anul anterior. Gratie salariului marit, dar si veniturilor din chirii crescute de cinci ori (de la 5.250 lei la 25.958 lei), Tanase a depus in banca in 2009 nu mai putin de 133.268 lei. Adica peste 30.000 euro!


Si seful Directiei salarizare din Camera, Niculae Calciu, si-a dublat aproape veniturile: 96.117 lei declarati in 2009 fata de 54.084 lei incasati in anul anterior pentru aceeasi functie.
Nici seful Departamentului Secretariatului tehnic din Camera Deputatilor, Georgica Toba, nu a ramas cu veniturile inghetate in vremuri de criza: in ultima sa declaratie de avere apare suma de 94.028 lei fata de 76.564 lei, cat era in declaratia din 2008. La randul sau, sefa Departamentului legislativ din Camera, Laura Rites, a incasat in ultimul an fiscal 71.807 lei, cu 32.022 lei mai mult decat anul dinainte. Cu peste 20.000 lei au crescut intr-un an si veniturile sefei Directiei financiar-contabile din Camera Deputatilor, Alexandra Oprea.

Alti directori au facut totul pentru a nu dezvalui sumele uriase pe care le incaseaza de la Parlament. Este, de pilda, cazul sefului Directiei administrative din Camera Deputatilor, Manole Araiman, care atat in cazul sau, cat si al sotiei, angajata tot la Camera, a scris sec "conform fisei fiscale".

Prime de vacanta neatinse
Cei peste 600 de functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea primesc lunar stimulente salariale reprezentand 15% din sumele recuperate de la datornici, dar si prime de vacanta, echivalentul unui salariu. De prime in acelasi cuantum beneficiaza si functionarii de la Directia Agricola Tulcea, in vreme ce la Directia Sanitar-Veterinara Tulcea se pastreaza secreta valoarea primelor.
La Arad
, la Directia Generala a Finantelor Publice vor incasa prima de vacanta 663 de functionari. De acelasi drept se bucura si 450 de angajati de la Primaria Arad, 180 de la Consiliul Judetean Arad si 40 de persoane din cadrul Prefecturii Arad.
O situatie similara este si la Galati, cu mentiunea ca de prima de vacanta de un salariu brut beneficiaza nu doar functionarii de la Finante
Publice, ci si comisarii Garzii Financiare.


Bani in plus pentru vacanta vor primi si angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Contractul Colectiv de Munca
, negociat de sindicate cu administratia din minerit, le da minerilor dreptul la o prima de vacanta cu valoare fixa, neafectata asadar nici de criza nationala, nici de perioada grea prin care trece CNH Petrosani. "Primele de vacanta sunt trecute in Contractul Colectiv de Munca si nu sunt probleme in acordarea acestora. Valoarea lor este de 1.250 lei pentru anul 2009", a declarat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Locul în care EBA a fost mai tare ca PDL şi PSD la un loc

ntr-o comună nemţeană, Elena Băsescu a obţinut un uimitor 33 la sută la europarlamentare. Arma sa secretă s-a numit Ioan Rotaru, primarul PRM al comunei.

Într-o localitate aflată nu departe de Piatra Neamţ, Elena Băsescu a reuşit o performanţă electorală uimitoare în domeniul administrării umilinţei. Cu 33 de procente înregistrate în comuna nemţeană Alexandru cel Bun la alegerile europene a bătut măr atât Partidul Democrat Liberal, cât şi pe cel Social Democrat. Dacă în cazul PDL a fost vorba despre o diferenţă de vreo şase procente, PSD a rămas la peste 20 de procente distanţă.

Cum a fost însă posibilă grozăvia? Pentru că pe liste sunt trecuţi aproape 5.000 de oameni cu drept de vot, iar EBA nu şi-a arătat nici fiţele şi nici nu a încercat să-i impresioneze cu talentul oratoric.

De fapt, istoria reţine faptul că în viaţa ei nici nu a pus piciorul în comuna care avea să scoată cel mai tare rezultat al ei. „Cică a trecut o dată pe aici, cu maşina, dar nu a oprit...”, umblă vorba printre băbuţele care i-au dat girul pentru un mandat de europarlamentar.

Răspunsul acestei dileme vine extrem de tranşant de la primarul comunei, Ion Rotaru: „Păi de ce să vină ea să facă aici campanie
, când i-am făcut-o eu? Eu m-am dus la oameni să le zic să o voteze. Iar eu ştiu să fac campanie electorală”. Lucrurile se complică puţin atunci când aflăm că primarul e de la PRM, iar logica ar fi dictat ca voturile să meargă spre Gigi Becali şi Vadim Tudor. Dar primarul vede altfel lucrurile: „Domnule, eu am ajutat-o pentru că e femeie. Mie două lucruri îmi plac în viaţă: florile şi femeile. Din păcate, acum am rămas doar cu mirosul. Cum să n-o ajut să câştige?”.

Mecanismul prin care gândul cavaleresc al lui Rotaru a fost pus în practică pe 7 iunie este extrem de simplu, dar cheia a constituit-o faptul că, din cei 5.000 de locuitori majori ai comunei, vreo 2.500 sunt plecaţi prin Italia, Spania, Anglia şi Germania, lucru de altfel vizibil dacă te iei după vilele mândre care au înflorit în Alexandru cel Bun
. Aşa se face că primarului i-au mai rămas de convins doar jumătate. Dintre ei, la vot au venit 2.100. „Am făcut afişe cu mine şi cu Elena şi am mers la oameni şi le ziceam: „Dacă mă iubeşti pe mine, voteaz-o pe EBA»“, spune Rotaru. În privinţa pozei de pe afiş, unde primarul şi EBA se privesc în ochi, deşi nu s-au cunoscut niciodată, misterul e dezlegat de trecutul edilului: a fost tipograf. „În 1990 am făcut primul
ziar independent din Neamţ. Vindeam 50.000 de exemplare pe zi. Ce de bani am făcut atunci... Aşa că ştiu cum să fac reviste, ziare, afişe”, explică Rotaru.

Numai că un scor prea mare pentru EBA ar fi bătut la ochi. „Celor care nu voiau şi pace să o voteze le spuneam să voteze PDL, ca să nu mă pun rău cu viceprimarul. Altora le-am zis să voteze cu PRM, ca să nu mă pun rău nici cu partidul meu. Dar totul a fost organizat. PSD a luat doar 60 de voturi”, explică Rotaru. Profitând de fapul că oamenii puteau vota şi în alte localităţi, el a apelat la o armă secretă: „Eu am fost primar la Piatra Neamţ pentru două mandate. Din ’96 până în 2004. Mi-am sunat prietenii şi le-am zis să vină aici să o voteze pe EBA. Şi nici nu am avut nevoie de microbuze, au venit cu maşinile lor”. N-a fost un efort prea mare, dat fiind că între Piatra Neamţ şi Alexandru cel Bun sunt doar câţiva kilometri distanţă.

Un mic impediment era să strice lucrurile: vreo 300 din cei 2.100 de votanţi nu mai ştiau cu cine le-a zis primarul să voteze. „N-au reţinut care trebuia să meargă cu Elena, care cu PDL, care cu PRM şi atunci au pus mai multe ştampile pe buletinul de vot... sunt oameni în vârstă. De asta am avut multe voturi anulate”, spune primarul.

Întrebat despre proiectele politice ale Elenei Băsescu şi dacă el consideră că îi va putea ajuta pe cei care au votat-o prin activitatea ei din Parlamentul European, primarul Rotaru este din nou tranşant: „Cum să îi ajute? N-are cu ce. Ce, face cineva ceva acolo? Nici la noi în Parlament nu se face nimic. Deciziile se iau la nivel de grup. Care proiecte? Nu ştiu nici unul şi nici nu mă interesează. Pentru mine e de ajuns că e femeie frumoasă”.

După ce a aflat că la nivel naţional a obţinut cel mai mare procentaj în Alexandru cel Bun, Elena Băsescu i-a mulţumit primarului Ion Rotaru. „Mi-a trimis o scrisoare şi un email. Dar am simţit că a fost ceva politic, nu au fost vorbe din suflet. Dar mie tot nu îmi pare rău că am ajutat-o”, spune primarul sedus şi abandonat. Pentru următoarele alegeri, Ioan Rotaru e hotărât să îl sprijine cu tot talentul său organizatoric pe Sorin Oprescu. „Dacă vrea să fie preşedinte, o să ia de aici toate voturile. Asta dacă nu cumva candidează şi o femeie”, spune el şăgalnic.

Consilierul lui Vacaroiu de la Curtea de Conturi isi controleaza propriile dosare de coruptie

Emil Calota, fostul primar PSD al Ploiestiului, in prezent consilierul personal al presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, este acuzat ca a incercat sa-i intimideze pe subordonatii sai de la Camera de Conturi Prahova care, in perioada 2000-2008, cand a fost edil, i-au sanctionat deciziile nelegale.



"Imediat dupa instalarea sa la Curtea de Conturi, domnul Calota a venit la o intalnire cu noi, aici, la Ploiesti, si ne-a reprosat ca i-am imputat banii cu care s-a premiat nelegal, singur, pe vremea

cand era primar", a declarat, sub protectia anonimatului, un auditor-sef din cadrul Camerei de Conturi Prahova. De altfel, dupa ce a ajuns consilier la Curtea de Conturi, Emil Calota a castigat, in prima instanta, procesul cu filiala din Prahova a acestei institutii, magistratii anuland raportul prin care era obligat sa returneze la buget suma de 500 de milioane de lei, incasata de el si cei doi viceprimari, sub forma de bonificatii. Fostul edil al Ploiestiului are la Parchet sau la instantele de judecata mai multe dosare – bazate, in unele cazuri, pe rapoartele de control ale Camerei de Conturi Prahova –, fiind suspectat de nerespectarea legilor pe vremea cand era primar. In aceste conditii, se ridica intrebarea legitima daca nu cumva, dupa numirea in functia de consilier la Curtea de Conturi, Calota a intrat intr-un conflict de interese.


In raportul respectiv s-a stabilit ca fosta conducere a Primariei Ploiesti, respectiv primarul, Emil Calota, si viceprimarii Radu Socoleanu si Gratiela Gavrilescu trebuie sa restituie la buget banii primiti in 2007 ca prime pentru sarbatori sau bani pentru haine, deoarece, potrivit legii, primarii si viceprimarii nu au dreptul la bonificatii, pentru ca au statut de alesi prin vot.


NUP pentru contractul cu firma Luxten


Noroc a avut fostul primar Calota si in dosarul penal de la Serviciul Teritorial Anticoruptie Ploiesti, care viza atribuirea contractului de iluminat public catre firma Luxten Lighting Company SA. Calota a primit solutia de neincepere a urmaririi penale chiar pe data de 1 decembrie 2007, cand procurorii aveau zi libera – doar era Ziua Nationala a Romaniei! –, dar magistratii ploiesteni n-au avut odihna pana nu au solutionat dosarul primarului ploiestean. In motivarea solutiei lor, procurorii spun ca raportul de control al Camerei de Conturi Prahova nu a sesizat nereguli, in consecinta, nu ar exista motive pentru inculparea lui Calota. Auditorii de la Camera de Conturi Prahova insa ii contrazic pe procurori. "La noi figureaza si acum ca lucrare penala. Evident ca erau sesizate toate nelegalitatile. Noi nu am fost anuntati ca s-a solutionat acest dosar. Oricum, un dosar penal nu se solutioneaza doar pe baza unui raport de-al nostru. Era necesara cel putin o expertiza de specialitate", spun reprezentantii Camerei de Conturi Prahova. Ramane ca procurorul-sef Daniel Morar sa verifice legalitatea solutiei date de magistratii prahoveni.


Reamintim cititorilor ca, in 2001, primarul Emil Calota a organizat o selectie de oferte pentru reabilitarea si intretinerea iluminatului public, in urma careia firma Luxten Lighting Company a obtinut un contract pe 10 ani in valoare de peste 12 milioane euro. Legea prevedea organizarea unei licitati. La o astfel de suma se presupune ca municipiul Ploiesti nu ar trebui sa aiba probleme cu iluminatul public. Lucrurile nu stau insa asa, dupa cum rezulta chiar dintr-un raport de activitate pe anul 2005 al Primariei Ploiesti (primar era tot Calota) , cand au existat peste 1.000 de reclamatii. Cu toate acestea, contractul cu Luxten nu a fost reziliat. Mai mult, in anul 2008, de Craciun, pentru ghirlandele de lumini din centrul orasului, Primaria Ploiesti a platit firmei Luxten 4.000.000.000 lei vechi, dupa cum a scris presa locala, in restul orasului fiind bezna totala.

Sult: "L-au numit la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele"

Calota mai are un dosar penal in lucru la procurorii anticoruptie din Ploiesti, dosar care priveste contractul de concesiune al hipodromului, incheiat cu firma italiana Ippodromi&Citta Spa, in urma unei licitatii internationale. Presa locala a relatat faptul ca primarul Calota nu agrea firma italiana (probabil pentru ca licitatia nu a fost castigata de o firma de partid), motiv pentru care ar fi trecut la sicanari. Municipalitatea nu a eliberat autorizatiile necesare lucrarilor de modernizare a hipodromului, apoi a contestat licitatia la instanta de judecata, motiv pentru care firma italiana nu a reusit sa respecte termenele din clauzele contractului. Reprezentantii firmei italiene au facut plangere la DNA Ploiesti, acuzandu-l pe Calota de coruptie. Aceeasi opinie o are si omul de afaceri
Gheorghe sult, care ne-a declarat ca Emil Calota ar fi avut obiceiul sa rezilieze de capul lui contractele obtinute la licitatii pentru a le da clientelei PSD. "A venit ca primar in 2000 si era sarac lipit pentru ca era somer de la «Petrotel». Acum e bogat, si-a facut si vila
in Cocosesti, unde e cartierul
rezidential al PSD Prahova. Pe langa Emil Calota, au acolo vile Faca, Nae Oprea si Saniuta. Casele
sunt facute de firma STAR T&D a lui Taranda Dumitru, abonat la lucrari de asfaltare. Intre anii 2000 si 2004, toata Prahova era rosie de firmele PSD, carora li se dadeau lucrari. La Ploiesti, noi (cei care nu cotizau la PSD – n.r.) castigam licitatiile, dar eram dati afara de Calota si in locul nostru il baga pe Taranda", ne-a declarat Sult. Printr-o simpla verificare pe pagina de internet a Primariei Ploiesti, am descoperit ca, spre exemplu, numai in anul 2006, Calota a atribuit firmei STAR T&D peste 10 contracte de lucrari in valoare totala de peste 60 miliarde lei.


Omul de afaceri Sult a castigat un proces prin care a obligat Primaria Ploiesti sa-i plateasca peste 4 miliarde lei vechi lucrari efectuate si neplatite de primarul Calota, plus dobanzile si penalitatile aferente. "Eu as fi vrut ca instanta sa-l oblige pe Calota sa plateasca din banii lui, nu sa-mi fie dati de la bugetul local. Ar trebui ca Parchetul sa-l puna sa plateasca. Acum cred ca Emil Calota nu mai poate fi pedepsit pentru ca PSD l-a numit consilierul presedintelui Vacaroiu la Curtea de Conturi ca sa-si stearga urmele", ne-a mai spus Sult. Am incercat sa-l intrebam chiar pe domnul Vacaroiu daca Emil Calota este compatibil cu functia de consilier, deoarece are pe rolul instantelor dosare bazate pe rapoarte ale Curtii de Conturi, insa domnia sa nu a avut timp sa vorbeasca cu noi.

Portret politic

In afara firmelor Luxten si STAR T&D, Calota ar fi dat contracte si altor firme apropiate PSD, ca Romstrade, Search Corporation, concernul Urban (patronat de fiul lui Nicolae Oprea, baron local PSD), Julia Design (firma fiicei lui Calota), OZNET SRL (firma fiului baronului local PSD Mircea Cosma), INDSERV, Principal Construct si Salamandra Impex (firmele familiei
Ciuciureanu, apropiata de ministrul PSD Victor Ponta). Cuantumul ar depasi 100 milioane euro daca se pun la socoteala si banii luati prin programele PHARE si SAPARD. Pentru a intelege mai bine comportamentul edilului Calota, am luat ca exemplu evolutia relatiilor sale cu politicianul si omul de afaceri William Branza, provenit din matca afacerilor-satelit ale PSD . Branza are in Ploiesti un post de radio si unul de televiziune, iar in 2004 l-ar fi ajutat pe Calota sa obtina inca un mandat de primar, dupa cum a relatat presa locala. La schimb, firma lui Branza (Willis SRL) ar fi primit de la Calota suprafata de 4.335 mp (un parculet din fata unor blocuri) in concesiune pe o perioada de 49 de ani. Calota ar fi stabilit o redeventa totala de doar 90.000 euro, platibila in 10 ani, in rate trimestriale! Pe atunci Branza era membru PRM (pe listele caruia a intrat in 2004 in Parlamentul Romaniei) si ar fi sponsorizat PSD. In 2006, dupa ce parlamentarul Branza a trecut cu tot cu "bagaje" (posturile radio-TV) in barca PDL, Calota a incercat sa-i rezilieze contractul. Asa a inceput razboiul Calota-Branza, care s-a aplanat imediat anul acesta, dupa ce PDL si PSD s-au reunit in Pactul pentru Romania ca sa formeze Guvernul Boc.

"Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva?"

» Romania libera:: De ce v-ati premiat singur cu 500 milioane lei?
Emil Calota: Sunteti neinformata. Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva? E lipsa de respect.

» R.l.: V-ati premiat din bani publici. Dvs. sunteti ales local in urma unui scrutin si nu va puteti premia ca functionar public. Asa e legea.
E.C.: Asta e lipsa de respect. Sindicatul m-a obligat sa semnez contractul colectiv de munca. Eu am refuzat sa-l semnez, dar sindicatul m-a dat in judecata si m-a obligat sa-l semnez.

» R.l.: Vreti sa spuneti ca sindicatul si instanta v-au obligat sa va premiati?
E.C.: Da, instanta a stabilit ca e valabil contractul colectiv si pentru mine, ca si pentru functionarii publici.

» R.l.: Acum, daca tot sunteti seful celor de la Camera de Conturi Prahova, care v-au obligat sa dati banii inapoi, o sa va razbunati pe ei?
E.C.: Eu sunt pus sa respect legea si sa-i oblig si pe ceilalti sa o respecte, iar cei care n-o respecta suporta consecintele. Eu vreau sa ajut relatia corecta intre institutii.

» R.l.: Ati ajuns la o intelegere cu ei ca sa scapati de dosarul cu rezilierea unor contracte castigate legal de firme care nu dau spagi?
E.C.: Ce intrebari sunt astea?

» R.l.: Sult (om de afaceri caruia primarul Calota i-a reziliat contracte castigate legal la licitatii) v-a dat in judecata pentru ca nu i-ati platit lucrarile efectuate si a castigat. El spune ca Vacaroiu v-a numit pe functie la Curtea de Conturi ca sa va stergeti urmele nelegalitatilor comise. Cum comentati?
E.C.: Nimic din ce spuneti nu e adevarat!

» R.l.: Cine v-a construit casa din Cocosesti? Se spune ca Taranda Dumitru de la firma STAR T&D, caruia i-ati incredintat direct lucrari de milioane de euro…
E.C.: Intrati in penibil si nu mai am ce discuta cu dvs. ( a inchis telefonul).

Chiriasii ANL, principalii beneficiari ai programului «Prima Casa»

Tinerii care stau cu chirie în imobile construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) îsi pot achizitiona locuinta prin programul „Prima Casa”. Astfel, peste 3.000 de apartamente construite de stat pentru tineri vor fi vândute chiriasilor. Analistii economici si imobiliari critica dur
suprapunerea celor doua programe, catalogând actiunea drept una electorala. Mai mult, ei sustin ca în acest mod statul nu ajuta economia sa se relanseze, ci rezolva doar problemele punctuale ale unor dezvoltatori, banci sau ale unei anume clientele.

Locuinta ANL poate fi achizitionata de catre tineri fie cu credit ipotecar, fie prin intermediul programului „Prima Casa”, cu banii garantati de catre stat. Însa, pentru a putea deveni proprietari, tinerii trebuie sa fi platit trei ani chirie la stat. Practic, cei care doresc sa-si cumpere casa
primita de la ANL prin intermediul programului guvernamental trebuie sa respecte doua criterii: pe de o parte, sa se încadreze în normele impuse de programul de locuinte pentru tineri, iar pe de alta parte, sa fie eligibili pentru „Prima Casa”. „În medie, valoarea de inventar a unei locuinte construite de ANL poate ajunge la aproximativ de 40.000-45.000 de euro, iar evaluatorul îi poate da o valoare mai mare, în functie de nivelul pietei. Oricum, valoarea finala a unei locuinte ANL se încadreaza fara probleme în suma de 60.000 de euro, suma minima garantata pentru „Prima Casa”. Singurul impediment este ca aceste apartamente pot fi cumparate doar de catre chiriasi, desi, pentru ei, problema locuintei este rezolvata oricum, ori o cumpara, ori ramân cu chirie
în continuare. Chiar daca are banii necesari, nu poate veni cineva care nu respecta criteriile pentru achizitionarea unei locuinte ANL si a doua zi sa devina proprietar. Nu poate cumpara decât chiriasul, cu conditia sa fi stat trei ani acolo”, ne-a explicat Gheorghe Popescu, director general al Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). Potrivit acestuia, 3.200 de apartamente ANL sunt pregatite sa fie vândute chiriasilor.
„De-abia de acum începe vânzarea locuintelor ANL, pâna acum au fost etape pregatitoare, în care prin hotarâre de Guvern s-au trecut aceste imobile din proprietatea publica a autoritatii locale în proprietatea privata a statului. Este vorba despre 3.200 de apartamente care au facut obiectul unei hotarâri de trecere din public stat în privat stat, apartamente pe care autoritatile sunt în masura sa le vânda. Birocratia a disparut pentru ca tot ce se preda începând cu mai 2008, de când a intrat legea în vigoare, nu se mai preda în proprietate publica, ci se preda direct în proprietatea privata a statului, si atunci locuintele
sunt pregatite, când împlinesc trei ani de închiriere, trec în vânzare direct”, a afirmat Popescu.

Liviu Voinea: «Statul îsi fura singur caciula»
Analistii imobiliari si economici sunt nemultumiti de modul de aplicare al programului guvernamental, afirmând ca încurajeaza actele de coruptie si nu are rolul de a sprijini relansarea economiei. „Statul are 15.000 de locuinte pe care vrea sa le vânda la un pret mai mic decât pretul pietei, considerând ca, prin chirie, viitorii proprietari au platit deja o parte din costul apartamentului. Acest lucru face parte din politicile imobiliare
sociale. Pe de alta parte, ANL a avut anumite avantaje fata de dezvoltatorii din piata si, având un numar mic de locuinte, au aparut si probleme legate de coruptie, relatate de presa la momentul respectiv. Tinta acestui program nu este o politica nationala imobiliara coerenta, ci fie servirea unei clientele politice, fie servirea anumitor chiriasi ANL prin facilitarea accesului la un împrumut, sau este vorba despre un program electoral”, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. La rândul sau, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, afirma ca programul este destinat sprijinirii doar a anumitor sectoare, si nu a economiei în ansamblu.
„Statul îsi fura singur caciula, muta bani dintr-un buzunar în altul, practic se platesc locuintele construite de catre stat cu bani garantati de catre stat. Astfel, programul poate ca rezolva punctual problemele unor oameni, ale unor dezvoltatori sau ale unor banci, dar nu va avea efect de antrenare în economie, nu va avea nici un efect în ceea ce priveste îndreptarea economiei”, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea.

«Deblocarea activitatii in constructii»
Programul guvernamental „Prima Casa” este destinat resuscitarii activitatii din sectorul constructiilor, care pe fondul crizei a avut un declin semnificativ, sustine directorul din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintelor. „Programul vrea sa rezolve problema unor oameni care nu aveau acces la un imprumut, pentru ca în rest nu îti da nimeni nimic, doar ca statul garanteaza pentru tineri, facilitându-le astfel accesul la un credit cu comision mai mic, cu dobânda mai mica. Însa, un alt scop al programului este deblocarea activitatii în constructii, unde investitorii stau cu banii blocati”, ne-a mai spus Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, se pot contracta inclusiv lucrarile care se afla în stadiu intermediar de constructie, dar acestea nu vor fi realizate în parteneriat public-privat si nici nu pot fi trecute din proprietate privata în proprietatea statului. „Singura posibilitatea este ca primaria sa cumpere, din bugerul propriu, lucrarea aflata în stadiu intermediar. Trebuie sa faca cerere la minister si se introduce lucrarea în programul de construire de locuinte pentru tineri. Noi o finalizam si o dam tinerilor pentru închiriat”, a adaugat seful Directiei Generale de Constructii Locuinte si Reabilitare Termica din MDRL.

Pe cine ar încurca Sorin Oprescu?

Jocurile nu sunt făcute în privinţa alegerilor prezidenţiale. O candidatură-surpriză a lui Sorin Oprescu ar putea complica situaţia fiecăruia dintre principalii trei competitori pentru Cotroceni: Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Într-o măsură mai mare sau mai mică, fiecare dintre cei trei candidaţi ar avea de suferit de pe urma candidaturii lui Sorin Oprescu.

Cum se fura alegerile

Stenograma Delegatiei Permanente a PNL Botosani din 21 iunie 2009 arata cum a fost cumparat
votul in teritoriu si ce metode au fost aplicate.

Inregistrarea discutiilor Delegatiei Permanente din data de 21 iunie 2009 a conducerii organizatiei judetene Botosani a Partidului National Liberal dezvaluie metodele prin care liberalii au ajuns la guvernare. Primari liberali din Botosani au vorbit despre turismul electoral pe care l-au practicat pentru a ridica scorul partidului, iar deputatul Florin Turcanu, presedinte al liberalilor botosaneni, a recunoscut faptul ca spera ca PSD sa iasa din toamna de la guvernare si sa faca majoritatea impreuna la Botosani.
Florin Turcanu a vorbit si despre existenta, la europarlamentare in sectiile de votare a primarilor si viceprimarilor liberali, lucru ilegal. In cadrul aceleiasi sedinte s-au facut acuzatii la adresa pedelistilor care ar fi cumparat voturile in Botosani. Liderul liberalilor botosaneni a punctat si faptul ca toti viceprimarii si consilierii actuali trebuie sa semneze angajamente pentru alegerile prezidentiale care sa prevada explicit demisia anticipata din partid in cazul unui esec. Dupa modelul "stenogramelor de la Turnu Magurele", va prezentam in exclusivitate cum se face politica si in Opozitie.
"Pana seara am carat oameni"
Primar Aurel Ungureanu, Varful Campului: "De data asta am chef si imi pot permite sa stau de vorba cu dumneavoastra si vreau sa vorbesc pentru ca am 46,2%. Mana sus cine mai are cat am eu. Alta intrebare. Va rog sa treceti in procesul verbal cu cat am crescut eu sau PNL, 400 si ceva de voturi. (n.r. - din sala se auzea intrebarea "Cum?") Ce ati facut oameni buni
in ziua votului? Mana sus. Spune-ti ce ati facut in ziua votului? Ati mers numai dumneavoastra. 2,6% ce inseamna? Doi oameni si ceva si un copil de 18 ani. Nu ma-ntrerupeti. 433 de oameni in plus
(...din sala: prin ce mijloace? spune cum!) Efort, patima si iar patima. La Varful Campului, Catalin Flutur a vrut sa fie pe primul loc pentru ca e nascut acolo, se trage din Varful Campului. Am o comuna foarte grea. PSD pe toata Valea Siretului este puternic. Cozmanca din Talpa putin mai incolo de Varful, la Candesti. Am o misiune grea. I-am spus dumnealui, nu i-am promis ca pot sa fac ceva, dar am facut. De ce? Am vrut sa fac o surpriza frumoasa. De ce? Il iubesc, il simpatizez pe Crin Antonescu. Vreau prin Crin si prin tot ceea ce fac eu si judetul Botosani sa facem ceva, sa saltam. Altfel, nu sunt sanse. Daca nu este patima nu este nimic. M-am trezit la sapte fara ceva. Zic, acum plec la vot. O iau pe mama de 86 de ani, nevasta-mea ca doar era certata cu mine ca nu vine la vot. Am convins-o. Si asa mai departe. Dupa care vin. Am inceput. Pana seara am carat oameni. Am primit telefon de la Catalin Flutur. Domnul Ungureanu, cari masiv. Da, car pentru ca fac activitate obsteasca. Iau de la PSD incarc si pentru dumneavoastra. Da' aduc niste oameni acolo. Pe baza absenteismului noi puteam sa ii facem o panta foarte lina lui Crin Antonescu sa ia 46%, 80-90%. Exagerez acum. Si altfel il vedea lumea. (...) Imi vine din ce in ce mai greu sa ii conving ca va invinge Crin. De ce? Pentru ca noi in ziua respectiva nu ne-am mobilizat. I-am explicat dumnealui ca nu pozele alea au valoare. Noi, mai ales unde sunt primari sau viceprimari, trebuia sa ne implicam. Eu imi doresc, nu promit, este foarte grea comuna Varful Campului, 51% sa iasa Crin din prima, din primul tur. De ce am intarziat? Unde am fost? Unde ati fost ieri? Am fost ieri si am multumit la consilieri ca ieri am implinit un an de cand sunt primar. Si am fost sa dau de baut. (....) Altfel nu merge oameni buni. V-as invita si pe dumneavoastra la un chef, dar va costa. Vrem nu vrem, facem istorie. Usor, usor vom fi trecuti undeva."
Speranta lui Turcanu
Florin Turcanu: "Lista a fost facuta asa cum a fost facuta. Consilierii judeteni au fost desemnati cum au fost desemnati si acum va rog sa analizati foarte bine cine pleaca si cine urmeaza. (...) Eu sper sa reusim sa iasa PSD in septembrie la guvernare sa facem majoritatea pe Consiliul Judetean. (...) Suntem un numar restrans care am dat bani in campanie si dam in continuare."
"Stiti cum am luat rezultate"
Florin Turcanu: "Aici avem o mare problema. Ati vazut pedelistii isi specializeaza oamenii. Pesedistii au de 15 ani oameni care merg in sectiile de votare. Noi am pus in judet, majoritatea s-au pus consilieri locali, viceprimari in sectiile de votare, copiii lor sau nevestele lor. Ne-am lacomit la un milion jumatate, doua. Pai daca luam consilieri locali...si eu am incercat sa iau decizii de astea, sa inlocuiesc consilierii locali mi-am pus in cap partidul. Imi suna telefonul, domnule imi faci mie regula. Pai, daca consilierul local sta in sectia de votare atunci cine mai merge la vot? (...) Pentru ca ma intorc iar si repet pentru ca stiti foarte bine cum am luat noi rezultatele alea cand stiti florile, autocarele si stiti dumneavoastra multe altele. Acum nu mai avem posibi­litatea asta. Acum avem nevoie de oameni buni fara nici un leu cheltuiala cum e (.....) care a luat 28%."

Monica Iacob Ridzi: O demisie în acest moment ar fi un act de laşitate

Singurul lucru pe care şi-l reproşează şefa MTS în afacerea „2 Mai” este proasta comunicare. În rest, Ridzi se consideră o victimă politică şi mediatică. „Vor urma şi alţi miniştri”, avertizează aceasta.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, are un singur reproş să-şi facă în scandalul legat de organizarea Zilelor Tineretului de la începutul lunii mai: proasta comunicare cu presa. „Am greşit că nu am ştiut să comunic pe acest subiect, că nu am explicat fiecărei persoane în parte, din teama că îmi sunt interpretate cuvintele. Dacă eu aş fi ştiut că am greşit cu ceva în modul în care aceste contracte au fost atribuite, cum au fost îndeplinite al fi plecat imediat”, a declarat aceasta duminică seară în emisiunea „Zig-Zag”, realizată de Ion Cristoiu la Antena 3. Ridzi a spus clar că nu are de gând să renunţe la funcţie decât dacă DNA va cere începerea urmăririi penale în cazul său.

„Eu consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate, o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu am crescut în acest partid în 12 ani. De 12 ani am urcat în partid treaptă cu treaptă. Eu ştiu un singur lucru: că nu este normal să fugi de răspundere. Nu cred că este corect ca atunci când începe o campanie
de presă, un ministru să demisioneze fără să se dovedească dacă e vinovat sau nu”, a declarat aceasta.

În rest, ministrul a spus că este victima unei campanii fără precedent, care are şi conotaţii politice în spate. „Cred că este pentru prima
dată când ne aflăm în faţa unor atacuri atât de virulente la adresa unui tânăr politician. Câte resurse materiale s-au cheltuit pentru a menţine acest subiect viu timp de trei-patru săptămâni. Indiferent ce se spunea, se interpreta. Un demers jurnalistic corect început, s-a transformat într-un atac politic la adresa mea”, a acuzat Ridzi, care a avertizat că vor urma şi alţii: „Credeţi că nu vor urma alţi miniştrii, că nu vor fi atacate şi alte persoane?” l-a întrebat şefa MTS pe Cristoiu.

Ridzi a criticat apoi activitatea comisiei parlamentare de anchetă pe acest subiect. Numai scandaluri acolo, a acuzat lidera PDL. „Din păcate, această comisie din Parlament s-a transformat într-un circ mediatic. Din patru ore şi ceva cât am stat acolo de ziua mea, două sau trei ore s-au certat între ei. Un război al oamenilor politici bătrâni dus prin intermediul celor tineri. Dacă vă uitaţi la ce cuvinte îşi aruncă unii altora, la ce jigniri mi-au fost aduse mie, 90% din declaraţiile pe care le fac (membrii comisiei, n.red.) sunt declaraţii politice. Ei s-au dus acolo cu o opinie deja formată. De ce s-au mai dus acolo? Ei îi văd din declaraţiile pe care le fac că deja ştiu totul”, a atacat aceasta.

Ridzi a tocmit doi zugravi pentru Polivalentă

După scandalul „2 Mai”, ministrul sportului este prins din nou cu mâţa-n sac: a atribuit două contracte de lucrări la Sala Polivalentă, unei firme cu fix doi angajaţi în acte. Conducerea Sălii Polivalente din Bucureşti, aflată în subordonarea ministrului tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi, a atribuit două contracte de lucrări de construcţii şi reparaţii în valoare de 355.000 de lei (circa 85.000 de euro
) unei firme cu doar doi angajaţi. Procedura: invitaţie de participare. În plus
, instituţia „a uitat” să publice anunţurile de atribuire.

Şi-a „amintit” pe 1 iulie 2009, la mai bine de o lună de la acordarea contractelor şi cu câteva zile înainte de recepţia lucrărilor realizate de „concernul” cu doi angajaţi GT Alliance Group SRL.

„Nu ne interesează câţi muncitori are”

Cel mai valoros contract bifat de subordonaţii lui Ridzi - 205.000 de lei (50.000 de euro) prevede reparaţii curente la faţada Clubului Sportiv Naţional Sala Polivalentă. Lucrarea a fost cerută în mod expres de ministrul tineretului, se jură fostul director al Polivalentei, Cristian Tivig. N-a mai contat că GT Alliance nu are decât doi angajaţi cu acte (patru, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe administratorul firmei, Gigel Ţaţa).

„Când s-a făcut bugetul pentru această instituţie şi s-au stabilit investiţile care urmează, doamna ministru Ridzi ne-a spus că reabilitarea faţadei e lucrarea prioritară. Într-adevăr, trebuia făcută, dacă va uitaţi cum arăta”, a declarat, pentru EVZ, Cristian Tivig.

Cu toate că, potrivit specialiştilor în construcţii, doi oameni (sau chiar şi patru) nu au cum să termine vreodată lucrările în 60 de zile, cum prevede contractul încheiat pe 22 mai 2009, „norocoşii” de la GT Alliance au câştigat pe motiv că „numărul de angajaţi nu a fost criteriu de selecţie”.

„Noi am luat în considerare preţul oferit, perioada de execuţie şi cea de garanţie. Nu ne interesează câţi muncitori are dacă se angajează că termină lucrarea”, arată Tivig. Întrebat dacă ştie că firma a subcontractat lucrările, fă ră să declare, fos tul director ridică din umeri.

La rândul său, administratorul GT Alliance Group, SRL-ul cu sediul la etajul zece al unui bloc din Ghencea (în casa unei prietene şi foste colege de serviciu a lui Ţaţa la o firmă de catering), Gigel Ţaţa spune că totul este legal
. Pe de altă parte, recunoaşte că doi oameni nu au cum să refacă faţada Sălii Polivalente la timp. „Pe şantier sunt 20 de muncitori, numărul mai scade sau mai creşte. Noi lucrăm cu firme mici prietene, mă ajută când nu mă descurc”, explică acesta.

Vinerea trecută, pe şantierul din sectorul 4 erau la lucru şapte muncitori, zugravi şi zidari cocoţaţi pe schele fără niciun echipament de protecţie, întocmai ca muncitorii necalificaţi. Cristian Călmuş, şeful uneia dintre „firmele prietene”, susţine varianta cu „ajutorul”, dar se bâlbâie când este întrebat cum îşi plăteşte angajaţii. „Ţin socoteala zilelor ca să ştiu cât le dau, dar nu mai ştiu exact când am venit”, susţine Călmuş.

„GT Alliance şi prietenii” trebuiau să fi terminat, până pe 26 iunie (în 30 de zile de la semnarea contractului), şi repararea sălii de recuperare din incinta Polivalentei. Lucrarea, atribuită în aceeaşi pe rioadă cu cea de reparare a fa ţadei, tot prin invitaţie de participare, a costat 35.000 de euro.

Au uitat să anunţe firma câştigătoare

Prin bunăvoinţa lui Cristian Tivig, GT Alliance a mai câştigat două contracte, tot prin invitaţie de participare, fiind singurul ofertant. Chiar dacă cele două contracte - care prevedeau repararea terenului de sport şi montarea unui sistem de încălzire a apei menajere cu panouri solare - au fost atribuite în octombrie, respectiv decembrie 2008, iar lucrările sunt finalizate de multă vreme, anunţurile au fost publicate tot pe 1 iulie 2009.

Aceeaşi societate a încasat în total 43.000 de euro. Pentru că nu au publicat la timp anunţurile de atribuire, pe site-ul guverna mental de licitaţii, Tivig a găsit şi o scuză, „amnezia”: „E un detaliu ne sem nificativ”.

Pe de altă parte, Mihaela Prodeus - numită acum o lună la conducerea Polivalentei - a precizat că angajaţii de la Direcţia achiziţii, responsabili de acest lucru, vor fi sancţionaţi şi că, în următoarele zile, vor mai fi publicate şi alte anunţuri de atribuire a unor contracte deja derulate la Polivalentă.

Ridzi se îndoieşte de corectitudinea angajaţilor

Ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, aseară, la Antena 3, că demisia ar fi o laşitate şi a precizat că vrea să vadă dacă oamenii din subordinea sa au greşit, pentru că nu îşi va asuma vina nimănui. „Consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate din partea mea. Ar fi o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu ştiu un singur lucru, că nu trebuie să fugi de răspundere”, a spus Ridzi.

Ea a ţinut să precizeze că are îndoieli privind modul în care s-au derulat contractele pentru Ziua Tineretului şi că a avut momente, după declanşarea scandalului, în care a avut senzaţia că „a fost trasă pe sfoară”. „Şi eu vreau să ştiu cum au cheltuit banii
acele firme, am serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care au lucrat oamenii pe care îi am în minister”, a comentat ministrul.

TEORETIC

Muncă non-stop pe şantier

Doi sau chiar şi patru angajaţi ar trebui să lucreze fără pauză ca să termine şi lucrările la faţadă, şi pe cele de la sala de recuperare. Conform do cumentaţiilor de a tribuire a lucrărilor, cei patru muncitori, pe care patronul susţine că-i are, sau doi, cât apar în bilanţul firmei, trebuie, în două luni, să desprăfuiască, să cureţe vopseaua, să perieze mecanic, să degreseze şi să vopsească în două straturi 1.246 de metri pătraţi de faţadă.

În plus, să cureţe şi să siliconeze 1.280 de metri liniari de rosturi, să demonteze şi să vopsească 518 mp de uşă, să cureţe şi să vopsească 120 de feronerie faţadă, să desprăfuiască, să amorseze şi să vopsească în două straturi 320 de mp de faţadă, să demonteze sticlăria şi să monteze geam sablat pe o suprafaţă de 180 de mp şi să spele 920 de mp de geam.

Mai mult, angajaţii ar trebui să execute „ample lucrări de reparaţii la pardoseli, pereţi, tavane, instalaţii sanitare, înlocuirea celor două saune”, potrivit documentaţiei. „Ca să termine, ar trebui să lucreze patru luni încontinuu. Şi asta dacă-i vreme bună. Altfel, e imposibil”, a spus Sebastian Pop, patronul unei firme de construcţii.

Britanicii internaţi cu gripă porcină, la Iaşi, au părăsit ţara în mare secret

Elevii britanici contaminaţi cu gripă porcină şi profesorii lor au părăsit Iaşul pe furiş, în două tranşe. Ei au avut la dispoziţie două curse charter care i-au dus în ţara de origine vineri şi sâmbătă, deşi autorităţile sanitare din Iaşi anunţau că primele externări se vor face abia azi.

Cu primul avion, care a decolat vineri de la Iaşi, au zburat cei opt elevi diagnosticaţi cu gripă porcină, care se aflau internaţi la Spitalul de Infecţioase. Restul de 11 copii din grup, ţinuţi în carantină la Grupul Şcolar „Ion Holban”, au zburat de pe aeroportul din Iaşi sâmbătă.

Anterior, medicii ieşeni afirmaseră că pacienţii englezi nu pot pleca în deplină siguranţă mai devreme de luni. „Vom efectua teste duminică şi luni şi, dacă rezultatele vor ieşi negative, vom face primele externări“, a explicat vineri la prânz Carmen Dorobăţ, director la Spitalul de Infecţioase.

Totuşi, câteva ore mai târziu, englezii aveau acceptul Ministerului Sănătăţii pentru a părări ţara. „Starea de sănătate a tinerilor este bună şi nu necesită supraveghere medicală de specialitate pe parcursul călătoriei”, se arată într-un comunicat remis de minister.

Plecarea le-a fost înlesnită de ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, care a făcut o vizită la spital în cursul dimineţii de vineri.

În ceea ce priveşte plecarea ultimilor suspecţi aflaţi în carantină la „Holban”, autorităţile au ascuns până în ultimul moment că aceştia ar intenţiona să părăsească Iaşiul.

Angajaţii aeroportului au dezminţit existenţa unei curse speciale în ziua de sâmbătă, chiar înainte de îmbarcarea englezilor. „Au fost duşi la aeroport cu un microbuz, iar de acolo au fost preluaţi de o aeronavă specială care are ca destinaţie Londra“, a declarat, după plecarea britanicilor, Vasile Guzganu, directorul de la „Ion Holban“.

În România, au fost confirmate 44 de cazuri

În România, au fost confirmate, până în prezent, 44 de cazuri de gripă porcină. Ultimele trei au fost depistate de Institutul Cantacuzino, sâmbătă.

Potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost raportate 89.921 de cazuri de infectare cu virusul AH1N1, în 125 de ţări. Dintre acestea, 408 au fost decese.

Bilanţul în Statele Unite, ţara din lume cea mai afectată de această boală, arată 33.902 de cazuri, dintre care 170 de decese. Mexicul, unde gripa porcină a apărut pentru prima
oară în martie, a depăşit pragul de 10.000 de cazuri, dintre care 119 decese.

Blestemul de la Clinceni: Un avion a aterizat de urgenta intre Clinceni si Mihailesti

n decurs de nici o luna trei accidente aviatice au avut loc in zona aerodromului Clinceni din judetul Ilfov. De data aceasta, pilotul a reusit sa scape cu viata, spre deosebire de ceilalti doi care nu au mai putut sa se salveze.
Un planor IS 29 de simpla comanda a aterizat fortat, luni, in zona localitatii Singureni. Planorul efectua un zbor de antrenament si a aterizat intr-un lan de floarea soarelui. Pilotul a acuzat dureri ale coloanei vertebrale si a fost luat de acolo de echipajul SMURD. Planorul este distrus intr-o proportie destul de mare.
Bogdan Oprita, seful SMURD Bucuresti
, a spus ca in acest moment nu se poate vorbi despre sansele pilotului. "Era constient cand s-a facut apelul. Credem ca mai departe vom putea sa asiguram transportul
in conditii de siguranta. Intr-un astfel de caz, leziunile se pot depista numai in cazul investigatiilor", a precizat Oprita.
Un avion privat de mici dimensiuni s-a prabusit, vineri, la scurt timp de la decolare in zona aerodromului Clinceni de langa Bucuresti, pilotul pierzandu-si viata. Avionul era unul de tip Festival, produs
de Aerostar Bacau. Este vorba despre avion usor de antrenament la bordul caruia se afla doar pilotul, un barbat in varsta de aproximativ 37 de ani. Pilotul se numea Mugurel Constantin Uta. Era cadru militar si detinea si brevet de parasutist. La bordul avionului nu se mai aflau si alte persoane. Pilotul avea la activ 324 de ore de zbor.Tatal pilotului decedat, Gheorghe Uta, a fost pilot instructor, in prezent fiind pensionar, iar mama pilotului a fost instructor de parasutism. Avionul s-a prabusit la scurt timp de la decolare, dupa ce motorul a luat foc. Dupa prabusire, a avut loc un incendiu care a fost stins imediat. Patru echipaje ISU si doua SMURD au ajuns la fata locului. Pilotul a murit in momentul impactului, medicii ambulantei constatand, la fata locului, ca suferise un traumatism cranio-cerebral cu pierdere de substanta si arsuri pe mai mult de 50 la suta din suprafaţa corpului. O echipa a Directiei de Investigatii Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructrurii (MTI) s-a dus la Clinceni. De asemenea, un procuror criminalist de la Parchetul
de pe langă Curtea de Apel Bucureşti va ajunge la locul accidentului, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvant al instituţiei, procurorul Viviana Ciucă.
Avionul nu aparţinea Aeroclubului Roman, fiind unul privat. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va infiinta o comisie de ancheta pentru a investiga cauzele accidentului aviatic, a declarat pentru Agerpres directorul Directiei de Investigatii Aeronautice din MTI, Mircea Ciuca. In urma cu aproape o luna, pe 5 iunie, comandantul aerodromului, Mihai Dobre Tone, 23 de ani, a murit in jurul orei 20.00, in urma unui accident aviatic produs pe acelasi aeroport din judetul Ilfov
.

Senzational: Cel mai vechi fluier din lume are 35.000 de ani si este din Europa

Savantii germani au publicat detalii cu privire la perioada in care primii oameni din sud-estul Europei colonizau teritoriile occidentale de astazi. Un argument categoric este descoperirea celui mai vechi fluier din lume, care, dupa datarea cu carbon radioactiv, atesta venerabila varsta de 35.000 de ani. Este si cel mai vechi instrument muzical din istoria cunoscuta a lumii, arata revista “Nature”. Se pare ca muzica era una din modalitatile de comportament prin care omul modern l-a invins ireversibil pe omul de Neanderthal. Profesorii de la Universitatea din Tubingen au facut aceasta descoperire senzationala in cavernele pesterii Hohle din sud-vestul Germaniei. Instrumentul este confectionat dintr-un os de aripa de vultur, are 20 cm lungime si 5 gauri pentru degete. Se sufla prin capatul in forma de “V”, unde se afla “vrana”. Profesorul Nicholas Conard crede ca fluierul de os dateaza de 40.000 de ani. Minunea de la Hohle este o noua
dovada ca ideea originii africane a europenilor trebuie reconsiderata. S-au mai gasit acolo alte doua fluiere din fildes de mamut. Pestera a devenit celebra dupa ce in mai s-a descoperit cea mai veche figurina, atribuita Afroditei-Venus sau Dianei.

Revolutie in constructii

nventatorii buzoieni pot aduce beneficii imense industriei imobiliare
mondiale

Cunoscuta in toata lumea in special datorita filtrului de apa Aquator, firma buzoiana Grup Romet S.A. este pe cale sa scoata pe piata un produs revolutionar pentru industria constructiilor si cea a produselor din domeniul apei.
Inventia ii apartine conf. dr. Vasile Moga, care lucreaza la ea de peste 20 de ani si va fi concretizata prin parteneriat public privat intre Grup Romet, Univer­sitatea Bucuresti
si inventator. Cele trei entitati urmeaza sa realizeze astfel un prototip de casa si un prototip de container, dintr-un material obtinut in premiera mondiala prin tehnologie "la rece", cu un pret mult redus fata de cele actuale.
Solutie pentru izolarea termica
Constantin Toma, directorul general al firmei din Buzau, a prezentat pentru ZIUA produsul numit matesit, pentru a carui realizare Grup Romet are contracte cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, insa finantate doar in proportie de 5%, desi firma a cheltuit deja aproape jumatate din suma totala, din fonduri proprii; mai exact, circa 16 milioane de euro, din cele 40 de milioane, la cat a fost evaluat proiectul. Este vorba despre un material ecologic
, cu excelente proprietati mecanice, de izolare termica si fonica, mult superioare materialelor similare de tip "sandwich".
De precizat ca polistirenul, de pilda, este interzis in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2004, dar in Romania se foloseste pe scara larga, interesele materiale oculte netinand cont de reglementarile legii. Matesitul a fost testat in domeniul imobiliar
la construirea celui mai mare hotel din lume, in Dubai, de peste 100 de metri inaltime, dovedindu-se aproape indestructibil in cazul unui seism devastator, cu un randament superior cu 36% in privinta schimbului de caldura, de asemenea pierderile de apa din domeniul irigatiilor si al stocarii de apa potabila reducandu-se cu circa 40%. De mentionat ca, in anul 2009, in Romania inca exista peste 12.000 de localitati care nu beneficiaza de retea de apa potabila si canal. Costurile reduse si calitatile fara concurenta ale matesitului buzoian vor putea aduce avantaje imense, atat bene­ficiarilor interni, cat si Romaniei, prin ex­portarea produselor respective. Fata de un material de tip "sandwich", al carui pret se ridica la 16-24 eu­ro/metrul patrat, costul ma­tesitului este sub 10 euro/m.p.

Telefoanele mobile, decodate la cerere de către operator, din septembrie

Utilizatorii de telefoane mobile pot cere operatorilor , din septembrie, decodarea aparatelor, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare
şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în urma întocmirii şi semnării unui cod de conduită între autoritate şi Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR).

Începând cu data de 1 septembrie a acestui an, codul de conduită va fi aplicat de operatorii Cosmote, Orange, Telemobil, Vodafone, Romtelecom şi RCS&RDS.

"Din septembrie, fiecare operator semnatar care comercializează terminale codate în reţeaua proprie se obligă să informeze clienţii, la momentul vânzării, dacă telefonul pe care îl achiziţionează este codat în reţea, precum şi despre tariful şi condiţiile de decodare şi să ofere clientului
posibilitatea de a solicita deblocarea chiar la data achiziţiei sau la un moment ulterior acesteia. Deblocarea ulterioară achiziţionării se va face pe baza facturii fiscale sau a certificatului de garanţie al terminalului", se arată în comunicatul ANCOM.

În cazul în care telefonul nu este achiziţionat împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice, costurile deblocării vor fi suportate de către operatorul de telefonie mobilă care îl comercializează, iar deblocarea terminalului nu va fi condiţionată de achiziţionarea altor servicii
sau de plata altor tarife.

Crapi japonezi furaţi în Anglia cu ajutorul Google Earth - teoria poliţiei

Doisprezece jafuri de peşti exotici, precum crapii "koi" care valorează sute de lire sterline, au fost raportate în oraşul Hull, Anglia, în decursul a trei săptămâni. Poliţia crede că hoţii folosesc Google Earth să localizeze heleşteele artificiale din curţile oamenilor.

Ofiţerul Sam Gregory spun că toate indiciile din furtul peştilor decorativi, numiţi crapi japonezi, duc către această concluzie.

"Google îţi arată ce ai în grădină şi poţi vedea lacurile artificiale din grădini. Una dintre casele
jefuite este departe de drum, are un gard înalt, heleşteul este undeva în colţ şi nu poate fi văzut. Doar dacă stai lipit de zid în dreptul lui ai putea să auzi apa curgând", a declarat Gregory, potrivit telegraph.co.uk

Primaria Capitalei a platit doar 100 de milioane de lei din datoria istorica a RADET

Primaria Capitalei a achitat, în primul
semestru al anului 2009, doar 100 de milioane de lei din datoria istorica, desi s-a angajat
sa plateasca 248, 9 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie, conform datelor RADET. Consiliul General al Municipiului Bucuresti
a votat protocolul dintre Primaria Capitalei, ELCEN si Ministerul Economiei si Finantelor prin care datoria de 747 de milioane de lei a RADET sa fie platita în trei ani. Primaria s-a angajat sa plateasca 332,1 milioane de lei anul acesta, 216,4 milioane în 2010 si 194,9 milioane de lei în 2011. Protocolul prevede ca, în cazul întârzierilor la plata
datoriei, edilii vor suporta penalitati de 0,1% pe zi din suma restanta. RADET spune ca în 2009 au fost virate catre regie integral sumele necesare acoperirii diferentei de pret
pentru energia termica, adica 232, 2 milioane de lei. RADET avea la sfârsitul anului trecut pierderi de 750 de milioane de lei si penalitati de 858,68 milioane de lei.

Tigarile se scumpesc cu 30 de bani de la 1 iulie

De la 1 iulie, pretul unui pachet de tigari va creste cu 30 de bani
, ca urmare a majorarii accizei. Majorarea trebuia sa aiba loc la 1 septembrie, insa unii dintre producatorii de tigarete au decis sa devanseze termenul. Ultima scumpire a tigarilor a avut loc la 1 aprilie, cand costul
unui pachet a crescut cu 40 de bani. România trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la 1.000 de tigari, astfel încât valoarea accizei sa ajunga, în 2010, la 74 de euro. Guvernul a decis majorarea accizelor la tutun cu 7 euro/1.000 tigarete începând cu 1 aprilie si cu înca 7 euro începând cu 1 septembrie, în vederea cresterii veniturilor la bugetul de stat. Potrivit estimarii Ministerului Finantelor, prin majorarea accizei, încasarile bugetare vor creste cu peste 500 de milioane de lei
, în al doilea semestru al anului.

Aer condiţionat mai ieftin

Criza are şi părţi bune
. Preţurile pentru aparatele de aer condiţionat sunt cu circa 20% mai mici faţă de cele de anul trecut, iar comercianţii se întrec în promoţii.
Aerul condiţionat se găseşte în toate ofertele
de electrocasnice, cu plata pe loc sau în rate
. Ofertele pornesc de la 700 de lei, la care se adaugă instalarea.
Pentru modelele foarte performante, cu design deosebit
şi consum de energie
şi cu 30% mai mic decåt modelele comune din clasa A, preţurile se apropie de 1.000 de euro.

Escrocul Bernard Madoff ar putea primi 150 de ani de puscarie

Procuratura americana considera ca bancherul Bernard Madoff din NewYork trebuie sa primeasca o pedeapsa maxima: 150 de ani de inchisoare ca sa nu mai iasa de dupa gratii. “Amploarea, durata si natura infractiunilor comise de Madoff arata ca individul merita, in mod exceptional, pedeapsa maxima prevazuta de lege. Trebuie sa-i descurajam pe altii sa procedeze la fel”, a precizat procurorul Lev Dassin. Madoff a recunoscut ca nu a investit niciun cent din cei 13 miliarde de dolari, care i-au fost incredintati spre administrare
, timp de trei decenii, de catre banci
, organizatii de caritate sau persoane particulare instarite. Clientul are 71 de ani si avocatii au solicitat o pedeapsa de numai 12 ani de inchisoare fiindca e prea batran. Procurorii nu au vrut sa auda. Sentinta se va da luni.

Amenintarile lui Boc

Premierul Emil Boc a reluat avertismentul la adresa bancilor care nu isi vor mentine liniile de finantare in Romania, aratand ca Guvernul poate aplica politici fiscale prin care si bancile sa "sufere", daca nu sunt solidare cu economia
interna, transmite Mediafax. "Speram ca bancile sa faca ceea ce trebuie intr-o perioada de criza, tinand cont de conditiile economiei romanesti. Nu avem un instrument direct
de a da dispozitie bancilor, dar putem avea instrumente alternative prin care, la un moment dat, sa concepem o politica fiscala prin care si bancile pot suferi, daca nu sunt solidare cu efortul pe care Guvernul si romanii il fac in fiecare zi, de a depasi aceasta perioada de criza. Stiti la ce ma refer, la celebrul <> (n.r. - suprataxare), dar sper sa nu fie cazul", a spus Boc, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta sustinuta in judetul Dambovita.
El a reluat avertismentul la adresa bancilor in contextul in care a vorbit despre fermierii care nu pot accesa fonduri europene, deoarece nu au capacitatea de a asigura cofinantarea aferenta, in lipsa creditarii. Reamintim, in luna mai, premierul Boc a afirmat ca Guvernul va introduce masuri dure
, precum supraimpozitarea profiturilor, daca bancile straine prezente in Romania nu isi vor mentine liniile de finantare
in tara si vor incalca, astfel, intelegerea convenita la Viena in luna martie.

Romania, penalizata cu 5,3 milioane euro pentru platile din agricultura

Romania a fost sanctionata de CE cu 5,3 milioane euro pentru intarzieri la platile directe
in agricultura in perioada 16 octombrie 2008-30 martie 2009 si ar putea primi
penalitati de 8,6 milioane euro aferente platilor pe care trebuia sa le realizeze in intervalul 1 iulie-15 octombrie 2008.
"Dupa 1 iulie 2008, valoarea penalitatilor percepute de CE este diferita in functie de perioada. Pentru perioada 1 iulie-15 octombrie 2008, penalitatile sunt de 8,6 milioane euro, iar pentru perioada 16 octombrie 2008-30 martie 2009, de 5,3 milioane de euro. In ce priveste a doua perioada, este clar ca e vina tarii noastre ca nu s-au facut platile, asa ca CE nu ne va mai rambursa suma respectiva. In ce priveste suma de 8,6 milioane euro, mai discutam, fiindca noi
spunem ca nu din vina noastra nu s-au facut aceste plati", a declarat vineri, potrivit Mediafax, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Daniel Constantin.

Un camin de vizitare de pe autostrada Transilvania costa triplu fata de pretul real

Ministerul Transporturilor someaza Bechtel sa finalizeze cei 42 de kilometri de autostrada pâna la alegerile prezidentiale. “Chiar daca Bechtel termina cei 42 km de autostrada, nu se va putea circula pentru ca nu se vor finaliza podurile si viaductele. Daca la sfârsitul anului nu se vor finaliza cei 42 km din autostrada Transilvania, Bechtel are toate sansele sa plece acasa. Ei nu vor mai putea primi
în concesiune cealalta jumatate din autostrada, respectiv tronsonul Brasov - Cåmpia Turzii”, ne-au declarat surse avizate. Mai mult, chiar daca pâna la sfârsitul anului nu se va circula pe nici un kilometru din autostrada Transilvania, Bechtel construieste camine

În prezent, pe 10 kilometri din tronsonul Campia Turzii - Gilau al autostrazii Transilvania se afla peste 2,5 km de poduri si viaducte. Americanii de la Bechtel fac eforturi supraomenesti sa finalizeze 2,5 km de poduri si viaducte de pe tronsonul de autostrada Campia Turzii - Gilau. “Kilometrul zero al autostrazii Transilvania este la Campia Turzii. Kilometrul 52 al autostrazii Transilvania este în zona localitatii Gilau. Între kilometrii 42 si 52 ai autostrazii Translvania sunt aproximativ 2,5 km de poduri si viaducte. Dupa fiecare kilometru de autostrada urmeaza un pod sau un viaduct. Nici Fat-Frumos nu poate termina podurile si viaductele de pe cei 42 km din autostrada Transilvania”, ne-au declarat surse avizate. Lucrarile la autostrada Transilvania sunt blocate si lânga Campia Turzii. “Nu s-a început transportul
deseurilor toxice pentru ca nu permite vremea. Între groapa de deseuri toxice si depozit sunt aproximativ sapte kilometri. Nu putem transporta deseuri toxice pe DN 1 în timp ce ploua pentru ca împrastiem substante periculoase pe drumurile publice. Daca nu mai ploua, în doua saptamâni se pot transporta deseurile toxice”, ne-au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, compania Bechtel percepe 62 de preturi
pentru lucrarile efectuate la autostrada. “Lucrarile hidrotehnice si caminele de vizitare nu sunt incluse în aceste preturi. Compania
Bechtel a cerut 1.500 de euro pentru un camin de vizitare. Consultantul a acceptat la plata
450 de euro pentru un camin de vizitare. Urmeaza sa se discute în comitetul director din Compania de Autostrazi pretul caminelor de vizitare. Bechtel construieste mii de camine de vizitare pe autostrada Transilvania”, ne-au mai spus sursele avizate.

Pilonii viaductului de la Suplacu de Barcau ar putea fi garantati numai 30 de luni

În zona localitatii Suplacu de Barcau, americanii de la Bechtel au început sa construiasca un viaduct cu o lungime de circa 1,8 km. În prezent, pilonii turnati de Bechtel sunt abandonati si prezinta fisuri. Reparatia fisurilor costa circa doua milioane de euro. “Bechtel vrea sa repare fisurile cu cateva sute de mii de euro si garantia pilonilor sa fie de numai 30 de luni. Pilonii unui viaduct sunt garantati între 50 si 100 de ani. Daca se investesc numai cateva sute de mii de euro în reparatia fisurilor, la fiecare doi ani se chetuiesc sute de mii de euro pentru a repara fisurile pilonilor”, ne-au mai spus sursele citate.

La începutul lunii iunie, Bechtel astepta finalizarea lucrarilor de relocare

Potrivit datelor transmise de Bechtel, pentru finalizarea celor 42 km de autostrada, “autoritatile române, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România ar fi trebuit sa relocheze un numar de 38 de utilitati pâna la 30 aprilie 2009”. “În acest moment nu au început lucrarile de relocare pentru noua utilitati, patru utilitati nu sunt finalizate, iar pentru sase dintre ele s-au demarat lucrarile de relocare. (…). Zonele cele mai afectate de utilitati sunt cele din preajma nodurilor rutiere de la Turda si Gilau”, se arata în datele transmise de compania Bechtel. Oficiali din cadrul Companiei de Autostrazi ne-au explicat ca 12 lucrari de relocare a utilitatilor nu sunt finalizate. “Pâna la sfârsitul lunii finalizam toate lucrarile de relocare a utilitatilor”, au afirmat oficiali din cadrul CNADNR.

Suveica distribuitorilor creste pretul alimentelor

Preturile produselor alimentare
sunt umflate artificial si trebuie luate masuri pentru a le reduce, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
In opinia acestuia, o solutie pentru diminuarea preturilor la alimente ar putea fi Codul de bune
practici, care ar putea primi luni votul final in Parlament.

"Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile. La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In aceste conditii, trebuie sa aflam ce se intampla. Sunt preturi
artificial umflate", a spus Sarbu.
In opinia sa, o solutie pentru diminuarea preturilor la alimente ar putea fi Codul de bune practici, care ar putea primi luni votul final in Parlament. "Daca se respecta aceasta lege a Codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la preturi de nimic vor disparea", a spus Sarbu, precizand ca in domeniul importurilor de legume si fructe este "o adevarata mafie".
Cu toate acestea, ministrul Agriculturii admite ca specula este considerata comert
si nu poate fi interzisa. In acest context, in 2009 vor exista doar ajustari de pret
care se fac speculativ.


"Din pacate, specula nu este interzisa, este comert. In acest moment nu avem anuntate cresteri de preturi pe nici un produs", a mentionat ministrul. Pe de alta parte, comerciantii sustin ca preturile sunt dictate de piata si pana in prezent nu s-a facut nici o analiza pertinenta care sa arate daca exista si unde exista distorsiuni cu privire la preturi pe intreg lantul de distributie a produselor alimentare. "Pana acum nu s-a facut nici o analiza din partea vreunei institutii competente a statului, pe intreg lantul de distributie, care sa arate daca exista sau nu disfunctii. Din datele pe care le avem, Consiliul Concurentei analizeaza comertul cu alimente, insa nu stim daca a fost finalizata sau nu analiza", ne-a declarat Adrian Manolache, secretar general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC).

România a importat fructe de 10,87 mil. euro, în primul trimestru

România a importat, în primele trei luni din acest an, fructe de 10.871.800 de euro, însemnând 21.065,7 tone, dar a exportat în valoare de 74.400 de euro (82,7 tone), adică de 146 de ori mai puţin, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de o televiziune de business
. Importurile româneşti de fructe au crescut în termeni de volum cu 1,6% faţă de primul trimestru din 2008 (20.726,8 tone), în timp
ce în termeni de valoare au scăzut cu 18% comparativ cu perioada similară din anul precedent, când România a importat fructe în valoare de 13.269.800 de euro.
În ceea ce priveşte exporturile din primul
trimestru al acestui an, acestea au crescut cu 72% în termeni de volum faţă de primele trei luni din 2008 (48,3 tone), în timp ce în termeni de valoare au scăzut cu circa 5% comparativ cu perioada similară din anul precedent, când România a exportat fructe în valoare de 78.300 de euro.

România îşi vinde partea de la Krivoi Rog

Ţara noastră e hotărâtă să-şi vândă cele 28% din acţiunile pe care le deţine la combinatul de îmbogăţire a minereurilor acide

cu conţinut de fier
de la Krivoi Rog, din Ucraina, pe motiv că şi Ucraina vrea să facă acelaşi lucru, a declarat directorul din Ministerul Economiei
Petru Ianc, citat de NewsIn.

„Ucraina doreşte să-şi privatizeze cota de participare, cu condiţia ca acela care cumpără activele să finalizeze combinatul. Dacă Ucraina vinde, avem trei posibile variante: fie ne vindem şi noi
cota de participare, fie finalizăm investiţia alături de ceilalţi acţionari, însă acest lucru este imposibil, pentru că nu sunt bani
, fie pierdem tot”, a mai declarat reprezentantul ministerului. Autorităţile române şi cele ucrainene vor discuta despre situaţia combinatului de la Krivoi Rog în luna septembrie, la Kiev. Ministerul ucrainean al economiei a anunţat, încă din octombrie 2007, că vrea să vândă combinatul KGOKOR, din ţara vecină.

Leul, presat de relaxarea politicii monetare

Analiştii estimează că BNR ar putea reduce mâine dobânda cu 0,5%.

Banca
Naţională ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la următoarea adunare a Consiliului de Administraţie, de mâine. Potrivit analiştilor citaţi de Mediafax, scăderea dobânzii de politică monetară la 9% va avea loc în contextul temperării inflaţiei, dar şi a reducerii PIB peste aşteptări în primul
trimestru.

Economiştii nu exclud nici o reducere a rezervei minime obligatorii
(RMO), pentru pasivele în lei
, fapt care ar mai „elibera” lichiditate în sistemul
bancar. Unii analişti prevăd o scădere a dobânzii de politică monetară ceva mai mare
, de 0,75 puncte.

Acest scenariu este prevăzut de economistul-şef al BRD, Florian Libocor, care vede o astfel de decizie adecvată contextului actual şi spune că relansarea creditării este esenţială pentru reluarea activităţii din economie.

Reducerea rezervei minime, mai avantajoasă

„A fost şi este în continuare nevoie de reducerea RMO. Restrictivitatea politicii monetare pe care o determină este poate mai mare decât cea a ratei
dobânzii. S-ar obţine chiar mai mult prin tăierea rezervelor minime obligatorii decât prin dobândă”, a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, citat de agenţia de ştiri. El vede posibilă o reducere a rezervelor minime obligatorii cu maximum trei puncte procentuale.