Cele mai multe dintre titlurile lichide de pe piata au inregistrat corectii minore la sfarsitul saptamanii trecute, principalele perdante fiind actiunile din sectorul petrolier.
Titlurile Petrom si Rompetrol Rafinare au inregistrat scaderi cu 1,6%, respectiv 1,1%, pe rulaje insa reduse.
In trimestrul al treilea, marjele din rafinare ale grupului OMV s-au redus cu 26%, fata de trimestrul precedent, scaderea fiind si mai mare in cazul Petrom, conform reprezentantilor OMV. Situatia ar putea fi similara si in cazul Rompetrol Rafinare, care se bazeaza pe operatiunile de rafinare.
Scaderea marjelor de rafinare ar putea fi cauzata de investitiile puternice pe care grupul OMV le-a realizat la Petrom si care se vor vedea in rezultate intr-o perioada ceva mai indelungata. Corectiile pe titlurile din sectorul petrolier cred ca vin totusi in contextul in care acestea au inregistrat cresteri consistente in ultima perioada", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
Indicele BET a pierdut 0,6%, revenind astfel in preajma nivelului de acum doua saptamani, brokerii previzionand o relansare a acestuia in urmatoarea perioada.
"O parte a titlurilor lichide s-au pastrat pe paliere de pret, drept pentru care ma astept ca acestea sa-si reia trendul de crestere saptamana aceasta. Este posibil ca unii investitori sa-si fi redus participatiile de pe acestea pentru a intra pe SIF-uri, care explica ascensiunea puternica a acestora", este de parere Octavian Molnar, director general adjunct la IFB Finwest.
SIF-urile au castigat in medie aproape 1,3%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata. Titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova s-au aflat in centrul atentiei investitorilor, acestea castigand circa 1,8%, pe rulaje de 2,2 mil. euro, respectiv 1,6 mil. euro .
Actiunile Transelectrica si BRD au pierdut 0,6%, respectiv 0,5%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au inchis sedinta la acelasi nivel din sedinta precedenta. Actiunile Flamingo au castigat 1,5%, pe un rulaj de aproape 0,4 mil. euro (1,3 mil. lei).
"Cred ca lichiditatea pe piata se va pastra tot in intervalul de 10-15 milioane de euro rulaj zilnic. O crestere a acesteia ar putea aparea pe fondul unor cresteri puternice ale cotatiilor, care nu cred ca-si vor face aparitia saptamana aceasta", spune Octavian Molnar.
Titlurile Antibiotice Iasi au castigat vineri aproape 6%, pe un rulaj de 0,15 milioane de euro (0,54 milioane de lei). "La Antibiotice investitorii se asteapta ca pretul rezultat in urma privatizarii sa fie peste cel din piata. Asteptarile sunt mari, de obicei, de fiecare data cand statul renunta la o participatie importanta in cadrul unei societati", precizeaza Octavian Molnar, director general adjunct la societatea de brokeraj IFB Finwest. Actiunile Antibiotice Iasi s-au apreciat cu 15% in ultima saptamana. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fost tranzactionate la un minim de 1,56 lei/actiune si au inchis pe maxim, la 1,66 lei/actiune.
Actiunile Carbid-Fox Tarnaveni au pierdut peste 10%, pe fondul unor tranzactii scazute, in valoare de circa 18.800 de euro (66.200 de lei). Scaderea vine in conditiile in care Comisia de Admitere la Tranzactionare din cadrul BVB a emis un aviz consultativ catre asupra propunerii Consiliului Bursei de a retrage de la tranzactionare actiunile Carbid-Fox si de a le transfera pe piata titlurilor necotate. Decizia a fost determinata de faptul ca producatorul de carbid nu si-a platit comisionul de mentinere la cota, in suma de circa 1.260 de euro, si a faptului ca societatea a deschis procedura de reorganizare juridica si a falimentului. Aceste titluri au inchis la un curs de 0,026 lei/actiune.
Titlurile SIF Transilvania au inregistrat un avans de 0,8%, valoarea trazactiilor realizate cu aceste titluri ridicandu-se la 1,4 milioane de euro (4,9 milioane de lei). In ultima saptamana actiunile SIF Transilvania au castigat aproape 7%, ducand avansul luat de la inceptul acestui an la 22%. Toate SIF-urile au inregistrat cresteri vineri, cu exceptia actiunilor SIF Muntenia, care au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta. Pe parcursul sedintei, titlurile SIF Transilvania au fluctuat intre un prag minim de 2,55 lei/actiune si unul maxim de 2,62 lei/actiune. Aceste actiuni au inchis la un curs de 2,58 lei/actiune, cu circa 5% peste nivelul maxim atins la inceputul acestui an.
Actiunile producatorului de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti au urcat cu peste 6%, pe fondul unui rulaj destul de scazut, de circa 9.4000 de euro (33.100 de lei). Evolutia de azi vine dupa ce compania a raportat rezultate foarte bune in primele noua luni ale anului. Astfel, profitul la noua luni obtinut de Policolor s-a ridicat la 2,6 milioane de euro (9,2 milioane de lei), cu 42% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, afacerile companiei au crescut cu 33%, pana la 32,4 milioane de euro (111,3 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Policolor Bucuresti s-a realizat la un pret de 1,91 lei/actiune.
Titlurile IAR Brasov au sarit vineri cu peste 11%, atingand un nou maxim pentru acest an. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni s-a ridicat la aproximativ 63.500 de euro (0,22 milioane de lei). Actiunile companiei specializate in constructia si reparatia de elicoptere au reprezentat unul dintre cele mai bune plasamente de pe piata de capital in acest an, acestea apreciindu-se de peste 5,7 ori de la inceputul anului in curs. Actiunile IAR Brasov au fost tranzactionate pe parcursul sedintei la un minim de 7 lei/actiune, peste nivelul de inchidere din sedinta precedenta, si unul maxim de 7,25 lei/actiune, pentru ca la inchidere sa fie cotate la un pret de 7,15 lei/actiune.