miercuri, 17 decembrie 2008

Alro Slatina: profit triplu si fabrica noua

Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina a inregistrat pe primele noua luni un profit net de 76 mil. de euro, de trei ori mai mare fata de aceeasi perioada a lui 2005. Pe fondul rezultatelor in crestere puternica, Alro a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 620 mil. de dolari (494 mil. de euro) in constructia unei noi fabrici la Cernavoda, unde ar urma sa angajeze circa 1.000 de oameni.

De altfel, compania a depus si scrisoarea de intentie de a participa la construirea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Energia electrica consumata reprezinta 60% din costul de productie al aluminiului primar, daca se elimina costul aluminei, conform reprezentantilor companiei.
Decizia de a construi noua unitate langa centrala nuclear-electrica din Cernavoda vine in urma unui studiu de prefezabilitate care a demonstrat ca astfel s-ar reduce costurile cu transportul energiei electrice si al aluminei de la Alum Tulcea, producatorul de alumina controlat de compaia slatineana. Reprezentantii companiei nu au precizat de unde vor fi atrase fondurile necesare acestor investitii.
Alro nu beneficiaza de nicio reducere in factura la energie electrica, platind acelasi pret ca si ceilalti consumatori industriali, desi asigura consumul unei mari cantitati de energie indiferent de ora, micsorand astfel costurile de operare ale furnizorilor, conform declaratiilor lui Marian Nastase, vicepresedintele Alro, citat de Mediafax. Reprezentantii Alro s-au plans in mai multe randuri de pretul mare pe care trebuie sa-l plateasca traderilor de electricitate, in conditiile in care consuma 7% din energia electrica produsa in Romania. Compania a renuntat anul trecut la contractul pe care il avea cu traderul de energie Energy Holding.
Cifra de afaceri a companiei a crescut pe primele noua luni cu circa 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi in acest interval compania si-a marit productia cu doar 10.000 de tone. Variatia s-a datorat in principal conjuncturii create pe piata internationala a aluminiului. Cu un pret de referinta in ianuarie de 1.600 de dolari pe tona, aluminiul a atins un pret maxim de circa 3.000 de dolari pe tona la mijlocul anului, stabilizandu-se la o cotatie de 2.500-2.800 de dolari. Evolutia pozitiva a pretului la acest metal vine pe fondul unei cereri care depaseste in continuare cu mult oferta, si al scoaterii din functiune a unor capacitati de productie din Ungaria.
Intentiile Alro vizeaza majorarea capacitatii de productie de la 260.000 de tone in prezent la 520.000 de tone pe an. Pe langa constructia noii fabrici, majorarea capacitatii de productie se va realiza si prin extinderea uzinei din Slatina.
Chiar daca nu va castiga pentru constructia reactoarelor de la Cernavoda, Alro isi va continua planurile de extindere a capacitatii de productie si va cauta o noua locatie pentru fabrica. Conform reprezentantilor Alro, esentiala este asigurarea energiei necesare functionarii capacitatilor de productie.
Alro este controlata de grupul Marco Industries, inregistrat in Olanda, detinut de omul de afaceri rus Vitali Masitschi. Compania are o capitalizare bursiera de 920 mil. de euro, la ultimul pret de 4,59 lei pe actiune. Titlurile Alro au fost suspendate de la tranzactionare saptamana trecuta pentru a fi incheiat procesul de fuziune cu Alprom Slatina, care prelucreaza aluminiul produs de Alro.